Blogg

Här i bloggen skriver vi inte bara om köket utan alla typer av renoveringar och byggprojekt i hemmet. Det kan handla om badrumsrenovering, takläggning eller ommålning/tapetsering. 

RSS

VIKTIGT ATT UNDERSÖKA HUSET INNAN INSTALLATION AV VÄRMEPUMP

26 May 2023

För att minska kostnaderna för uppvärmning i fastigheter är en värmepump ett smart alternativ. Men innan man installerar en värmepump bör man se till att energieffektivisera på andra sätt för att undvika onödigt höga kostnader.

Första steget för att skaffa en värmepump är att se över huset och undersöka möjligheterna för energieffektivisering. Genom att göra detta kan man påverka storleken på värmepumpen och därmed även spara pengar på investeringen. Att undersöka kallras från vind och fasad samt att tilläggsisolera är exempel på åtgärder som kan vidtas. Dåliga fönster och ytterdörrar bör också åtgärdas innan man väljer vilken typ av värmepump som passar bäst. Ju mer man kan minska uppvärmningskostnaderna, desto snabbare får man igen pengarna på värmepumpen.

Fördelar med vattenburet värmesystem

Det finns flera olika typer av värmepumpar som alla hämtar sin energi från omgivningen, exempelvis berg, luft, sjö, jord och grundvatten. Valet av värmepump beror på husets förutsättningar och dess omgivning. Om man redan har ett vattenburet värmesystem installerat blir det också enklare. Vissa typer av värmepumpar kräver detta system för att kunna fördela värmen i fastigheten, men inte alla.

En luftvärmepump som hämtar värme från luften utanför huset kan distribuera värme i mindre hus och fungerar som komplement för direktverkande el. Dock klarar den inte av att värma när utetemperaturen är under tio minusgrader. För konstant energiflöde oavsett årstid är bergvärme det bästa alternativet.

Totalentreprenad är det bästa valet

Om man vill installera en bergvärmepump behöver man borra ett djupt hål ner i berget, vilket kan vara en betydande kostnad. Detta pris kan dock minskas genom att först energieffektivisera genom tilläggsisolering och användning av smarta energibesparande munstycken på kranar i kök och badrum. Hålet som borras dimensioneras efter storleken på bergvärmepumpen, så om man klarar sig med en mindre pump finns det pengar att spara.

Det är viktigt att anlita en certifierad borrare och att välja en totalentreprenör som också kan installera och justera bergvärmepumpen. På så sätt undviker man att företagen skyller på varandra om något skulle gå fel.

Vad bör du tänka på när du ska anlita en smed i Stockholm?

25 May 2023

Letar du efter en smed i Stockholm har du många att välja bland, men hur går du tillväga för att hitta den bästa? Några enkla trick du kan följa finns!

Titeln smed får kanske många att tänka på en storvuxen man med skägg, som bankar glödande stål till rätt form. Kanske hästskor, svärd eller en hel riddarrustning. Detta är dock en något romantiserad bild av vad en smed är.

Det finns visserligen smeder som ägnar sig åt den typen av arbete som beskrivs ovan, men för de flesta smeder i våra dagar är arbetsuppgifterna lite annorlunda. Istället för hästskor och svärd spelar de många gånger en nyckelroll i nybyggnationer, som att bygga stålkonstruktioner eller att svetsa vattenledningar med mera.

Hitta din smed

Så vad bör du tänka på när du ska anlita en smed i Stockholm? Till att börja med är det viktigt att kolla upp så att firman har rätt certifikat för att vara säker på att arbetet utförs på rätt sätt. Smideri är ingen enkel verksamhet och kräver en erfaren hand för att slutresultatet ska bli bra.

En annan sak du kan göra är att kolla upp vad firmans tidigare kunder tycker om företaget. Här kan valfri sökmotor som Google vara till stor nytta, där du många gånger kan hitta recensioner från andra som anlitat dem. Därutöver är det aldrig en dålig idé att be om offerter från flera olika företag innan du bestämmer dig för vem du ska anlita för arbetet.

Snickare för de stora projekten i Göteborg

23 May 2023

Behöver ni en duktig snickare i Göteborg som kan ta på sig även de stora projekten? Det är en liten sak att renovera sovrummet, en helt annan att bygga kontor.

Det är inte alltid så lätt att veta vem som verkligen klarar av jobbet som ni har i åtanke. Ett säkert kort är att anlita en snickare med lång erfarenhet, många kompetenser och en stor kundkrets. Speciellt när det gäller större snickeriarbeten i Göteborg så kan du lita på att de finns där för er från början till slut.

Det är viktigt att kunna lita på sina hantverkare. Det är också skönt att kunna överlåta hela projektet i hantverkarens pålitliga hand. Oavsett om ni bara ska göra några små förändringar i köksinredningen på kontoret, eller om ni behöver sätta upp nya gipsväggar så finns det hjälp att få.

Snickare, målare, VVS och elektriker

Ett riktigt bra snickeriföretag har koll på mer än bara snickerier. De kan också ta hand om VVS-projektet, och målningen. Till och med el-arbetet går att lösa när ni anlitar ett företag som har de rätta kompetenserna, certifikaten och erfarenheterna. Det är era drömmar som sätter gränsen för hur litet eller stort det ska vara.

Det här gäller också för dig som är privatperson och söker efter någon som klarar av att göra en helrenovering på huset. Du kan snabbt få den hjälp du behöver och projektet behöver inte dra ut på tiden. Att använda sig av erfarna hantverkare betyder att jobbet också blir ordentligt gjort.

Med en stålstomme blir bygget stabilt

27 Apr 2023

Det finns många anledningar till varför stålstomme är så vanligt förekommande i många industrilokaler med mera, från att vara stabilt till kostnadseffektivt.

Många material har använts för att bygga hus och byggnader genom mänsklighetens historia. I dag är ett av de vanligaste materialen just stål, och det finns ett antal fördelar med att använda sig av en stålstomme när du ska bygga en industrilokal, möjligtvis ett lager eller någonting liknande.

Dels är det så klart ett robust och tåligt material som med rätt underhåll varar i många år, dels är det relativt enkelt att arbeta med. Därutöver hör stål till ett av förvånansvärt få material som faktiskt går att återvinna och använda igen. Så när du väljer att bygga någonting med stålstomme gör du även ett miljövänligt val.

Vad är en bra stålstomme?

Det kan vara otroligt stor skillnad på stål och stål. Även om du inte är verksam i stålbranschen själv är du säkert åtminstone bekant med skillnaden på en stekpanna som är rostfri och en som inte är det. Sedan är det så klart skillnad på vilken kvalitet stålet håller vilket påverkar hur tåligt materialet är med mera.

Ska du bygga en lokal med stålstomme gäller det med andra ord att undersöka marknaden ordentligt innan du bestämmer dig. Kolla upp vilka certifikat firmorna i din omgivning har och vilka typer av lösningar de kan erbjuda dig. Be dem skicka en offert och se vad arbetet kan tänkas kosta och jämför olika leverantörer.

Läs mer om stålstommar på denna sida: stålstomme.se

Pålning vid byggnation

26 Apr 2023

För att en byggnation ska bli stabil och hållbar sker det först något som kallas för pålning. En åtgärd där byggnationen får en stark förankring i marken.

Ett förråd eller växthus behöver oftast inte mer än en hårdgjord yta och en plint som grund. Men när det gäller större byggnationer, som villor, så brukar man istället satsa på en gjuten platta eller en så kallad torpargrund. Stabilare och mer hållbara grundläggningar som orkar hålla byggnationen uppe och på samma plats.

Ändå finns det tillfällen när det krävs betydligt mer än en betongplatta eller plintar för att en byggnation ska bli säker. Som när det rör sig om en bro, ett vindkraftverk eller ett höghus. Eller byggnader som sätts på mark som kan vara mindre stabil. Vid alla dessa byggnationer använder man sig då istället av en grundläggning som kallas för pålning.

Vad är pålning?

Pålar är något som har funnits mycket långt tillbaka i historien. Oftast i formen av kärnvirke från träd, som exempelvis går att se på bryggor eller äldre ledningsgator för el. Men när det gäller pålning för byggnationer så är det inte längre trä som används som material, utan betong med armering.

När det gäller pålning så brukar man vilja fästa pålarna i berggrunden. Och det kan innebära mycket höga pålar som finns under jord, när det rör sig om broar eller höghus. Dessa pålar kan antingen fraktas ned i borrhål i stycken, eller så sker det en platsgjutning av pålarna på skelett av armeringsjärn.

Läs mer om pålning här: pålning.nu

Snabb hjälp av takläggare i Göteborg

17 Apr 2023

Ett vällagt tak håller i många år. Om du ändå skulle få problem med skador eller läckor finns det erfarna takläggare i Göteborg som snabbt kan rycka in.

Det kan finnas många anledningar till att ett tak börjar läcka. När det väl händer är det angeläget att få stopp på det så fort som möjligt. Vattnet kanske inte syns men det lägger sig i undertaket och kan skapa stora skador och obehag för de boende.

Alla husägare rekommenderas att regelbundet låta takläggare inspektera taket för att försäkra sig om att det är tätt. Vattenskador kan exempelvis uppstå genom att grenar blåst ner och skadat taket, tegelpannor har spruckit, stark blåst eller tung snö kan ha skadat takbeläggningen. En vattenläcka kan vara osynlig i flera år och därför är översynen viktig.

Finns det skador på taket kan en takläggare hjälpa till att reparera

Skulle det finnas skador på taket så går det i många fall att reparera. I värsta fall måste man byta ut hela taket för att göra om underarbetet och lägga ny takbeläggning. De vanligaste typerna av tak är plåt, tegel eller betong. Har du ett tegeltak kan det gå att ersätta enstaka pannor om skadan upptäckts i tid.

När du anlitar erfarna takläggare i Göteborg så vet de vilken åtgärd som krävs. Har du själv upptäckt en skada eller läcka kommer de ut och inspekterar. Tillsammans går ni igenom vad som behöver göras. Därefter får du en offert på arbetet och arbetet kan börja.

En byggfirma i Nyköping har ett team av duktiga hantverkare

14 Apr 2023

När det är dags för att snickra eller renovera kan du anlita en byggfirma i Nyköping. De hjälper dig med både små och stora projekt, inomhus och utomhus.

Det är inte alla som har full kontroll på hur olika verktyg ska användas när det är dags för ett byggprojekt. Få vet också hur det viktiga grundarbetet ska genomföras för ett snyggt och hållbart resultat. Har du ett bygge eller en renovering på gång och känner att du har tummen mitt i handen?

Då kan du kontakta en byggfirma i Nyköping och be dem om hjälp istället för att försöka göra jobbet på egen hand. En byggfirma erbjuder många olika tjänster inom bland annat renovering och nybyggnation. Deras duktiga hantverkare från olika yrkesgrupper har lång erfarenhet av sina respektive områden.

En mångsidig byggfirma garanterar ett perfekt resultat

När du behöver hjälp med att till exempel renovera köket eller badrummet, bygga en altan eller lägga ett nytt tak vill du givetvis att slutresultatet blir bra. Om du tar hjälp av släkt eller vänner kan det bli mer eller mindre en chansning att arbetet utförs korrekt. Detta även om de försöker lugna dig genom att säga att de vet hur man gör.

Vågar du ta den risken, och kanske få en altan som lutar eller ett tak som läcker in vatten? Om du istället anlitar en byggfirma i Nyköping kan du vara säker på att arbetet blir perfekt utfört. Ingenting lutar eller läcker in vatten och oavsett byggprojekt blir resultatet både snyggt och hållbart.

Natursten inne och ute

11 Apr 2023

När Emma och Patrik skulle bygga hus var det självklart att välja gedigna material som passade området. Det fick helt enkelt bli natursten både ute och inne.

Ända sedan Patrik var liten hade han drömt om ett hus vid klipporna. Ett hus som skulle passa in i miljön och som skulle vara både miljövänligt och hållbart. Men det var inte förrän han träffade Emma som drömmen blev verklighet och planerna skulle sjösättas.

För att få huset att smälta in i miljön valde paret mur, trädgårdsgång och trappa i natursten. Ett material som aldrig skulle behöva bytas ut, målas eller repareras. Och dessutom valde man en slags sten som passade färgmässigt med klipporna som stack upp i fjärran. Det gjorde att huset blev ett med området och nästan verkade ha vuxit upp ur marken.

Val av rätt natursten

Men det var inte enbart utsidan som skulle smyckas med natursten. På insidan valde paret att lägga ett golv i hall och kök av samma natursten som på utsidan, men med en slätare yta. Det gjorde att inne kändes som ute och ute kändes som inne. Allt bands ihop på ett smakfullt och naturligt sätt.

Nu hade turen kommit till bänkskivan i köket och även om Patrik ville ha samma sten även där så blev det Emma som fick igenom sin vilja med en lite mörkare sten, som inte lika lätt skulle uppvisa fläckar efter tomatsås eller gurkmeja och som dessutom passade bättre in med den övriga inredningen i köket.

Var köper man en bänkskiva?

29 Mar 2023

Det finns många butiker där man kan köpa sig en bänkskiva. Man kan också välja att köpa en måttbeställd bänkskiva online. Nätet erbjuder många varianter.

Det kan vara svårt att hitta en bänkskiva man gillar. Färgen och stilen ska överensstämma med resten av köket. Materialet ska fungera till den typ av vardag man har och tåla påfrestningar på ett bra sätt. Dessutom har många en budget att förhålla sig till vilket gör att man måste hitta en bänkskiva i passande prisklass.

Många butiker erbjuder bänkskivor. Utbudet är dock ännu större på nätet. Den som oroar sig för att en bänkskiva man beställt på internet inte ska passa kan tänka om. Numera går det alldeles fint att skaffa sig en måttbeställd bänkskiva online. Hemsidor som erbjuder bänkskivor har nämligen allt som oftast ett mätningsverktyg tillgängligt på sin sida.

Varför köpa en bänkskiva online?

Det finns många anledningar till att fundera på att köpa en bänkskiva online. Först och främst är priset på bänkskivor ofta snäppet lägre på internet än i butiken. Eftersom webbshoppar slipper hyra för lokal och dylikt kan de ofta pressa priserna på sina produkter litegrann. Du kan därmed få mer för dina pengar online om du väljer att köpa bänkskiva där.

Ibland erbjuder internet även fler alternativ än butiker. Kanske är man på jakt efter något utöver det vanliga. En bänkskiva som får ens gäster att tappa hakan och som blir ett riktigt häftigt blickfång i köket. Då kan nätet vara en bra plats att leta på.

Rullställning – renovering av husfasad

23 Mar 2023

Om du ska måla eller reparera fasaden på din villa, är det opraktiskt att springa upp och ner på en stege. Istället bör du stå säkert på en rullställning.

Du har avsatt större delen av din kommande sommarsemester till att renovera ditt hus. Det är mycket som ska göras. Flera av familjens medlemmar har frivilligt anmält sig till tjänstgöring. Er villa med träfasad ska målas om. Du vet sedan tidigare att grundarbetet är viktigt. Gammal färg ska slipas bort och några träribbor måste bytas. Träet till vindskivorna har ruttnat och ska bytas. Hängrännorna i plåt ska målas om.

För att sommarens arbete ska utföras effektivt och med säkerhet, krävs planering. Det enklaste är kanske att bestämma vilken färg huset ska ha. Men vilka redskap ska användas? Idag finns det många moderna målarverktyg och slipmaskiner att välja bland. Men har du tillräckligt med stegar?

Rullställning – för säkert arbete

En stege har naturligtvis sitt berättigande men inte vid renovering av en husfasad. Du funderar därför på att hyra eller köpa rullställning. Det är klokt! En rullställning har en arbetsplattform att stå på och där du kan förflytta dig i sidled. På plattformen går det att ställa målarburk och diverse verktyg. I takt med att arbetet runt huset fortskrider kan rullställningen flyttas, eftersom den går på hjul.

Ska du hyra eller köpa en rullställning? Du har en stor tomt med många fruktträd. De ska beskäras på våren och varje höst ska frukten plockas. Det går alldeles utmärkt att använda en rullställning för sådana arbeten.

Utnyttja maskinuthyrning i Stockholm

22 Mar 2023

Maskinuthyrning i Stockholm är något som går att utnyttja om man vill använda sig av det bästa som tänkas kan inom maskiner. Men utan att köpa dem själv.

Det många olika typer av kunder som hör av sig angående maskinuthyrning i Stockholm, för att hyra de maskiner som finns på menyn. Det kan vara privatpersoner som ska bygga eller fixa i sin trädgård. Eller så kan det vara någon typ av företag som tillfälligt behöver en viss sorts maskin som inte finns på den egna hyllan.

Maskinuthyrning är ett smart sätt att kunna jobba med det bästa och senaste i maskinväg, utan att betala de många tusenlappar som maskinerna kostar. Istället kan det kosta ett par hundralappar per dag, eller till och med mindre. Och när maskinen inte behövs längre så är det bara att lämna tillbaka den igen.

Maskinuthyrning med stort utbud i Stockholm

Genom att anlita en maskinuthyrning i Stockholm blir det aldrig stopp i projektet och allt går mycket snabbare än om det skulle vara mindre lämpliga maskiner som används. Eller till och med handkraft. Som kund är det också tryggt att veta att maskinerna alltid fungerar och att de annars bara går att lämna tillbaka så man kan få en ny.

Vilka maskiner är det då som finns att hyra? Det beror lite på vilken typ av maskinuthyrning det gäller, och vad firman valt att hyra ut. Men generellt sett så är det de vanligaste maskinerna inom bygg och anläggning, samt oftast även en del maskiner till trädgårdsarbeten.

Skicklig och prisvärd snickare i Dalarna

21 Mar 2023

Visst är det roligt att snickra och renovera själv. Men ibland är det bättre att överlåta renoveringen till en riktig snickare i Dalarna. Här är några tips.

Visst kan man klara av delar av renoveringen själv bara man är lite händig. Men en renovering kräver också massor av tid och det är lätt hänt att arbetet avstannar när man ska göra allt arbete själv. Att då leva mitt i en byggarbetsplats kan vara jobbigt och slita på både hälsa och relationer.

Därför är det bättre att överlåta renoveringen till en professionell snickare. Genom att nyttja rot-avdraget kan man idag anlita en snickare till riktigt bra pris. De flesta snickare åtar sig dessutom både små och stora uppdrag. Man kan exempelvis få hjälp med att snickra en altan, sätta in ett nytt kök eller att bygga ut huset.

Viktigt att man tar referenser på den snickare man tänker anlita

Vill man anlita en professionell snickare i Dalarna ska man börja med att ta in offerter från några olika företag. För att snickaren lättare ska kunna förstå vad man önskar kan det vara bra att rita en enkel skiss eller leta upp bilder på nätet som på ett bra sätt beskriver det man vill göra.

De flesta snickare erbjuder även ett kostnadsfritt hembesök i samband med att man ber om ett kostnadsförslag. Detta för att kunna lämna en så korrekt offert som möjligt. Innan man bestämmer sig för vem man ska anlita är det bra att ta referenser och även ringa upp dessa och ställa frågor.

Varmt mys med braskaminer

9 Mar 2023

Det är braskaminer som man ska skaffa om man vill uppnå den där varma mysfaktorn, som det talas så mycket om på tv. Men hur vet man vilken man ska välja?

Fler och fler går och funderar på att skaffa en av alla de härliga braskaminer som finns på marknaden. Den där mysfaktorn som tar hemmet till en högre nivå och som även är en härlig värmekälla att luta sig mot under kalla vinterdagar.

Det kanske kan verka lite nytt och modernt att tänka att man ska ha en levande brasa i sitt hem. Men det är på det sättet som man värmde upp alla hem, en gång i tiden, när det inte fanns sådant som el eller olja. Då var det mer något som man hade för att man måste. Men idag kan man kombinera en trygg värme med den sköna känslan som en sprakande eld kan ge.

Braskaminer för alla hem

Idag finns det en stor mängd olika slags braskaminer att välja bland hos olika företag, som exempelvis Purefire. Och man kan själv avgöra ifall man vill välja en kamin som man enbart har sett online, eller om man vill besöka en butik där man kan beskåda braskaminen i verkligheten. Det går även bra att göra både och, för att man ska få något som referensobjekt.

Börjar man kolla runt så är det intressant att se hur många olika slags braskaminer som finns på marknaden. Det finns verkligen något för alla hem och alla typer av stilar och bostadsstorlekar.

Golvläggare som yrke i Göteborg

7 Mar 2023

Som golvläggare i Göteborg är det uppgiften att lägga golv hos kunder runt om i staden. Uppdrag inom golvläggning som kan se mycket olika ut emellanåt.

För en golvläggare i Göteborg kan arbetsveckan se väldigt olika ut, under året. Det händer att man hamnar på mindre projekt som kanske bara tar en dag, eller mindre. Men man kan även hamna på andra projekt som kan vara så pass stora att man till och med kan vara där i månader i följd.

Det är troligen en del av charmen med att vara golvläggare, som gör att yrket blir så pass attraktivt. Att man får se olika platser, träffa olika människor och även lägga ett flertal olika slags golv i olika slags lokaler. Som hem, kontor, butiker och industrier.

Skicklig golvläggare med arbete i Göteborg

Man kan fråga sig vad det är som gör att man väljer att bli golvläggare i Göteborg. Kanske är det för att man har varit med om att lägga ett golv och tycker att det är något som man kan tänka sig att jobba med. Eller så kanske man tycker om att se snabba resultat i sitt jobb, och vill vara kreativ.

Det är troligen ett flertal olika anledningar till att man hamnar inom sitt yrke. Men vad det än beror på så är det viktigt att man tar sitt jobb på allvar och att man blir skicklig inom sitt gebit. Det är då som man kan få glada kunder och få fortsätta utföra sitt jobb framöver.

← Äldre inlägg