Blogg

Här i bloggen skriver vi inte bara om köket utan alla typer av renoveringar och byggprojekt i hemmet. Det kan handla om badrumsrenovering, takläggning eller ommålning/tapetsering. 

Fräscha upp köket med färg

20 nov 2020

Känns ditt kök gammalt och trist? Har det kanske blivit lite väl slitet de senaste åren? Då är det nog på sin plats med en uppfräschning. Med lite målarfärg fixar du det enkelt och billigt.

Färg gör ju susen för det mesta när det handlar om känslan. Känslan av något nytt, något fräscht och något som blivit kärleksfullt ompysslat och omhändertaget. När det gäller kök är det ofta skåpluckorna som får ta allra mest stryk och som därmed slits mest. Fula, svårborttagna fläckar, små märken och lite fuktskador är vanligt. Här kan därför lite färg göra stor skillnad. Ser du till att göra ett bra grundarbete genom att slipa luckorna och spackla igen eventuella små jack och hål, så har du mycket vunnet. Då kommer den nya färgen sedan sitta snyggt.

Göra det själv eller överlåta till proffs

Ja, när grundarbetet är avklarat är det bara att köra igång med målningen. Välj en färg, fram med en bra pensel och måla på. Det bästa är om du har monterat ner alla luckor så att du kan måla dem när de ligger plant. Annars är risken att färgen rinner och det kommer inte att bli snyggt. Om man känner sig totalt oduglig på att måla kan man istället lämna in luckorna till en yrkeskunnig. Då lackerar de om luckorna åt dig. Resultatet kommer att bli toppklass! Oavsett vilket du väljer – att göra det själv eller lämna till proffs – kommer du förmodligen inte ångra dig. Lite färg gör alltid susen. Läs mer om kök på denna webbsida: https://www.kököstersund.se 

Fräscha upp bostaden med ny färg

17 nov 2020

Med hjälp av färg kan man på ett enkelt och kreativt sätt förnya sitt hem. Det är inte bara väggarna som man kan måla i en speciell kulör. Även tak, lister, golv och andra detaljer kan färgsättas.

Att måla om är kanske inte så svårt som man tror. Det gäller bara att vara noga och tålmodig med själva förarbetet, samt att välja bra redskap och penslar. På nätet finns det många bra videos som visar smarta tips och hur man enklast går tillväga. Det är också viktigt att man tar sig tid att välja rätt färgtyp och kulör för att få den känsla som man eftersträvar - speciellt då man helst ska stå ut med färgvalet en längre tid. Även här kan man ta hjälp av internet och leta inspiration hos olika inredningsbloggar och magasin. De olika färgtillverkarna brukar också dela med sig av förslag och har ofta en särskild färgkollektion för varje säsong.

Att färgsätta tak, väggar och golv

Genom att utöver väggarna även färgsätta tak, lister eller golv kan man skapa spännande effekter. Eller varför inte måla in bokhyllan i samma kulör som väggen och även listerna? Köp först mindre provburkar av färg och måla en liten yta på väggen för att lättare få en uppfattning om huruvida det är rätt kulör och färg.

Färg påverkas också av ljusets skiftningar så det kan vara en bra idé att studera färgen i olika ljus under dagens gång. Flera färgtillverkare har också särskilda appar man kan ladda ner där man med hjälp av sin mobil eller padda kan se hur rummet skulle se ut i olika färger. Olika rum kräver också olika slags färg. Har man en äldre bostad med många fina detaljer kanske man ska överväga att måla med linoljefärg eller äggoljetempera. Är man osäker på vilken färg man ska välja så kan en professionell målare hjälpa till.

Ta hjälp av en målare

Innan man målar måste ytan först rengöras och hål och ojämnheter spacklas igen för att sedan sandpappras jämna när de torkat. Är det ett golv man ska måla så måste kvisthål först lackas med shellack för att inte blöda igenom och ge trista färgskiftningar i det nymålade golvet. Underarbetet tar tid och har man inte tålamodet gör man bäst i att anlita en målare i Uppsala eller på annan ort. Genom att använda sig av skatteverkets RUT-avdrag kan man som privatperson spara in pengar på själva arbetskostnaden.

Känner du för en förändring?

12 nov 2020

Ibland är det dags för en förändring utan att faktiskt behöva göra något stort. Man kan förändra sitt hem på många sätt och ändå känna en ny fräsch tillvaro. Lite mer färg på väggarna kanske?

För att få en förändring behöver man inte göra en stor renovering. Det kan räcka med att man målar om där hemma. Vill du måla om i alla rum eller i bara ett? Det kan vara kul att måla, men det tar mycket tid. Ska du dessutom måla om i alla rum kan det bli jobbigt, men du kan ta hjälp och anlita en målerifirma. Det finns olika anledningar till varför man vill måla om, det behöver inte vara att man vill ha förändring. Man kanske bara vill förnya den färg man redan har, för liksom allt annat så slits även färgerna på väggarna efterhand.

Nöjd när du är nöjd

En seriös och proffsig målerifirma är inte nöjd förrän du är nöjd. De lämnar dessutom garanti på sitt arbete, vilket brukar vara upp till 5 år. Du kan lita på att få ett bra jobb med ett företag som har kompetent och certifierad personal. Ett seriöst företag är noggrant och gör ett så bra jobb de kan. Dessutom städar de efter sig när de är klara. De har även allt material som behövs för att göra målningen och kan hjälpa dig med vilken färg som passar i de olika rummen. Givetvis är det ändå ditt val. De kan även ta hem olika färger och göra färgtester.

Enkelt och billigt sätt att förändra köket

8 okt 2020

Vill man förändra köket med ganska små medel så finns det några enkla knep att ta till. Förutom att måla väggarna och köksluckorna så kan man göra en stor förändring genom att byta bänkskivan.

Ibland behöver man bara en förändring. Det kanske inte är något man är missnöjd med egentligen. Man har bara tröttnat på att ha samma inredning och färger i sitt hem. Tittar man i heminredningstidningar så kan man få se de mest underbara köken. Säkert även ett och annat som man inte riktigt passar smaken. Men ändå känns det kul att få se andra lösningar som finns tillgängliga om man vill.

Det är ju välkänt att det är snabbt, billigt och enkelt att måla om väggarna i ett rum. Men kanske har man redan en färg som man är nöjd med. Eller så är väggarna tapetserade med någon trevlig tapet. Så där känner man inte att man vill göra någon förändring. Golvet är en ganska stor åtgärd där man antingen ska byta golvet helt och hållet, eller så ska man slipa och behandla om med samma eller någon annan behandling och kulör. Köksluckorna är också ganska enkla att måla om eller byta. Så det finns en hel del olika val att ta ställning till om man vill.

Bänk och kakel

Två små ytor i köket som ändå gör en väldigt stor skillnad är ytan ovanför diskbänken, samt själva diskbänken. Där finns det en mängd olika material och färger som man kan välja bland. Något som blivit mycket populärt är att sätta plåt på både väggen och hela diskbänken. Ett tåligt material som är lite annorlunda och kul. Dessutom är det lätt att hålla rent. Men det ger samtidigt en ganska industriell look som inte alla vill ha i sina hem.

Kapa i valfri längd

Väljer man att förändra köket genom en bänkskiva i Göteborg så kan man ofta välja den helt själv, antingen i butik eller på nätet. Det man ska tänka på är att bänkskivan går att kapa till precis den längden som man önskar. Om man ska fälla in diskhon så bör man även ta med den till butiken för att få en utsågning gjord. Detta om man inte gör det hemma på plats. Men var mycket noga med millimetrarna. Om man kapar skivan för kort så är det inte så lätt att kunna reparera detta på ett bra sätt.

Skydd och färgsättning

13 jul 2020

Färg är inte enbart till för att bostaden ska bli snyggare utan även för att byggmaterialet ska hålla bättre och under längre tid. Men vilken färg ska man använda och vem kan utföra arbetet?

Om man någon gång varit i en färghandel eller bygghandel så har man sett hur många olika slags målarfärger det finns. Men vad ska man använda och var? Som målare lär man sig att det är viktigt med sammansättningen i färgen som ska användas. Rätt färg bevarar materialet som den målas på medan fel färg kan göra mer skada än om man inte hade målat alls. Av den anledningen finns det oftast tydliga beskrivningar på färgburkarna med vilket användningsområdet är. Det kan vara tak, vägg, golv, våtrum, yttervägg, putsfärg och så vidare.

Om man ska måla om något så är det också viktigt att man vet vilken färg som använts tidigare. En målare kan ofta identifiera en färg genom en lätt undersökning men om man ska måla om själv så kan man ta en flaga med sig till färghandeln för analys. Vissa går att måla över och andra måste avlägsnas helt före ommålning med annan typ av färg.

Färgprov och färdigt resultat

När man noga tagit reda på vilken färg som är bäst för materialet man ska måla på så är det dags att fundera på vilken nyans man ska ha. Det kan vara svårt att få en känsla när man står med ett litet färgprov i en affär. Men antingen kan man ta hjälp av ett dataprogram där man kan testa nyansen på en bild av ett hus, eller så kan man få med sig ett prov. Även där har en målare vanan att veta hur det kommer att se ut när nyansen kommer på ett helt hus eller en större yta inomhus. Så ta gärna råd och hjälp.

Yrkesarbetare och rådgivare

En målare är en god rådgivare när det gäller valet av typ av färg och nyans. Till exempel så brukar målare avråda från att måla med vit färg eftersom det ofta blir väldigt bländande. Istället rekommenderas att använda en vit färg med en liten brytning för bättre resultat. Men en målare färgsätter inte enbart en yta utan ser till att den är helt slät genom spackling och slipning, och att ytan är så ren och väl förberedd som möjligt för färgen som ska appliceras. Allt för lång livstid och lyckat resultat.

Bästa tiden att skaffa nytt kök

24 jun 2020

Det måste vara sommaren, eller hur? När sommaren är kommen så plockas grillarna fram och man njuter i solen med familj och vänner oavsett om det är fest eller vardag. En riktigt lyxig känsla!

Allt går att ordna med en grill eller gasolkök och ett gott humör. Disken tar man hand om i skuggan medan fåglarna kvittrar. Eller varför inte strunta i porslin och använda engångsartiklar så att det blir mer tid över för att bara vara. Att fånga dagen och kanske få lite snygg solbränna medans man läser den där boken man haft liggande så länge. Fast det går kanske inte, för köket rustas ju inte av sig själv, eller? Det kan det faktiskt göra, eller åtminstone på ett sätt som gör att man själv inte behöver lägga ner energi på projektet. Idag är hjälpen aldrig längre bort än ett klick.

Finns det företag som ordnar allt?

Svaret är att ja, det gör det. Allt man själv behöver göra är att googla på exempelvis Köksrenovering Stockholm. Sedan är det bara att bläddra igenom företagen för att se vem som kan erbjuda det man önskar. Ta kontakt och boka tid för konsultation - det kan dock vara bra att först sätta sig ner och ta sig en funderare på vad de är man vill ha och vad det får kosta i slutändan. Man vill ju ha lite koll på läget så att man inte möts av några ovälkomna överraskningar. Genom att höra med flera företag så kan man hitta det bästa priset och kanske få pengar över till det där moderna kylskåpet med isfunktion som man alltid önskat sig.

Vad kan man tänka sig att få hjälp med?

Det man i första hand brukar tänka på när man pratar om köksrenovering är att byta ut köksskåp, diskho och bänkskivor, men ett kök är så mycket mer. Ett kök är en plats där familjen samlas, en plats där man tillbringar massor av tid. Att få rummet både funktionellt, bekvämt och hemtrevligt är därför något att eftersträva. Varför inte passa på att välja nya tapeter som skapar den där speciella känslan? Har man ett hus kan man välja att bygga till ett uterum i anslutning till köket, och på så vis får man ett matrum där kan bjuda in familj och vänner till fest; kanske med dörrarna öppna så att man kan njuta av trädgårdens alla dofter samtidigt som man tillåts sitta i den svalkande skuggan.

Nya stammar - en investering som lönar sig

10 jun 2020

Ett stambyte må vara både kostsamt och ganska besvärligt under tiden det pågår, men väl färdigt är det en investering som lönar sig för både föreningen och de boende. Så här går det till!

Ett stambyte innebär att man byter ut samtliga avloppsstammar och vattenledningar i ett hus eller en byggnad. Det är ett omfattande projekt som både kostar en hel del pengar, tar ganska lång tid och innebär en hel del oreda för de boende som får stå ut med tillfälliga duschar och toaletter under tiden arbetet pågår. Som tur är behöver ett stambyte inte genomföras särskilt ofta - det räcker faktiskt med vart 50:e år ungefär. Men börjar det dröja längre än så, finns risken att stammarna blir så pass slitna att de tillslut brister och går sönder. Ett stambyte ska alltid utföras av en professionell firma, och kan med fördel föregås av en rörinspektion för att ordentligt kontrollera skicket på fastighetens rör och ledningar. När arbetet väl är igång får man räkna med att det tar mellan några veckor upp till ett par månader innan det är klart.

Ett stambyte innebär alltid nya badrum

Ett stundande stambyte är något många boende bävar inför. Flera veckor av byggjobbare som springer in och ut, höga oljud och för att inte tala om att behöva duscha i källaren och använda tillfälliga toaletter på gården. Nej, ett stambyte är inte särskilt roligt. Men, säg det onda som inte också har något gott med sig. Förutom nya fräscha avloppsstammar, innebär ett stambyte nämligen också sprillans nya badrum i husets alla lägenheter. För att komma åt alla rör och ledningar som löper inuti väggarna måste man nämligen riva all interiör i badrummet, och ofta även litegrann i köket. De boende får därmed förmånen att välja nya badrum när själva stambytet är klart - något som ofta gör att det trots allt känns mödan värt.

Var vänder man sig?

När det börjar dra ihop sig för stambyte är det alltid bostadsrättsföreningen, hyresvärden eller fastighetsägaren som drar i trådarna och sköter projekteringen av arbetet. Du som boende behöver inte göra någonting. Det finns flera företag och entreprenader runt om i landet som är specialiserade på arbeten som rör just stambyten, relining och stamspolningar. Det betyder att det är enkelt att hitta en proffsig och kompetent firma - oavsett om det gäller ett stambyte i Stockholm, Malmö, Kiruna eller någon annanstans i landet.

Känslan i rummet säger så mycket

25 maj 2020

Inspiration och lust till att göra fint, hålla rent och skapa blir så mycket större när du är nöjd med miljön omkring dig. Unna dig det bästa och må bra. Dags att investera i ett helt nytt kök?

Blunda och se detta framför dig … solig, ledig söndagsmorgon. Du vaknar i ett tyst hus. Solen skiner in på golvet och du tassar in i köket. Det kök som du själv skapat och låtit renovera helt utifrån din personliga stil och vad du alltid önskat. Det vackra golvet känns skönt under dina fötter. Kaffet doftar gott och du njuter av att det är undanplockat och fint - att allt ryms i diskmaskinen. De lindblomsgröna skåpluckorna som du så länge önskat, äntligen äger du dem. Att investera i en köksrenovering känns som något av det bästa du någonsin gjort. Näst efter din partner och dina barn förstås.

Olika personer olika stil och smak

När du anlitar en firma för att genomföra din köksrenovering ska du dels höra med andra om rekommendationer, men du ska även se till firmans flexibilitet, sortiment och lyhördhet. Skickliga hantverkare som skräddarsyr och tar fram just det material du drömmer om att ha - de får goda rekommendationer och återkommande kunder. Första steget i din köksrenovering är så klart att veta vilken känsla du själv vill ha, om du sen tar hjälp i att leta, rita och skissa på allt så får du dessutom bra råd och rekommendationer längst vägen. Vill du ändra layout helt och hållet i ditt kök, ta hjälp av de som är proffs och vana att komma med nya ideer och lösningar för just kök.

Drömmen om utsikt vid disken

I ditt drömkök står du nu intill de lindblomsgröna skåpen, med en stor kopp kaffe i handen. Känner en enorm tacksamhet för att du valde den skickliga firman du fick så varma rekommendationer på. Det kostar en del med köksrenovering, men det är så väl värt det när du står här idag. Du stannar upp intill köksbänken. Över diskhon skiner solen in genom ditt nya fönster - som du själv valt att sätta in - ute grönskar trädgården. Lugnet sprider sig. Du ser fjärilarna flaxa och deras vingar påminner dig om hur lätt livet kan kännas. När du följer magkänslan och unnar dig det du vill ha och behöver. När det är rätt så går det lätt, som någon klok person sa. Känslan i rummet är lätt och du är lycklig!

Dags för en fönsterrenovering?

20 maj 2020

Det finns några områden på en fastighet som utsätts för ett högre slitage än andra. Taket, fasaden och fönstren är typiska exempel på där väder och vind skapar ett slitage som i sin tur leder till att man med jämna mellanrum måste agera. Ser man till fönstren så behöver en sådan aktion inte per se innebära nya fönster - i många fall kan man genomföra en fönsterrenovering. En fönsterrenovering ger nytt liv till gamla fönster och detta för en bråkdel av priset.

Oavsett om man talar om fönster i en villa eller i en fastighet så fyller fönstren en stro funktion. Dels så handlar det om funktionalitet - genom fönstren får man in solljus och man kan se vad som händer på utsidan. Dels så handlar det om ren estetik i form av att fönstren fungerar som fastighetens ögon; de är det första man lägger märke till och de avgör till stor del hur det första, viktiga intrycket blir.

Fönster har även en stor del i hur ett inomhusklimat upplevs. Känner du drag inomhus så indikerar det att det är dags att överväga en fönsterrenovering. Detsamma gäller om du tycker att det är kallt trots att du har elementen uppvrida på max. Har du otäta fönster så kommer den varma luften att åka ut samtidigt som kall luft kommer in. Det påverkar både din elräkning och ditt inomhusklimat negativt.

Nya fönster bär en hög kostnad och i och med att en fönsterrenovering - om en sådan är möjlig att genomföra - är billigare och ger en god effekt så är det det första alternativet man ska leta efter. En fönsterrenovering bär alltid skötas av proffs.

Anlita ett professionellt företag för en fönsterrenovering

Ett enstaka fönster kan man som lekman klara av att renovera på egen hand. Handlar det om flera stycken så kommer man att göra bäst i att anlita professionell hjälp i form av företag som specialiserat sig på området fönsterrenovering. Handlar det om att er BRF eller om att du som fastighetsägare ska renovera era fönster så bör ni dessutom hitta ett företag som har tillräckligt stor personalstyrka och kunskap för att klara av uppgiften. En fönsterrenovering tar nämligen tid och den måste göra så för att full effekt ska kunna uppnås.

Vad sker då vid detta projekt? Först och främst så byter man ut allt rötskadat virke mot nytt och fräscht sådant. Man ersätter samtidigt alla beslag mot nya. En annan detalj som sker är att man behandlar alla områden med trä med olja. Därefter så ska även fönstren målas och tätas. Som avslutning så ser man även över ventilationen och här kan exempelvis spaltventiler installeras - förutsatt att det, utifrån fastighetens krav och behov, är det bästa lösningen. En fönsterrenovering i professionell regi sker till stor del i företagets verkstad. Det innebär att man under en tid kommer att få leva med en temporär lösning som skyddar mot regn, vind och kyla.

Projektet kräver vissa uppoffringar

Sker en omfattande fönsterrenovering i en fastighet så kan det innebära en ganska lång tid av uppoffringar, men det ger också en enorm belöning i slutändan. De fönster som installeras kommer att vara vackra, de kommer att vara funktionella och de kommer att ge varje enskild lägenhet ett avsevärt mycket behagligare klimat inomhus. Detta alltså till bråkdelen av kostnaden för nya fönster - ett projekt som tar lika lång tid att genomföra. Om du funderar på att renovera dina fönster så tipsar denna sida: https://www.fönsterrenoveringstockholm.nu

Hur fungerar ROT-avdraget när man anlitar en målerifirma?

9 maj 2020

Funderar du på att renovera i hemmet eller är du bara sugen på ny inredning och en ny känsla. Men vilka bidrag kan man egentligen ha rätt till? Här får du råd och tips inför en renovering.

När du funderar på att göra om i hemmet funderar du så klart på om du ska göra det själv eller om du ska anlita en professionell firma. Har man råd med sånt eller ska man alltid klara sig själv? Tja, tycker du det är kula att måla och tapetsera så gör det själv. Vill du att det går fort, blir bra och omfattas av två års garanti - då ska du nog kontakta en målerifirma.Tack vare de regler och rättigheter vi har i Sverige med möjlighet till ROT-avdrag på utfört arbete så har fler råd att anlita proffs och proffsen har mer arbete, snacka om win-win. Har du nyttjat ROT-avdraget tidigare?

Hur går det till?

Om du funderar på hur du går tillväga när du nyttjar ditt ROT-avdrag så behöver du troligen inte grubbla särskilt länge. Anlitar du ett måleri så har de koll på hur det går till. Du vet själv om du nyttjat ROT tidigare samma år eller ej. Det finns en maxgräns på 50 000 per person och år. Om målaren får ditt personnummer så fixar de ROT-avdraget år dig, du kommer se på fakturan att det redan är avräknat och inrapporterat till Skatteverket. Sen förs det per automatik in i din deklaration. Du får 30% rabatt på målarens arbete, alltså på den kostnad som utgörs av arbetstiden. För material som färg och tapet får du inget avdrag, det gäller enbart utfört arbete.

Så enkelt och så bra

Du ser - inte alls svårt att nyttja och ta del av bidraget så det är bara att köra. Anlita ett måleri redan imorgon och sätt fart på dina inredningsdrömmar. Bläddra i tapetkataloger och matcha med färgskalans alla små prover. Att skapa ett nytt rum eller helt hem är något som kan lyfta hela din individ och din familj. Och tänk så mycket fortare det kommer att gå när du anlitar en målare - istället för att göra det själv. Du slipper leva i något som kallas renoveringskaos i evigheter. Du kan förvandla ett rum eller ett helt hem på ett par dagar. Passa på när maken är på tjänsteresa och överraska honom när han kommer hem. Vi tipsar att läsa mer på denna hemsida: https://malerifronten.se/

Fördelar med golvslipning

5 maj 2020

Hur mycket påverkar golvet intrycket av ett rum? Mer än vad många verkar tro. Det är klart att en så pass stor yta spelar roll och väldigt många skulle tjäna mycket på att se över vilket skick golvet befinner sig i och därefter vidta lämpliga åtgärder. Något som inte behöver betyda ett nytt golv. Tvärtom, det gamla golvet kan nå nya, estetiska höjder genom en golvslipning.

Ett äldre trägolv slits i takt med åren. Golven har ett naturligt slitage - vi går dagligen på det, vi tappar saker, vi ställer tunga möbler på ytan och vi kanske har barn vars lekar lämnar fula spår. Detta är naturligt och dessutom så kommer ytan att tappa glans allt eftersom att ytbehandlingen nöts bort. Ser du att ditt golv känns mörkt, tråkigt och livlöst så är detta tecken på att någonting bör göras. Detsamma om du känner att det ser smutsigt ut trots att du nyligen städat.

Lyckligtvis så går det att få ett nytt golv - utan att behöva ta den kostsamma investering som ett sådant kostar i butik. En golvslipning ger dig ett nytt golv för en bråkdel av den summan.

Dammfria golvslipningar underlättar

De flesta golv går att slipa upp och fräscha till. Vid en golvslipning så tar man bort det översta - slitna - lagret och därefter så adderar man en ny ytbehandling som ger ny lyster till ytan. Gällande ytbehandling så kan man idag välja mellan flera olika varianter. Att exempelvis välja lack ger dig ett hårdare, mer tåligt golv medan olja å sin sida skänker mer värme och ett mer harmoniskt intryck. Det finns även en mellanväg i detta och det är att välja hårdvax.

Dagens maskiner för golvslipning har öppnat nya möjligheter. Många förknippar projektet som sådant som någonting som kräver enorm förberedelse och mycket jobb efteråt. Något som beror på att det fina slipdammet tenderar att hamna överallt och där man A) måste täcka alla hål och springor och B) måste arbeta hårt med dammsugaren efteråt. Så är det inte längre.

Numera kan man få en dammfri golvslipning där maskinen dels slipar och dels samlar upp lejonparten av dammet samtidigt. Det gör stor skillnad och det underlättar processen. Ska du anlita ett företag så är det en viktigt punkt att se över innan. Du vill definitivt anlita ett företag som har en uppdaterad maskinpark och som därigenom kan ge dig en slipning utan att en massa damm flyger omkring i din bostad.

Hitta rätt företag för jobbet

En annan viktig punkt att titta närmare på - utöver moderna maskiner - är erfarenhet. Den firma du ska anlita ska också ha rutin av slipning och kunna visa upp tidigare jobb - samt lämna nummer till referenser. Att betala för en golvslipnings om sedan inte visar sig hålla måttet är en usel investering. Golvet kan bara slipas X antal gånger och för varje tillfälle så minskar också möjligheten att åtgärda problem och skador.

Att välja rätt företag är den bästa investeringen du kan göra - det är definitivt värt att betala några tusenlappar extra för att säkerställa kvalitet. Gällande priset så är en golvslipning inkluderad i Rot-avdraget och det innebär att du kan dra av 30% av den totala kostnaden för arbete. Det gör att det inte alls blir så kostsamt.

En golvslipning tar fram golvets skönhet

Det finns ytterligare skäl till varför en golvslipning är att föredra framför ett nytt golv. Det senare kommer att ta lång tid på sig innan det känns naturligt i din bostad. Ett äldre golv har redan satt sig, hittat ett unikt utseende och skaffat sig en egen personlighet. Trä är ett levande material och det tar lång tid innan det växt färdigt.

I många fall tar folk för dramatiska och drastiska beslut. River du ut en äldre parkett så finns det en uppenbar risk i att du ångrar dig. Fråga gärna en golvläggare om vad denne har för åsikt om ett sådant beslut. Äldre golv är lagda med en precision som inte finns idag och där materialet är av absolut högsta kvalitet. Det enda som krävs är kärlek i form av en golvslipning och en ny ytbehandling. Se över dina möjligheter innan du bestämmer dig!

Så åtgärdar du fuktproblem hemma

2 maj 2020

Misstänker du att kök eller badrum har mögel eller skador av fukt? Agera snabbt och kontakta någon som kan hjälpa dig. Problemen kan orsaka allergier och minskar värdet på din fastighet.

Känner du irritation i ögon eller svalg? Kliar det och du behöver hosta, fast du inte är förkyld? Det kan vara fukt som orsakat den här typen av problem. Vanligtvis är det i badrum och kök som vattenskador eller dålig tätning orsakar fuktbekymmer. Men även garage, förråd och grunden under ditt hem kan vara angripna.

Hemmablind eller känslig

De flesta av oss har minnen förknippade med dofter. Det kan vara varm choklad och apelsiner i skidbacken, eller grillad korv på scoutlägret. I de flesta fall är det positiva händelser vi kan förknippa med en lukt. Många tycker också att hemmet har en särskild doft. Ibland behöver vi dock släppa in en annan näsa för att hitta eventuella problem. Vi har begreppet hemmablind för att beskriva att vi är vana vid saker, som kanske egentligen är brister vi borde åtgärda. I överförd mening så kan det gälla för hur det doftar i gillestugan eller matkällaren. Våga ta tjuren vid hornen och ta hem någon som kan göra en fuktbesiktning. Bättre en gång för mycket, än tvärtom.

Avfukta det drabbade området

Det finns naturligtvis ett antal olika lösningar på problemen. Ofta behöver du hyra och ställa in en typ av fläkt som tar hand om överskottet av fukt. Det finns i olika versioner. I hus och hem, som en uppvärmd källare till exempel är en kondensavfuktare ett vanligt alternativ. För friggebodar eller andra utrymmen som kan bli neråt nollgradiga brukar kombinerade kondens- och sorptionsavfuktare ställas in. Den senare används också i husgrunder.

Så förebygger du problemen

Se över dräneringen runt ditt hus. Kanske har det gått några år sedan sist och du behöver göra en kontroll för att undvika problem? Sätt gärna in en mätare, en hygrometer om du har krypgrund under huset. Då får du en förvarning om luftfuktigheten blir för hög. Spana efter fläckar och färg som flagnar, fukt vid diskmaskinen eller mögel i kakelfogarna i badrum eller tvättstuga. Ta för vana att gå över husets yttre skal, som tak och fasader en gång om året. Gärna under sommaren. Ventilera och vädra för att få ut överskott efter duschning och torkning av tvätt till exempel. Och glöm inte sniffa efter avvikande och otrevlig doft. Vi rekommenderar denna sajt: https://www.hyraavfuktare.nu/

Så förhandlar du ner priset på målningen

22 apr 2020

Att måla är ett utmärkt sätt att göra ditt hem helt nytt utan att det behöver kosta allt för mycket. För det absolut bästa resultatet är det klart värt att anställa en professionell målare.

Om du har bestämt dig för att du vill måla ditt hem är det då dags att anlita en målare. Att måla är såklart något du kan göra själv, eftersom du inte hanterar varken el eller vatten. Däremot är det ett stort jobb att måla och det är svårare än det verkar. Det är inte själva målningen som måste bli rätt, men det kräver även ett korrekt förarbete inför målningen. När du kontaktar en firma kommer de att erbjuda dig ett offert. Om du inte är nöjd med detta finns det några saker du kan göra. För det första, kolla om ROT-avdraget ingår i offerten. Om inte kommer du att få ett skatteavdrag på 30 % på arbetskostnaden. Kolla även vad som ingår i din offert. Är det något du kan göra själv? Be alltid om ett flertal offert från olika firmor för att hitta rätt pris.

Låt en målare sätta färg på din vardag

Det är lätt att bli trött på allt i din vardag och vilja ha en stor förändring. Tyvärr finns det många jobb i ditt hem som helt enkelt måste vänta till du har ekonomin till att fixa det. Att måla är inte som en helrenovering av huset, men det kan göra en otrolig stor skillnad. När det kommer till målning är det bara din fantasi som sätter gränserna. Det är heller inte enbart måla du kan göra, utan även tapetsera. Du kan måla både på insidan och utsidan för att göra ditt hem perfekt för dig.

Hitta rätt firma för arbetet

Något annat som är lika viktigt som priset är att du hittar rätt firma för att utföra arbetet i ditt hem. Du vill såklart att det ska bli rätt redan från början. Att välja rätt målare är som tur är en bra garanti för att det kommer att blir rätt. Om du bor i storstäder så har du många att välja mellan. Det är alltid värt att kolla bland familj och vänner om de sedan tidigare har anställt en professionell målare. Ett annat tips är att göra en snabb sökning online för att kolla vad tidigare kunder har sagt. Ring sedan för att prata med firman och be om en kostnadsfri offert.

Så kan du förnya köket

16 apr 2020

Årets färger går i lugnets tecken. Vi har tidigare haft den skandinaviska stilen, med stilrena färger som i vitt, grått, svart men sedan har vi även sett mer dramatiska färger och mönster som har kommit tillbaka stort. Men efter alla storslagna mönster, med roliga teman som ananasar, flamingos och blommor av olika storlekar, har vi sett en återgång till det stilrena. Nytt för i år är det avkopplande. Färgerna ska lugna ner oss.

Ser vi bara på vad Nordsjö har namngett sina färger för i år, ser vi det lugnande temat; Dreamy pink, Tranquil Dawn, Bluish Haze och Spiced Honey, där färgerna går i pastell och i harmoni med varandra. Vi vill ha avkopplande hem, med färger som för tankarna till en vacker solnedgång. Det har blivit allt viktigare med färger som gör det möjligt för oss att koppla ner, koppla av i en i övrigt, stressig omvärld. Vi är annars så påpassade och behöver ha uppmärksamheten och är på gång, så att när vi kommer hem vill vi kunna koppla av så gott det går.

Förnya kök med årets färger

Vill man på ett enkelt sätt förnya kök med årets färger så kan man måla väggar och köksluckor med några av de färgerna. Varför inte kombinera skogsgrönt/salviagrönt med ljust och behgaglig rosa? Eller granitgrått med solskensgult? Ett bra råd är att måla med mörkare färger på köksluckorna nertill och ljusare färger på kökluckorna upptill. 

Populärt med fondvägg

Fondväggen är tillbaka, antingen målar man den i en avvikande färg eller tapetserar med en fin tapet som harmonierar med de andra färgerna. En annan detalj som är tillbaka sedan 1990-talet är bården som antingen målas, eller tapetseras någon decimeter under taklisten eller mitt på väggen. Klart är att vi ser många fina men mörkare färger i kök hos till exempel HTH, som har både svarta och helt vita kökskluckor men mot en antracitgrå vägg, eller svarta köksluckor mot vit vägg. Och köksluckor i trä mot en sandfärgad vägg.

Förnya köket på miljövänligt sätt

Så vill man enkelt förnya köket, kan man måla om köksluckor, eller tapetsera om med nya färger så livar det upp ens gamla kök. Alternativet är att köpa ny köksinredning med nya vitvaror, vilket med för en större kostnad. Är det så att man hellre vill ha en helt ny köksinredning bör man sälja den gamla köksinredningen så att man kan återanvända den gamla köksinredningen. Bara så kan man bygga och renovera på ett miljövänligt sätt.

Läs mer om nya köksluckor på: köksluckornyköping.se

Vilket lufttryck bör man ha vid lackering?

15 apr 2020

Dags att fixa till köket? Köper du helt nytt eller ska du renovera det gamla? Inredningstips för kök i alla prisklasser - gör-det-själv och spara på budgeten så blir det även semester i år.

Har du ett helt okej kök formmässigt, trivs du men känner att du vill uppdatera eller fräscha till det? Är du dessutom händig eller konstnärlig, då kan du självklart fixa det själv. Idag finns alla typer av maskiner att hyra per dag eller timme och du kan googla dig till allt. Vill du ha riktigt bra resultat kanske du ska rådfråga om lufttryck och luftflöde när du hämtar ut din lackeringsspruta. För att måla dina köksluckor räcker det med ett tryck på 2,5 bar. Du vill ju inte blåsa ut luckorna genom fönstret. När du väljer att lacka om kan du välja vilken kulör du vill, och det är ju dessutom klimatsmart att återbruka istället för att köpa helt nya luckor eller ett helt nytt kök.

Om du hellre vill leja

Vill du vara helt säker på att det blir ett lyckat resultat så ska du kanske låta experter utföra jobbet. Är det träluckor eller laminat du vill göra om? Träluckor går alltid bra medan laminat kan visa sig vara lite knivigt. Rådfråga en expert. Ofta är det ju inte bara att lackera rakt på, utan det kan behövas reparationer, ändringar, spackling, slipning med mera som underarbete för att få ett riktigt bra slutresultat och köksluckor som håller ett bra tag. Om du lejer för jobbet så hämtar firman vanligtvis dina luckor och tar dem till en verkstad, där de kan jobba och damma hur mycket de vill. Där har de redan förberett så de kan lackera ett flertal åt gången och låta dem torka innan de tar nästa - så som du kanske behöver göra om du bygger en liten lackstudio i hemmet.

Garantier på jobbet

Om du istället för att måla eller lacka själv tar beslut om att leja en riktig firma får du garanterat ett mer hållbart och snyggt resultat, samtidigt som du ju får en garanti på det jobb de utfört. Så, proffsigt gjort, snyggt resultat och garanti - finns det ens någon tvekan? Ta beslutet du så länge gått och dragit på - hotta upp ditt kök med en lackering av luckorna och vips har du ett helt nytt och fräscht kök att vara stolt över. Det är trevligt inför alla bjudningar och samkväm.

← Äldre inlägg