Blogg

Här i bloggen skriver vi inte bara om köket utan alla typer av renoveringar och byggprojekt i hemmet. Det kan handla om badrumsrenovering, takläggning eller ommålning/tapetsering. 

RSS

Att lägga fiskbensparkett kräver experthjälp

22 maj 2022

Vill du lägga fiskbensparkett i hemmet ska du anlita en ansedd firma. Det är inte helt lätt att få det på plats, så det är ingen bra idé att göra det själv.

Visst skulle det vara snyggt med fiskbensparkett? Det finns få saker som lyfter skönheten i ett rum på samma sätt. Om du leker med tanken på att lägga in en parkett så gör du klokt i att anlita proffs till att utföra arbetet. Det är absolut ingen bra idé för en ovan person att lägga fiskbensparkett på egen hand.

Svårigheten ligger i att placera stavarna helt rätt. Gör man det minsta fel i början kommer det spåras över hela golvet. Det är som att felet fortplantar sig och allt blir bara värre. Det handlar om precision, mått och vinklar. Underlaget ska vara alldeles plant också. Annars går det illa.

Fiskbensparkett kan du lägga om du är mycket noggrann

Även om ett proffs är att föredra så finns det ju andra alternativ. Att lägga sin egen fiskbensparkett är förstås helt möjligt. Då behöver man först utrusta sig med en stor portion tålamod. Lägg till mycket lugn och en envis vilja att göra rätt från början, samt en och annan instruktionsvideo.

Du kan lägga fiskbensparkett på flera olika underlag. Det kan till exempel ligga på ett betonggolv. Andra underlag kan vara plywood eller vanliga spånskivor. Har du redan ett befintligt trägolv som är gjort av gamla hederliga plankor går det alldeles utmärkt att lägga fiskbensparkett på det underlaget. Ta reda på mer om fiskbensparkett på denna hemsida: www.läggafiskbensparkett.se

Uppgradera ditt kök med nya smarta lösningar

15 maj 2022

Uppgradera ditt kök när du renoverar och byt ut dina gamla vitvaror mot ny smart teknik. Smarta vitvaror är här för att stanna. Släpp in tekniken!

Smarta kök - en teknisk revolution

Tekniken har blivit en allt större del av vårt liv. Nu har den även flyttat in i våra kök för att underlätta matlagning och annat köksbestyr. Smarta spisar som är självrengörande, har inbyggd fläkt och går att styra med mobiltelefonen är redan ett faktum. Även kylskåp med kameror och sensorer som snabbt kan kyla ner varm mat och som vet vad du saknar för ingredienser när du skall steka pannkakor finns på marknaden. De som bygger nytt eller renoverar sina kök har mycket smarta funktioner att välja mellan. Den här texten är för dig som skall bygga nytt kök eller göra en köksrenovering i Örebro.

Vad menas med smart teknik?

Smart teknik är sådan som är integrerad i våra hem på ett smart sätt och som hjälper oss i vardagen och gör våra sysslor lättare och vår tillvaro bättre. Smart teknik kan vara allt ifrån smidigt gömda eluttag till lampor som är kopplade till din klocka och som dimmar belysningen på kvällen när din puls går ner. Den här tekniken är ibland integrerad med din telefon eller klocka och ibland kan även maskinerna “prata med varandra” och ge varandra olika instruktioner.

Köksrenovera med smarta vitvaror

Om du skall skaffa nya vitvaror så är det smart att investera i smart teknologi. Tekniken kommer inte gå bakåt och du kan lika väl hoppa på tåget nu, det kommer bara underlätta för dig. De smarta vitvarorna kommer hjälpa dig göra bra val. Köksfläkten kan till exempel integreras med din spishäll så att den gör på högre effekt när du höjer värmen. De smarta vitvarorna kan också hjälpa dig spara på miljön. Din smarta diskmaskin kan känna av vilken typ av disk som finns i maskinen och på så sätt välja ett program som är effektivt och miljövänligt.

Andra smarta lösningar för ditt hem i Örebro

Den smarta tekniken är framförallt bra när det kommer till säkerhet. Genom smart teknik kan du koppla samman flera olika larm såsom inbrottslarm, brandlarm och vattenlarm. När något av larmen går kan du välja att det till exempel skickar sms till dina andra familjemedlemmar eller att det ringer brandkåren. Du kan se på din telefon exakt vart det brinner eller vilket fönster som inbrottstjuven tagit sig in genom.

Smart teknik är också helt oöverträffat när det kommer till trivsel och underhållning. Du kan sätta på musik, dämpa belysningen och tända en brasa på din TV - allt med ett fingertryck.

I Stockholm finns det bra företag som gör golvslipning

14 maj 2022

Håller du på och renoverar i ditt hem? Steg för steg kommer du närmre vad du är ute efter. Med en golvslipning i Stockholm får du ett nytt och fint golv.

Att göra en förändring är aldrig fel. Det ger lite mer energi och kan få fram en riktig hemkänsla. En renovering kan betyda olika saker för olika människor. För en del handlar det om att bara byta ut vissa saker eller ordna med lite ny inredning. Medan andra gör något mer omfattande. För många är dock golvet väldigt viktigt eftersom det ofta drar blickar till sig. Har man ett golv som man är missnöjd med, då behöver man göra något åt det. Många gånger behöver man inte köpa ett nytt golv bara för att få en ny känsla. Det kan räcka med att göra en golvslipning. För att veta om det går att göra på ditt golv kan du kontakta en golvslipare i Stockholm.

Nytt och fint golv efter golvslipning

Med en golvslipning får du fram en helt ny yta. Säg hejdå till fläckarna och reporna på ditt gamla golv. Tar du dessutom hjälp av en golvslipare så kommer du få ett väldigt bra resultat. Golvet kommer att bli jämnt, fint och redo att behandlas med den färg du önskar. Genom att göra en golvslipning så sparar du både pengar och på miljön, så det finns alltså många fördelar. Kontakta ett företag och be om offert på arbetet och glöm inte bort rotavdraget.

Stopp i avlopp kan ha helt naturliga orsaker

13 maj 2022

Stopp i avlopp och hästsvans, hänger det ihop på något sätt? Ja. I alla fall om du är en långhårig man i medelåldern. Då finns det ett helt naturligt samband.

Bengt tyckte att rörmokaren hånlog mot honom när han öppnade dörren. Varför kunde han då rakt inte förstå. Lika lite som han förstod varför det hela tiden blev stopp i hans avlopp i badrummet. Tidigare hade han alltid kunnat lösa upp proppen själv med hjälp av lite bakpulver och vinäger, men nu var det helt stopp.

“Snygg hästsvans”, smilade rörmokaren när han klev över tröskeln. “Har du funderat på att klippa av dig barret?” Det hade Bengt då rakt inte, och det meddelade han också den näsvisa rörmokaren. Bengts långa hår var en riktig brudmagnet, det tyckte han i alla fall själv. Hästsvansen hade gått hem på krogen i mer än trettio år nu. Ända sedan han började springa ute på lokal.

Håravfall ger stopp i avlopp

Det Bengt kanske borde ha utläst av rörmokarens inte så subtila pik var att en mycket vanlig orsak till att det blir stopp i avlopp i badrum är långhåriga medelålders mäns frisyrer. De fäller nämligen en hel del hår när de tvättar håret. Av helt naturliga skäl, ingenting att skämmas över.

Självklart har Bengt och alla andra full rätt att behålla sina hästsvansar tills sista strået har fallit från hjässan. Men då gäller det också att ha en bra kontakt med sin lokala rörmokare, som kommer behöva rycka ut med jämna mellanrum.

Bästa pris på golvslipning i Uppsala

27 apr 2022

Man vill renovera allt på en gång, men ofta sätter budgeten stopp. Fråga efter bästa pris på golvslipning i Uppsala och få det viktigaste gjort allra först.

Utseendemässigt gör det underverk att få slipat om ett gammalt trägolv. Det kan ha mörknat med åren, blivit fult och fått repor, men alla spår av slitage trollas bort med en slipmaskin. Det är viktigt att det är en person med både skicklighet och vana som hanterar maskinen. En erfaren golvslipare är värd varenda krona, för du får ett jämnt och proffsigt resultat. Om du tänker ekonomiskt är pris på golvslipning mycket billigt jämfört med att lägga ett helt nytt golv.

Budgetera för din golvslipning

När golvet är slipat kan du njuta mycket mer av alla vackra möbler och mattor, för helt plötsligt ser allt välvårdat ut. Du får ett elegantare hem. När du tänker på vad allt får kosta, bör du först av allt se till att få valuta för pengarna. Fråga efter ett bra pris på golvslipning i Uppsala, så har du redan sparat massor av pengar.

Allt som går att återanvända sparar in på miljö och på material. Dessutom är trägolv ett fint hantverk från början. Välj sedan ytfinish på ditt nyslipade golv. Du behöver inte heller oroa dig för slipdamm, för de nya slipmaskinerna suger in dammet direkt i maskinen. Det ska också vara ett proffs som gör jobbet, för annars blir det oftast ojämnt och fult, och då kostar det i sin tur ännu mer pengar att åtgärda.

Stuckatur som återskapar hus i Stockholm

5 apr 2022

I äldre fastigheter i Stockholm finns stuckatur som berättar om en utsmyckning annorlunda än dagens strama linjer och som man med varsam hand kan låta en kunnig hantverkare renovera.

Stuckatur är den utsmyckning som gör övergången mellan vägg och tak mjukare och vackrare. Den kan också slingra sig en bit ut i taket och runt den plats där takbelysningen förväntas sitta. Man kallade det då en takrosett. Stuckatur har under perioder målats i färg eller dekorerats med guld.

Stuckaturens vara eller inte vara har varierat över tid. Från att under många sekler framförallt ha prytt välbärgade slott och herresäten fann den under 1800-talet sin väg in i de borgerliga hemmen och i sin enklaste form även i arbetarbostäder.

Under 1930 – 40-talen präglades byggandet av de funktionalistiska idealen och stuckaturkonsten avfärdades, man byggde stramt och enkelt. Mycket av den gamla stuckaturen försvann sedan under 1960 – 70-talen och ersattes av de låga innertaken av plast när fastigheter renoverades.

Det har blivit modernt med stuckatur i Stockholm igen

När man idag renoverar äldre fastigheter är det många som vill återskapa vacker stuckatur i Stockholm. Den höga takhöjden i äldre fastigheter gör det möjligt att sätta tillbaka utsmyckningar och återge rummen sin ursprungliga karaktär.

Även nya byggnader kläs med stuckatur längs tak och väggar. Företag som arbetar med att återskapa och laga äldre stuckatur tillverkar därför ny som passar i moderna byggnader.

Stuckatur tillverkas av gips som gjuts i formar. Även om det vanligaste är att den används inomhus kan den anpassas för att exempelvis pryda entréer utomhus.

Tapeter är enklast att beställa på nätet

20 mar 2022

För att du i lugn och ro ska kunna hitta och prova dig fram till dina personliga val kan du beställa tapeter på nätet. Det är lätt att få en överblick över vad som finns och du kan enkelt välja stil.

Det spelar ingen roll om det är ett helt nybyggt hus, en äldre lägenhet som behöver renoveras eller en bostad du vill göra om. Det är väggarna som kommer att skapa den atmosfär som du vill ha. När du väljer tapeter ska du därför ta dig gott om tid och på nätet har du möjlighet att göra det. Du kan se hur olika färger och mönster ser ut i en färdig miljö och hur de passar ihop med varandra.

Det sortiment du hittar när ska köpa tapeter på nätet kommer från många olika kända tillverkare. Genom att du kan filtrera och välja typ av rum, färg och mönster behöver du inte gå igenom hela deras sortiment för att få fram det du söker.

Du får hjälp och råd när du bestämt dig för att köpa tapeter på nätet

För att göra det riktigt enkelt att köpa tapeter på nätet kan du beställa hem provbitar. Då ser du att färger, struktur och mönster stämmer med det du vill ha. Erfarna inredare har dessutom många tips om vad du kan tänka på när du gör dina val. När du har hittat dina favoriter är det enkelt att beställa både tapet och de tapetverktyg som behövs för att skapa dina nya väggar.

Säkerhet i fokus med brandskydd

1 mar 2022

Ska du skaffa ett brandskydd till ditt hem? Då ska du fortsätta läsa här. Brandskydd kan rädda liv om det börjar brinna. Därför bör man i alla lokaler ha ett komplett och effektivt brandskydd.

Man ska inte gå och tänka att det inte händer en. För precis vad som helst kan hända när du minst anar det. Trots att du är duktig och aldrig lämnar ljus tända, drar ur kontakten till laddare och liknande, så kan det börja brinna.

En brand ska alltid tas på största allvar. Något vi fått lära oss sen skoltiden. När larmet går, då agerar man utifrån det. Sätter sig själv i säkerhet och hjälper andra om möjlighet finns. Givetvis ska man snarast möjligt larma räddningstjänsten. För att ge alla en chans att ta sig ut, så bör man ha ett brandskydd. Till skillnad från brandlarmet som tjuter, så isolerar det.

Isolering i väggarna med brandskydd

Det finns olika brandskydd ute på marknaden man kan använda sig av. En del väljer att göra en brandskyddsmålning, ett väldigt effektivt brandskydd som skummar när det kommer i kontakt med eld. Andra väljer att göra brandtätning. Även detta är ett effektivt brandskydd. Genom att täta väggarna med ett brandtåligt material som stenull, så både bromsar det branden och röken från spridning. Det är precis det man kan behöva för att få den extra tiden så alla kan ta sig ut. Det finns inget som ersätter ett liv. Så ett brandskydd är en billig livförsäkring för dig och alla i lokalen.

Målare i Sundbyberg

27 nov 2021

Har ni tröttnat på fondväggen i vardagsrummet och funderar på att måla om? Ta då hjälp av en riktig målare. Att anlita en målare i Sundbyberg är i dag inte särskilt dyrt tack vare rot-avdraget.

Med ny färg på väggar och snickerier kan man ganska enkelt och snabbt förändra och fräscha upp sitt hem till en relativt låg kostnad. Med hjälp av en professionell målare tar det sällan mer än en arbetsdag. Men innan man kontaktar en målare kan det vara bra att fundera över vilken kulör man vill ha på väggarna. När man väljer färg och kulör tar man ofta hänsyn till hur rummet används och vilken känsla man vill att det ska utstråla. Ett sovrum, som ju är en viloplats, vill man ofta ha i en mer lugnande kulör, som blått. Man kan också få ett rum att se större ut än det egentligen är genom att måla det vitt. I ett kök måste man också måla väggarna med en färg som är avtorkningsbar för att enkelt kunna får bort stänk från matlagning.

Många viktiga fördelar med att anlita en professionell målare

Ett av de viktigaste momenten när man målar om är underarbetet. Blir inte det bra kommer helhetsintrycket och slutresultatet heller inte att bli bra, och inte heller hållbarheten. Därför lägger en professionell målare ofta ner tre gånger mer tid på underarbetet än på själva målandet. Då man oftast själv inte har det tålamod som underarbetet kräver, och det är lätt att man slarvar, lönar det sig att låta en professionell målare göra jobbet. Läs mer om målning på den här hemsidan: målaresundbyberg.nu  

Målare Göteborg - därför bör du ta hjälp

28 okt 2021

Målare Göteborg - därför bör du ta hjälp. Att måla innebär en uppoffring. Det många tänker sig är ett lätt projekt där det egentligen bara handlar om att stryka ny färg på en yta och vänta in att färgen i fråga torkar. Den inställningen skapar problem och undermåliga resultat. Rådet är följande: ta hjälp av en professionell målare i Göteborg om du saknar tid och kunskap om målning.

Givetvis så handlar det även om vad som ska målas. En mindre fondvägg i hallen kan man som privatperson klara av ganska hyfsat. Handlar det däremot om att måla om ett helt - större - rum, ett tak eller en fasad - ja, då gör man bäst i att anlita en målare i Göteborg.

Det få tänker på är att en målare har en gedigen utbildning. Ser man till exempel en snickare, en rörmokare eller någon annan hantverkare så respekteras deras utbildning på ett annat sätt - man skulle som privatperson aldrig få för sig att göra deras jobb. Men målare däremot, där står det fritt fram att själv prova. Det blir sällan bra.

En målare fokuserar på grundarbetet

Att måla handlar om att lägga upp arbetet på rätt sätt. Hur målar du? Sanningen är den att det stora problemet när privatpersoner målar - och den stora skillnaden mellan en målare och en lekman - är att man börjar måla för fort.

Det som först måste ske är ett gediget grundarbete. Slipa, tvätta, skrapa, spackla, jämna ut och i övrigt förbereda väggen eller underlaget som ska målas. Det är där en målare i Göteborg lägger den stora kraften.

I procent kan man säga att du som lekman lägger ungefär 20 % på grundjobbet och sedan 80 % på att måla. En målare i Göteborg gör precis tvärtom. Det är det tips vi kan ge om du känner för att måla på egen hand. Gör du det så ger du dig själv bäst förutsättningar att lyckas.

Målning av fasad - anlita en målare i Göteborg

Interiör målning är en sak. Att måla exteriört är en helt annan. Om det handlar om att vi rekommenderar en målare i Göteborg för att måla inomhus så gör vi det ganska vagt i jämförelse med hur stark rekommendationen är att göra det vid en fasadmålning.

En fasadmålning handlar inte enbart om att ge villan ett estetiskt lyft. Det handlar även om att ge skydd - och om att göra det under en lång tid. En fasadmålning utförd av en lekman och en motsvarande utförd av en målare kan ha en skillnad i livslängd på ett tiotal år. Det handlar således om en ren investering.

Dessutom så handlar det om tid. Det tar tid att måla en fasad, det kräver en enorm noggrannhet och kraftansträngning. Utöver detta krävs också rätt verktyg och utrustning - ställning, exempelvis. Allt detta gör att det definitivt finns ett värde i att anlita en målare i Göteborg för en fasadmålning. Med Rot-avdraget så blir det heller inte så dyrt.

I Bromma finns det många målare.

14 sep 2021

Har du behov av en målare i Bromma eller dess omnejd? Vill du ha hjälp att måla om i ditt hus eller din lägenhet? Äger du en fastighet där du har flera rum och vill snygga upp eller renovera?

Om du söker kommer du säkert hitta många duktiga hantverkare och målare i Bromma. Alla med ambitionen att hjälpa dig få ett snyggt och väl underhållet hus eller hyresfastighet. En fastighet kräver ju ofta ett underhåll på ett annat sätt än en liten stuga eller ett större hus. Det är inte ovanligt att man vill renovera allt i huset på en gång och då tar man lägenhet för lägenhet. Har man en kontorsfastighet kan det handla om rum för rum. Då behövs en noggrann och hängiven målare som kan ordna den saken utan att det uppstår frågor eller problem.

Ett personligt möte eller mailkontakt kan bli avgörande för vilka du väljer att anlita för att måla hos dig.

Din egen speciella målare i Bromma

Självklart kan du som privatperson göra saker själv. Men det handlar mer om att du kanske vill göra annat som är din specialité. Och låta dem som har måleri som sin uppgift i livet ta hand om detta jobb för dig. Så har det alltid fungerat i ett samhälle. Du gör det du gillar bäst i livet och är mest lämpad för. Alla andra gör likadant. Då finns det människor som klarar det mesta som behövs och man köper tjänster av varandra. Kanske hittar du din egen speciella målare i Bromma.

Kontakterna är viktiga

15 aug 2021

Man bör se över sitt elsystem då och då. Men lika viktigt är det att kolla sladdar och vägguttag så att de är säkra och fungerande. Anlita en elektriker till att inspektera allt med ström.

Installationer och andra elarbeten måste man anlita en certifierad elektriker för, men det bör man också göra för små saker. Det är farligt med el och man kan lätt få en stöt. Vill man att brandförsäkringen ska gälla bör man inte ha utfört egna elarbeten alls. Låt en professionell elektriker sköta allt som gäller det elektriska så vet du att du har nya och godkända material i sladdar och kontakter och att allt är rätt kopplat. Varenda jordad kontakt är viktig i ett hus, och du har stor nytta av att anlita yrkesfolk.

Snygga lampor på loppis

Många människor skulle aldrig drömma om att köpa elektriska prylar på loppis. Lamporna där kan ha legat slängda i fuktiga förråd, och eftersom tekniken går framåt är alla gamla eldrivna prylar ganska snart passé. Man vill inte betala för sådant skräp, som också kan vara farligt att använda.

Men det finns undantag. Det kan hända att du är ute efter en jättesnygg kristallkrona och du vet att den kostar tusentals kronor i en lampaffär. Så ligger den där framför dig på en loppis, och du känner att du bara måste köpa den. Då är det viktigt att du ber en elektriker dra om sladdarna och se till att den elektriska funktionen är säker och fullgod. Du tjänar ändå på affären.

Fettavskiljare räddar avloppsrören

12 aug 2021

Har du exempelvis ett gatukök eller ett tårtbageri måste du vara extra noga med vad som rinner ner i avloppet. Du kan behöva skaffa dig en fettavskiljare för att följa reglerna i kommunen.

Det är både med tanke på dina egna avloppsrör och med hänsyn till kommunens reningskapacitet som du måste hålla koll på avloppsvattnet. Det finns krav på dig som näringsidkare, och frågan är om du behöver en liten eller stor modell, men du behöver en effektiv fettavskiljare. Det är bra om du väljer en leverantör som kan hjälpa dig med alla dina VA-funderingar när det gäller fett, slam och avloppsvatten.

Fett fastnar i rörledningarna

Frityrolja och stora mängder smält smör spolar man inte ner alls, det ska tas om hand separat. Men även om man gör det, är det stora mängder fett som hamnar i avloppet i alla fall. Eftersom fett är lättare än vatten flyter det ovanpå, och det svalnar på vägen ut och fastnar lätt inuti rören, på ovansidan. Hela röret fylls gradvis med mer och mer beläggning. Dessa avlagringar ger så småningom avloppsstopp, och man kan få ringa efter en spolbil. Då kommer det en rörmokare som får spola med högtryck och hett vatten.

En annan nackdel med fett i avloppsrören är att råttor kan leta sig dit och knapra i sig fettet, och då kan man få in problemet med råttor i fastigheten. En fettavskiljare gör den nödvändiga separationen, så att man inte får farliga mängder i sitt utsläpp. Kontakta en expert för råd och hjälp.

Målare eller inredningsarkitekt

25 apr 2021

Är din dröm att börja arbeta som målare på heltid? Eller är din dröm att kunna vägleda målare i projekt där rätt färger, nyanser och kombinationer ska påföras både utomhus och inomhus?

Inom området färg på hus och inventarier finns det en stor mängd olika typer av yrkesgrupper som arbetar på sitt sätt. Det gäller speciellt i större städer med omnejd, som i Stockholmsnära orten Bromma, till exempel. Har du ett brinnande intresse för färgsättning och det som går att göra med hjälp av färg så kan du bli målare i Bromma. Men du kan även satsa på att bli arbetsledare eller projektledare inom måleri. Du kan även börja arbeta i en färghandel eller på ett företag som tar fram och tillverkar färg. En möjlighet att få styra och leka med färger är även att bli inredningsarkitekt. Ett yrke där du styr över allt som har med inredningen att göra, även färgsättningen.

Med pensel, roller eller spruta

Det pågår hela tiden forskning och utveckling inom alla områden. Så även inom måleri. På senare år har man exempelvis tagit fram en färgspruta. Det innebär ett verktyg som sprutar på färgen i stället för att du ska måla med pensel eller roller. För dig som målare går det mycket snabbare att måla och sliter inte heller på samma sätt på nacke och axlar. Du kan även använda dig av en roller med förlängningsskaft ifall du ska måla i taket eller långt upp på väggarna. Så forskningen fortsätter gå vidare.

← Äldre inlägg