Blogg

Här i bloggen skriver vi inte bara om köket utan alla typer av renoveringar och byggprojekt i hemmet. Det kan handla om badrumsrenovering, takläggning eller ommålning/tapetsering. 

Testa med mosaik i kök

13 okt 2019

Den senaste trenden i kök stavas mosaik. Det var några decennier sedan som det var populärt med mosaik, snarare 50 år sedan, på 1960-talet som man gärna klädde sina väggar med kakel i mosaik. Nu ser vi till och med mosaik på golv – och varför inte? Man behöver inga mattor när man har mosaik på golvet.

Den nya sortens mosaik

Testa mosaik från Höganäs

Varför inte testa nya slags kakel i Stockholm som Höganäshuset erbjuder? Under de senaste åren har det marockanska mönstret varit mycket populärt. Men nytt för i år är en slags mosaik som läggs på förslagsvis köksväggar som får ett skimrande utseende. Färgerna går i samma nyans, och får därför väggen att se ut som om den glimmar och skimrar. Det hela blir mycket effektfullt när väggen i köket ser ut som en glittrande spegel. 

En annan nyhet är kakel som ger intrycket av svampmålade väggar. Marmorn har den effekten och klär man hela väggar med marmor får väggen ett intryck av att ha blivit putsat med en svamp a' la 1990-tal. Har man då en snygg inredning som bryter av mot färgen på kaklet på väggen får man en otroligt fin harmoniering i köket.

Varför inte mosaik på golvet?

Den modiga vågar testa mosaik på golvet. Det ger ett orientalistk intryck och är mycket populärt i moderna kök. Golvet får ett otroligt fint utseende med mönster av mosaik och kan med fördel gå i samma färgskala som möblemanget i köket. I stället för en köksmatta har man då ett mosaikgolv, som man slipper damma av. Det är lättstädat, man slipper tvätta det och få permanenta fläckar på det. Ändå det samma charm och det blir lika hemtrevligt som en matta under köksmöblerna. 

Ett annat grepp är att låta både väggar och golv få samma mönster och färger. Det blir otroligt effektfullt när samma material går igen på golvet som det är på väggarna. Köket ser större ut och får ett personligt utseende. Varför inte låta sig inspireras och göra ett besök på Höganäshuset i Stockholm? Då kan man med egna ögon se och upptäcka årets nyheter och trender som går igen utomlands och vad som är populärt där.

Satsa på det hållbara är dagens melodi

Att satsa på det som är hållbart är miljövänligt. Det innebär att man istället för att riva ut, skaffa nytt, istället vårdar det som redan finns. Det sparar både på jordens naturresurser och energi.

Vilket slags köksgolv vill du ha?

13 sep 2019

Ska du göra om i köket? Det finns många fina trender i år när det kommer till köksinredning. Både Bodum, HTH och Veda har fin köksinredning. Även lågprisbutiken Ikea har fina köksinredningar som kan göra köket riktigt fint, men vilket golv är det som du önskar till ditt kök. Här finns det olika material som lämpar sig bättre eller sämre för ditt köksgolv, beroende på hur du tror att du kommer att slita på golvet. Här tar vi upp några användbara material som man går att lägga på köksgolvet.

Trägolv i kök

Vill man ha ett riktigt vackert golv i köket, kan man lägga det i trätiljor, eller med parkett. Den trend som vi ser alltmer av idag, när det kommer till kök, är att det inte skiljer sig från vardagsrummet, utan smälter oftast ihop med vardagsrummet. Här finns knappt några väggar, och blir på så sätt en del av vardagsrummet, hallen eller någon annan del av resten av bostaden. Därför kan det vara en bra idé att lägga samma slags golv i köket som det är i resten av bostaden. Ett trägolv som blir slitet kan man gott och väl sedan enkelt slipa om, så har man ett nästan nytt trägolv.

Stengolv

Ett stengolv är ett golv med riktigt fint utseende. Sten i köksgolv är mycket hållbart och gör att man inte behöver vara rädd för att slita ut det. Det kan hålla i 30-40 år utan att man ser någon skillnad på det, som det var då man lade stengolvet. Även ett stengolv går alldels utmärkt att slipa om.

Klinker

Ett klinkergolv är nästan som ett stengolv, har en lång hållbarhet och ser så gott som intakt ut, även efter flera års användning. Klinker på köksgolv är som klinker i badrumsgolv, och håller mot väta och fukt. Det är bara att vädra, så torkar vätan på köksgolvet snabbt. Det är dessutom mycket lätt att hålla rent och städat.

Linoleummatta

Vill man kan man ju använda en linoleummatta på köksgolvet. Det innebär att man då får ett hållbart golv med något fint mönster. Det enda man bör komma ihåg är att inte använda såpa när man rengör linoleummattan utan endast använda medel som är avsedd just för linoleummattan. Sådant finns i nästan varje handel där man säljer rengöringsmedel för golv.

Plast- eller vinylgolv

De nyare plast- eller vinylgolv går också mycket väl att slipa om. Det viktigaste är att det finns minst 2, 5 centimeters djup på golvet för att man ska kunna slipa om dem. Plastgolven är inte lika plastiga som sina föregångare och ser mycket finare ut, än de gamla plastgolv som man såg under 1970-, och 80-talet. Vill du läsa mer om hur du kan slipa golv i Stockholm? Läs då mer på: https://www.slipagolvstockholm.se.

De vanligaste missarna vid köksrenovering

21 aug 2019

Fler familjer väljer att renovera sina kök och därmed så finns det också ett stort värde i att gå igenom de absolut vanligaste missarna vid köksrenovering. Detta av den enkla anledningen att du ska slippa hamna i en situation efter en köksrenovering där du känner missnöje, ånger eller på något annat sätt önskar att du fått ut mer av projektet i fråga.

Varför väljer man då att renovera i köket till att börja med? Ja, där finns det naturligtvis väldigt många skäl. Köket kan vara slitet, det kan vara för litet för det behov man har, det kan hålla helt fel stil och design i förhållande till övriga rum i huset och i förhållande till den egna smaken. Den senare punkten uppstår ofta i samband med att man köpt en ny bostad och vill sätta en egen prägel på boendet.

En annan vanlig anledning till varför en köksrenovering äger rum är att köket, på senare år, blivit ett rum för alla. Just det, idag så är köket sällan ett rum för en enda person som lagar mat - det har för många familjer blivit den självklara mötesplatsen där man samlas efter en hård dag i skolan/på jobbet och ventilerar dagen i fråga, diskuterar och bara umgås. Gärna i samband med matlagning och där alla hjälps åt.

Köket har blivit en plats där banden mellan familjemedlemmar knyts åt lite hårdare och detta är enbart av godo; genom mat och matlagning kommer man närmare varandra. Men, det kräver också - som sagt - ett kök som uppfyller dessa behov; både sett till yta, utrymme, funktion och design. Därav den tydliga trenden om köksrenoveringar.

nyrenoverat kök

Undvik dessa falluckor vid din köksrenovering

Som vi nämnt tidigare: en köksrenovering kan ske av olika skäl och oavsett anledning till varför ni vill renovera ert kök så är det viktigt att ni börjar med det väsentliga - att anpassa köket efter era behov, er smak och er budget. Där har vi nämligen tre vanliga misstag samlade i ett svep. Många renoverar sina kök utan en tanke på hur man egentligen vill ha det. Ett nytt kök, tänker man - då blir livet lite enklare. Visst, ett nytt kök är snyggt och fräscht - men passar det verkligen er och fyller köket i fråga verkligen era behov och krav.

Det första tipset är således att ni sätter er ner och tittar närmare på vad ni verkligen vill ha ut av er renovering. Skriv en lista över saker som ni anser bör finnas och utgå från denna då ni väl tar steget för att påbörja renoveringen.

Tänk även på framtiden. Ni kanske lever ensamma i ett parförhållande nu - men hur ser det ut om tio år? Kommer ni att ha barn så kommer detta att kräva exempelvis mer förvaring i köket och kanske lite mer utrymme? Att ligga ett steg före och tänka på framtiden är något som kan vara väldigt gynnsamt i samband med en köksrenovering.

Vi ska även nämna att det är bra att ta hjälp i samband med att ni planerar ert nya kök. Dels så kan denna hjälp komma i form av ren inspiration från exempelvis inredningstidningar, från sidor på internet - Pinterest är ett bra exempel - och dels också från kökstillverkare. Dels så kan även den firma ni anlitar komma med alternativa lösningar och förslag som tar er en bra bit på vägen. Hellre en fråga för mycket än en fråga för lite.

Undvik de vanligaste missarna vid en köksrenovering

Om vi snabbt ska sammanställa en lista över de vanligaste missarna som sker i samband med en köksrenovering så kan följande punkter ge en hel svar och matnyttig information.

 • Fel budget. En köksrenovering kostar pengar - mer än vad du tror. Man bör alltid ta i lite i överkant då man sammanställer en budget för hur mycket projektet kommer att kosta. Ett vanligt fel som många begår är att man inte har en budget överhuvudtaget. Hur ska man då kunna veta vad som är rimligt och hur kan man klaga på att det blir för dyrt? En budget måste finnas!
 • Ängslighet inför trender. Färger, material och mönster följer trender och det är väldigt lätt att känna sig låst vid vad som för närvarande är på tapeten. Följer man trender slaviskt så blir man lätt besviken i och med att dessa är föränderliga. Gällande kök så bör man tänka mer tidlöst och praktiskt gällande exempelvis färger och val av kakel. Annars blir det, av allt att döma, väldigt dyrt. Åtminstone om man ska haka på allt som är modernt.
 • För få arbetsytor och en felaktig triangel. Triangeln i köket går mellan punkterna i form av spis, diskho och kylskåp. Sätter du ut en värmekarta i ditt kök så ser du också att du rör dig mest mellan dessa punkter. Placeringen av dessa bör således vara genomtänkt och välplanerad för att slippa en massa spill och en massa krängande med exempelvis varm mat och heta stekpannor. Ju närmare - läs mer genomtänkta - avstånd du har, desto mer trivsamt blir ditt kök. Arbetsytor är en annan detalj som bör planeras noggrant. Du skär, hackar, bakar och så vidare - skapa så många öar för detta som möjligt. Det ger dig ett enklare liv i köket.
 • Fel hantverkare. En punkt som inte får ignoreras i sammanhanget. Billigast är inte bäst och billigast rent initialt kan kosta i det långa loppet. Kort och gott. Var vaksam och uppmärksam på vilka som ska genomföra din köksrenovering och ta dig tiden att jämföra offerter, kolla referenser och i övrigt säkerställa kvalitet. Ditt kök ska hålla under en lång tid och det kan vara värt sin vikt i guld att betala några kronor mer för ett gediget och professionellt jobb. Det kostar ganska mycket att reparerar och åtgärda problem i framtiden, eller hur?

Vill du läsa mer om köksrenoveringar som du kan få i Danderyd? Klicka då på denna länk: https://www.köksrenoveringdanderyd.nu.

Jobba som snickare – det här kan du göra

3 jul 2019

Stort bygge i Stockholm eller köksrenovering i Örebro. Som snickare finns många olika möjligheter att variera sina arbetsdagar med olika typer av jobb men det kan också spela roll vilken typ av firma man jobbar för. Stor eller liten firma, i hemstaden eller på uppdrag i storstäder. För hantverkare kan man till stor del själv välja vad man vill, och inte vill göra om dagarna.

Stor variation

Som skickare finns goda möjligheter till varierande arbetsdagar men det kan dock spela roll vilken typ av firma man jobbar för. Vissa tar på sig alltifrån att genomföra en köksrenovering med färdiga stommar till riktigt stora arbeten som att bygga hela hus. Andra inriktar sig inom vissa områden och utför sedan bara den typen av jobb, och vissa små firmor tar av naturliga skäl bara på sig mindre typer av arbeten.

Olika jobb för en snickare

Jobba där du bor

Beroende på stadens storlek blir även utbudet och behovet av arbetskraft mycket begränsat. Bor du på en mindre ort kan du behöva vara bred i vilka tjänster som erbjuds för att få arbete hela dagarna. Jobbar du en större stad finns möjligheten att mer inrikta sig mot en viss tjänst. I medelstora städer, Örebro, Västerås och uppåt finns oftast möjligheten till specialisering. En del är även specialiserade enbart mot stora möbelvaruhus och jobbar med köksrenovering och installering på uppdrag av dem.

På uppdrag i andra städer

En snickare kan även få jobb i närliggande städer och vid större byggen även långt hemifrån. Även här beror det på vad man jobbar med för inriktning. Ibland lejer stora företag in hela firmor och ibland enskilda hantverkare för olika typer av jobb, och då är det inte helt ovanligt att man jobbar långa pass måndag – torsdag för att sedan vara ledig och kunna åka hem över helgen. Detta kan givetvis variera beroende på var man ska jobba och vilken typ av bygge det är. Vissa hantverkare ligger borta under längre perioder för att sedan även vara hemma under en längre tid.

Är det något som intresserar en kan man alltid kolla upp vad som gäller för olika platser och olika byggen, för att sedan kontakta ansvarig för att få veta mer och söka sig dit.

Det finns mängder av olika jobb för en snickare att ägna sig åt och det finns även stora chanser att själv välja vad man vill göra. Jobba för en firma som reser nya villor i Sundsvall, en som genomför köksrenovering och andra typer av byggnationer hemma hos privatpersoner i Örebro, eller satsa på att ta uppdrag på stora och tidskrävande byggen i storstäderna. Kanske tillhör man en av dom som vill göra lite av varje och då kan det vara en god idé att starta en egen firma.

Behöver du en VVS-firma?

30 jun 2019

Ibland kan man behöva få tag i en VVS-firma. Helst vill man ju få tag i VVS-montörer som är duktiga och gör sitt jobb ordentligt och är noggranna. Det är ju inte så ofta som man behöver få tag i en VVS-montör, men ibland händer det. Och det som en VVS-montör gör är svårt att göra själv.

Stopp i avlopp

Har man stopp i avloppet, ska man helst inte hälla i bakpulver och ättika eller vad man nu kan ha läst om hemmagjorda recept på att få avloppet att fungera igen. Bakpulver ska bara användas i baksammanhang, och har inget i avloppsrör att göra. Det som man kan göra om det nu är helt stopp i avloppet, är att med hjälp av en sugpropp, få igång avloppet. Något annat bör man inte göra, det bör en VVS-montör göra.

Relining

Ibland kan man behöva göra en relining, ifall man har gamla rör, men som är hela och det inte finns något annat fel på dem. Då kan man säkerställa att de håller för flera år till genom att göra en relining. Det innebär att man sprutar in plats i rören och sedan härdar dem genom att blåsa in värme i dem. På så sätt lägger sig plasten inuti rören som en extra hinna. Det gör att vattnet smakar som det ska göra, utan bismak från gamla rör.

Byte av stammar

Har man rör som är sönder, måste man byta ut hela stammarna. Det innebär att man blir tvungen att riva ut hela väggarna och golven där rören går. Sedan byter VVS-firman ut alla rör. Efter det brukar man renovera då allt ska läggas tillbaka. Det är bra att renovera och byta stammar ungefär efter 20-30 år. Då vet man att materialet håller och håller borta fukt- eller mögelskador på huset.

Byta värmepanna

Om man behöver byta värmepanna, är det även då en VVS-firma som man anlitar. Det är svårt att veta hur man ska installera en värmepanna på egen hand, det bör man överlåta till en VVS-firma. Då vet man att det blir väl gjort och man behöver inte oroa sig över att det skulle bli fel.

När du vill ha tag i VVS i Malmö

Behöver du anlita en VVS-firma i Malmö? Googla "VVS Malmö", om du behöver få tag i en VVS-firma där. Då bör du få upp en hel del bra förslag på VVS-firmor, välj några och be om offert och referenser. Välj sedan den med bäst referenser. Läs mer här.

Slipa om golv höjer hela rummet

31 maj 2019

Ofta tänker man bara på väggarna, och möjligtvis på innertaket när man ska renovera ett rum. Kanske tapeterna är tråkiga och trista, eller till och med sönder? Kanske har man sprickor i taket? Då vill man oftast åtgärda det när man vill renovera hemma. Men få tänker på att man även bör åtgärda golvet, och bland det mest miljövänliga som man kan göra – och som kostar bara en bråkdel av vad det krävs för att lägga nytt golv – är att slipa om golv.

Så går det till att slipa om golv

Har man ett slitet och gammalt golv, av trä, laminat, linoleum och även vissa moderna plastgolv blir det en otroligt stor skillnad att slipa om det. Gör man så innebär det man tar fram en helt ny yta på golvet. Man får tillbaka det golv som man en gång lade in när det var nytt. Huvudsaken är att det finns mer än 2,5 centimeters djup på golvet så att man kan slipa om det. Efter golvslipningen bör man alltid behandla det med en ytbehandling, som till exempel lack, hårdvax, olja eller något annat medel. När man tar fram en ny yta på golvet utsätter man golvet för påverkan och kan göra det lika fult och slitet som det gamla golvet. Därför är det mycket viktigt att efterbehandla golv.

Välj hantverkare för golvslipningen

 1. Välj någon som har erfarenhet av golvslipning och som har gjort det i många år. Det innebär att om något skulle hända som avviker från det som man som hantverkare är van vid att det händer, då vet hantverkaren vad hon eller han ska göra och står inte helt panikslagen inför något oväntat som händer.
 2. Välj någon som är noggrann. När det kommer till golvslipning är det viktigt att hantverkaren är noggrann och ser till att arbeta med hela golvet och som kör golvslipningsmaskinen så jämnt över hela golvet som det bara går. På samma sätt är det även med efterbehandlingen. Då är det viktigt att man väljer någon som är noggrann med det arbetet så att hon eller han inte glömmer någon viktig bit på golvet och slarvar med efterarbetet.
 3. Välj en som ger garantier. Är det en hantverkare som ger garantier på sitt arbete, då är det lätttare att anlita en sådan, då man kan vara säker på att arbetet blir riktigt gjort. Om du behöver en golvslipare i Sollentuna kan du fortsätta läsa här: https://www.golvslipningsollentuna.se.

Mer miljövänligt lacka om köket

7 maj 2019

Det är ju så viktigt att vi alla köper och säljer på ett så miljövänligt sätt som vi bara kan, det gäller ju även när det kommer till hantverk och renoveringar. Det finns ju sätt som tar mer hänsyn till miljön och sådant som inte gör det. Att köpa nytt är inte det bästa alternativet. Om vi ser på mängden energi som det krävs att tillverka nya produkter, är det nya saker som tar mest energi.

Finns inte tillräckliga energikällor

I och för sig finns det energikällor som är avsevärt bättre än andra, om tillvekarna tar hänsyn till de miljövänliga energikällor som faktiskt finns så ser de ju till att endast använda energi från förnybara källor såsom sol-, vind- och vattenkraft. Men problemet med dem är än så länga har vi inte hittat tillräckligt med energikällor av det slaget som kan förse hela fabriker så att de kan producera i den takt som tillverkarna önskar för att maximera vinsten. Därför finns det än så länge mer miljövänliga alternativ som vi än så länge bör utnyttja, hellre än att köpa nytt.

Antingen återanvända eller renovera

Därför är det än så länge, det bästa för miljön att vi återanvänder och återvinner allt som vi önskar oss. Det sägs att vi bör alltmer lära oss att reparera och renovera. Vi har ju lärt oss att vi ska konsumera för att hålla igång samhällets ekonomi och att vi som konsumenter hjälper till att hålla tillväxtens hjul igång. Tyvärr är det en helt galen tanke. Vi håller på att tömma jordens resurser så att vi till sist inte har något att leva av. Var och en i Sverige lever på en sådan nivå som om vi alla hade fyra jordglober att leva av varje år. Det inser alla, är ett omöjligt sätt att leva på. Därför är renovering, reparering, återanvändning och återvinning det enda sättet framåt.

Lacka om istället för att köpa nytt

Att lära sig att måla och lacka om istället för att köpa nytt är en väg ur det. I alla fall när det kommer till inredning och bygg. Det är ju så viktigt att riva och slänga ut hela kök, men i stället för att köpa nytt bör vi måla och lacka om det som redan finns. Då gör vi miljön en tjänst, och i det långa loppet gör vi det möjligt för oss själva att fortsätta leva på denna vackra jord. Om det är så att du är signe på lacka om ditt kök, och bor i Stockholm, rekommenderar vi att läsa vidare om det här: https://www.lackaköksluckorstockholm.se.

Lägga golv i köket

18 apr 2019

I samband med en köksrenovering är det såklart alltid bra att se över golvet. Passar det gamla golvet till den nya inredningen? Hur slitet är golvet och hur påverkar det utseende och livslängd? Köket är kanske vårt mest använda rum, där vi både lagar mat och umgås med familj och vänner. En knutpunkt för bostaden, och som sådan såklart utsatt för mer slitage än andra rum.

När du lägger nytt golv i köket har du alla möjligheter att skapa ett golv som sätter sin prägel på köket och blir både snyggt och funktionellt. Beroende på vilken stil du vill ha i köket kan olika typer av golv passa olika bra. Är du ute efter en rustik känsla kan kanske ett lackat trägolv eller ett golv med stenplattor passa bra, men i ett modernare kök kanske slipad betong eller vinylplattor är ett bättre val. Oavsett vilket golv du väljer ska du alltid, om du vill ha ett så bra resultat som möjligt, anlita en golvläggare med kunskap om golvtypen.

Stengolv

Stengolv är oftast kvadratiska stenplattor eller keramikplattor, men kan även vara till exempel tegelplattor. Ett stengolv är tåligt och kan kombineras med golvvärme, viket kan vara bra eftersom de annars kan upplevas som lite kalla. Stengolv är även mycket hårda vilket gör att glas, tallrikar och koppar som tappas för det mesta går sönder. Så har man mycket porslin man är rädd om är stengolv inte det bästa valet. Om man däremot är försiktig och har behov av ett golv som tål hårda tag så är stengolv utmärkt.

Plast- eller linoleummatta

En plast- eller linoleummatta har den stora fördelen att du kan få dem i princip i vilken kulör eller i vilket mönster du vill. Mattor av plast och linoleum är dessutom tåligare än man tror och är samtidigt mjuka och sköna att gå på. Plast- och linoleummattor har naturligtvis också den inte oviktiga fördelen att de ofta är mycket billigare än andra material.

Vinylplattor

Med kvadratiska vinylplattor kan du skapa rutmönster i olika nyanser eller i svartvitt, en mycket populär golvlösning i svenska kök. Vinylplattor är lätta att skära till och att lägga och passar mycket bra i kök i funkishus, men även i moderna kök där man vill att golvet ska bli lite av ett utropstecken.

Betonggolv

Ett betonggolv som gjuts och slipas blir både vackert och extremt tåligt. Betonggolv har kommit starkt på senare år och kommer säkert att bli än mer populärt de närmaste åren. När betong slipas får den en blank yta som sedan kan oljas eller vaxas för att ge ett mjukare intryck. Resultatet blir ett golv som är både skönt att gå på, stilmässigt överlägset och som kan hålla i evighet, oavsett vad det utsätts för.

Trägolv

Trä är ett känsligt material, och därför inte jättevanligt i kök. Men ett lackat eller hårdvaxoljat trägolv kan hålla bra i ett kök, även om det utsätts för fukt och tappade grytor. Ett skurgolv i furu eller gran kan vara ett bra val om du vill ha en lite gammaldags känsla i köket. Till ett köksgolv ska man alltid använda ett hårt träslag.

Anlita golvläggare i Stockholm

Det ställs höga krav på ett köksgolv, och du bör anlita en professionell golvläggare för jobbet. Bor du i Stockholm hittar du antagligen lätt flera golvläggare bara i din stadsdel, men de flesta golvläggare i Stockholm arbetar över hela Storstockholm. Välj en golvläggare som uttryckligen har vana av att lägga den typ av golv du vill ha, och var även noga med att kolla referenser och tidigare omdömen och dessutom att jämföra offerter från flera olika golvläggare.

På sidan https://www.golvläggarestockholm.biz kan du läsa mer om hur golvläggare arbetar.

När du vill höja värdet på bostaden

10 apr 2019

Om du behöver renovera din bostad och vill höja värdet den. Om det är så att du har lite slitna rum, kan det dra ner på priset. Särskilt gäller det när det kommer till badrum och kök. Där vill köparna ha fina och nya, fräscha material om de ska vilja köpa det. Det är där som vi arbetar mest när vi arbetar hemma i bostaden. Det är där som vi hanterar stora mängder vatten, vilket är en av anledningarna till att det blir nerslitet snabbt. Man bör åtminstone vart 20:e år se till att förnya och renovera inredningen, helst innan det har gått så långt att det har blivit slitet där.

Anlita proffsen som målare

Ska man renovera så att bostaden blir högre värderad måste man renovera med hög kvalitet. Då passar det inte att själv komma och slabba med lite färg. I så fall kommer man inte att få det pris som man önskar för bostaden. Ju längre tid som en bostad tar att säljas, desto sämre är det för det slutliga priset. Den bästa affären är den som går relativt snabbt. Så ska man få många intresserade av bostaden ska den helst ha så fina ytor som det bara är möjligt.

Passa på att måla hela huset

Varför inte passa på att måla fasaden också när man tar hem proffsiga målare? Att få en fin och fräsch fasad gör mycket för vilket intryck som huset ger på dem som kommer för att titta på huset. Vad ska man titta på när man väl ska anlita målare? Här tycker vi att det är viktigt med hantverkare och målare som både är noggranna med arbetet och lägger ner möda på att det ska bli så fint som möjligt, och som dessutom är servicevänliga och som ger ett gott bemötande och som är måna om att kunderna ska bli nöjda.

Kan det verkligen vara så svårt att måla?

Många tänker att det inte är så svårt att måla, men med tiden ser man om väggarna är riktigt målade av proffs eller inte. När tiden går, kommer skavankerna fram som man trodde täcktes av målarfärg, och då måste man göra om hela jobbet, vilket inte är så roligt. En målare ser till att allt är väl förberett för själva målningen genom att arbeta så mycket som behövs för att underlaget ska bli perfekt, genom att spackla, slipa och sandpappra. Läs mer om detta här.

Utan OVK korkar fläkten igen

3 apr 2019

Visste du att alla fastghetsägare och även privata villaägare egentligen är skyldiga att genomföra en OVK vart tredje år? Särskilt gäller detta alla fastigheter där det vistas människor i offentliga byggnader såsom skolor och förskolor, sjukhus och andra ställen där det vistas människor under dagarna. Det är vart tredje år i de fastigheterna som har vanliga ventiler som man måste göra en OVK. Har fastigheterna i stället ventiler med en funktion med motor och där luften värms up, eller kyls ned innan luften kommer in i byggnaden, krävs det endast OVK vart sjätte år.

Därför är en OVK viktig och obligatorisk

En OVK; alltså en Obligatorisk Ventilations Kontroll är viktig och obligatorisk för att skydda människorna i första hand, men även fastigheterna i andra hand. En OVK ska nämligen fastställa att det kommer in tillräckligt med syrerik luft in i byggnaden. Människor som till exempel vistas i skola, förskola eller på sjukhus måste få tillräckligt fräsch luft. Annars kan de drabbas av sjukdomar i luftvägarna såsom astma eller liknande. Det är inte bara människorna som kan drabbas av dålig luft eller undermålig ventilation. Fastigheterna kan drabbas av fukt, mögel eller annat som bryter ner byggnaden. Det är inte alla som tänker på att fastigheterna behöver tillräckligt med bra luft.

Regelbundenheten är olika för olika slags ventiler

De bästa ventiler som man kan ha är sådan som har egna motorer och som värmer upp eller kyler ned luften innan den kommer in. Sådana ventiler drivs av motorer som mer effektivt ser till att luften byts ut. De som har dessa slags ventiler behöver endast göra en OVK vart sjätte år. De som har andra slags ventiler behvöer göra en OVK vart tredje år. Detta gäller alla fastigheter på offentliga ställen och på olika kontor. Och det är kommunen som ser till att OVK:erna utförs och har det lagliga ansvaret för att människor som vistas i alla kommunens offentliga platser har tillräckligt bra luft.

Uppdraget kan utföras av privata aktörer

Även om ansvaret är kommunens kan även privata aktörer utföra själva uppdraget. Det innebär att du som är fastighetsansvarig eller fastighetsägare – de som har det lagliga ansvaret för ett en OVK-besiktning utförs vart tredje eller sjätte år, även kan anlita privata företag som gör dessa OVK-besiktningar. Då är det ju en bra idé att anlita ett företag som är kunniga inom ventilera och kan genomföra sådana besiktningar. Här kan du läsa mer.

Så ska köket se ut i år

24 mar 2019

Är du på väg att renovera ditt kök? Om det är så, kan vi här ge några bra och billiga tips på en begränsad renovering av köket. Man måste inte alltid riva ut hela inredningen. Ibland kan man endast riva ut begränsade delar av köket och ändå få till en renovering och förändring som gör köket nästan nytt. Ibland kan det räcka med att byta ut köksluckorna och montera nya luckor eller skåpdörrar. Därför kommer vi här på tips på färger som man kan bestämma till sina måttbeställda köksluckor.

Rosa inredning

Den rosa inredningen fortsätter att vara populär. Väljer du rosa på dina köksluckor, gör du helt rätt. Rosa är en härlig färg som lyfter nästan vilket kök som helst. Rosa ger en väldigt hemtrevnad och harmonierar mycket väl med både grått, beige, svart och vitt. Rosa gör en harmonisk, medan rött kan göra en irriterad.

Trä i inredning

Vill man inte måla köksluckorna alls, kan man faktiskt ha dem i träfärg, då just träfärg är en av vårens inredningstrender. Träfärg var mycket populärt under 1980-talet och har kommit tillbaka som en populär inredningsdetalj.

Gult eller grönt

De pastelliga färgerna gult och grönt är tillbaka och det stort. Under förra året såg vi mycket av den nyans av grönt som kallades Salvia-grönt och just grönt fortsätter att vara populärt även i år. Även gult har dykt upp som en populär inredningsfärg. Här ser vi allt från ljusgult till senapsgult och en "smutsig" gul färg, med en del grå nyanser i det gula.

Beige eller naturligt

Beige eller sandfärg har länge varit mycket populärt i inredning. Vi har sett mycket av en återgång till det "naturliga" i inredning, och med det har sandfärgad inredning varit mycket populär. Det beige är populärt på väggar och golv, och i år även på köksluckor.

Varför måttbeställa köksluckor?

Om det är så att man har ett äldre kök, kanske de mått som man har på köksinredningen inte finns längre, då de flesta köksinredningar endast följer standardmått. Då kan man behöva beställa särskilda köksluckor som bara passar det egna köket. Genom att endast byta ut färgen på köksinredningen får man till en lagom stor renovering, som heller inte kostar särskilt mycket. Får man en annan färg på sitt kök, gör det mycket för trivseln. Det vet man hur det känns att få ny färg på väggarna; det gör mycket för känslan av förnyelse.

Planeringen avgör det färdiga resultatet

19 mar 2019

Många väljer att renovera och göra fint i sina hem. Det har också skett en påtaglig ökning som en följd av att rot-avdraget finns. Förvisso är detta inte fullt lika generös som den dagen det presenterades, men det är fortfarande någonting som gör stor skillnad i slutändan. Ska du exempelvis genomföra en köksrenovering så kan du använda ditt rot-avdrag och genom detta dra av 30% av den totala arbetskostnaden. Taket för rot-avdraget är årligt och ligger på 50.000 kronor. Tidigare kunde du dra av halva kostnaden, men så är alltså inte längre fallet.

Trots att många renoverar och att man gör detta med professionell hjälp så finns det många misslyckanden. Något som vi skulle vi vilja säga har två orsaker: att man planerar för dåligt och att man anlitar fel företag. Det hör ofta ihop också.

Fel företag kan innebära att man får ett fuskjobb på halsen och att man står där med ett kök som inte alls ser ut som man tänkt sig; det är också en del av den bristande planering vi nämnde. För, enligt oss så handlar planeringen inte enbart om färger, val av material, val av vitvaror, placering av arbetsbänkar och att välja blandare. Vi skulle säga att din stora uppgift ligger i att välja rätt företag och att resten kommer att sköta sig själv.

Rätt företag för din köksrenovering ger dig möjligheter

Det viktigaste är att få en korrekt utförd köksrenovering där allt står emot tidens tand, där ingen risk för vattenskador föreligger (köket har för första gången gått om badrummet då det gäller vattenskador - något som till stor del beror på felaktiga installationer i samband med renoveringar) och där arbetet sker inom den tidsplan och budget man satt upp.

Det senare är intressant. Man måste nämligen vara beredd på att en köksrenovering kan stöta på patrull, bli försenad eller där planerna måste ändras med kort varsel - material som är restade etc.

Vid sådana tillfällen så kommer man att tjäna på att ha en erfaren firma vid sin sida - ett företag som snabbt kan hitta nya lösningar, som har kontakter och som, framförallt, har både manskap och kunskap att ställa om. Hela tiden, naturligtvis, med dig involverad i projektet.

Du ska vara delaktig och informeras om kostnader

Tyvärr så kan man höra exempel på där en kund dels lämnas helt utanför och dels se att beslut fattas utan medgivande - beslut som kan kosta mycket pengar. Därför bör man lägga manken till och undersöka vilka företag som finns i exempelvis Stockholm, hur mycket de kostar och hur pass stor erfarenhet av köksrenovering de har. Det bästa sättet att ta reda på erfarenhet och kompetens är att söka tidigare uppdragsgivare.

Det vill säga: vilka har anlitat företaget tidigare, hur pass nöjda är dessa med jobb och pris och har de känt sig delaktiga genom hela sin köksrenovering? Ring alltid referenser och gå gärna så långt tillbaka i tiden som det bara är möjligt.

Läs mer om köksrenovering: https://www.koksrenoveringstockholm.nu.

Måla om i köket

12 mar 2019

Har du tröttnat på hur ditt kök ser ut så finns det ofta ingen anledningen att riva ut allting och köpa ett nytt. Förvisso så har det blivit billigare att köpa färdiga kök, men det handlar fortfarande om en ansenlig summa som måste betalas. I många fall är det också onödigt. Varför byta ut någonting som fortfarande fungerar?

Har man fina vitvaror, funktionell blandare och gångbara stommar samt ett normalt golv så finns det ingen anledning att riva detta. Det är inte bara dumt rent ekonomiskt, det är även väldigt dåligt för miljön. Vi måste börja inse att det inte är en lösning att hela tiden köpa och slänga - oavsett om det handlar om större saker som ett kök eller om mindre saker som exempelvis kläder.

Det går att förändra på andra sätt. I ett kök så brukar det räcka med att anlita en målare för att nå en stor förändring. En målare som dels - på vanligt sätt - målar om väggarna (och golvet, om det önskas - även kakel och klinker går att måla) och som dels använder sig av speciella sprutverktyg för att lacka om dina köksluckor.

Hitta unika saker för ett personligare kök

Att du ska anlita en målare för lackningen är en självklarhet då du aldrig kommer att få ett resultat som ens är i närheten om du skulle göra det på egen hand. Din stora uppgift ligger istället i att skapa ett kök som du trivs i, en personlig plats som skiljer sig från alla andras kök. Det är viktigt i sammanhanget och ytterligare en fördel med att välja den här lösningen.

Hur troligt är det att ditt kök känns personligt och unikt om du väljer att beställa från exempelvis IKEA? Inte särskilt troligt, eller hur? Det blir snyggt, stilrent, elegant och så vidare - men det kommer att sakna det där lilla extra och det personliga som säger att just du bor i lägenheten i Stockholm och att just du - dagligen - står i köket och lagar mat.

Det kan räcka med att hitta lite udda handtag till skåpen för att skapa en känsla av detta. Besök några secondhand-butiker och leta, de brukar ha ett digert utbud som går att köpa för några kronor. Fundera även noga över färgval på luckorna och väggarna. Du vill definitivt ha något som sticker ut - i och med att du söker en förändring - men för den sakens skull så vill du även trivas på en längre sikt. I vissa fall är det mer nedtonade att föredra i det långa loppet.

Läs mer om måleriarbeten på https://www.målarenstockholm.se.

När det är dags att byta ut köket

5 mar 2019

Har du tröttnat på ditt gamla kök? Då kanske det är dags att göra något åt det. Köket använder vi ju alla dagar och är man trött på det, kan det göra mycket för välbefinnandet att få ett nytt kök. Man kan rentav få ny energi av att få ny inredning, ny spis och nya vitvaror. Då kan det vara dags att skaffa nytt matbord och stolar. Så är köket kanske fulländat. Det behöver inte kosta skjortan att få ett nytt kök. Det är inte bara rika människor som kan få ett nytt kök. På olika sätt kan man faktiskt få ner kostnaderna för ett nytt kök. Det finns några olika knep som man kan ta till för att sänka kostnaderna. Här kommer vi med några bra alternativ.

Återanvänd någon annans gamla kök

Det går alldeles utmärkt att återanvända någons annans gamla kök. Det är många som byter köksinredning ofta. Så pass ofta att de inte hinner slita ut inredningen. Har man tur hittar man en sådan inredning som någon annan har tröttnat på innan de har hunnit slita ut det. Då kan man passa på att skaffa den kökinredningen. Det är även det mest miljövänliga alternativet.

Gör allt hantverk själv

Man kan även sänka kostnaderna för att byta ut inredningen i köket genom att göra det mesta hantverket själv. Se bara upp med att installera VVS-arbeten och el. Det bör man absolut inte göra på egen hand. Allt sådant ska utföras av behöriga personer. Annars kommer inte försäkringsbolaget att betala ut för någon eventuell skada.

Måla bara om köksluckorna

Man kan förnya köket på ett enkelt sätt genom att endast måla om köksinredningen. Det finns relativt billiga hantverksföretag som enbart målar om köksluckor som har blivit fula. Man kan även måla om kakel. Då kan man hålla nere kostnaderna om man väljer att renovera delar av köket i stället för att riva ut allt och sedan montera in nytt.

Passa på att köpa inredning som inte är trendig

Man kan passa på att handla in köksinredning som just för tillfället inte är trendigt. Det går trender även inom inredning. Är det då så att en köksleverantör vill bli av med ett visst stortiment i deras erbjudanden, kan de sänka priset för att bli av med viss inredning. Det kan löna sig att leta runt bland leverantörer av köksinredningar, så kanske man hittar något som någon annan inte vill ha. Då kan man göra riktiga fynd.

Om du får stopp i avlopp i köket

22 feb 2019

Om du får stopp i avlopp är det sällan som vi, lekmän kan göra något åt det. Visserligen kan vi ta en sugpropp och försöka få igång avloppet och sedan spola hett vatten i vasken, eller golvbrunnen, eller var stoppet har bildats. Men det enda som man kan göra är att ringa en rörmokare. Skulle stoppet ske under helgen, kan det bli knepigt att få tag i en rörmokare som kan komma just då. Ska man då diska, bada eller något annat, blir det så gott som omöjligt om man har totalstopp i sitt avlopp.

Ta kontakt med rörmokare i Uppsala

Skulle det bli totalstopp i avloppet kan du ta kontakt med rörmokare i Uppsala, som även möter behov som kan uppstå i hela norra Stockholm och området mellan Uppsala och  Stockholm. Bor du i det området kan du alltid ringa någon som har angett det området som sitt arbetsområde. Det finns de som har akuta tjänster och kan komma när det väl händer något. För den som inte vill vara med om akuta stopp i avlopp, finns det några saker som man kan göra för att förhindra det.

Så kan du förhindra stopp i avlopp

 1. Du kan alltid se till att det rinner ordentligt med vatten i rören. Spola varmt vatten, minst en liter per dag.
 2. Allt som är fett, fastnar alltid i rör – så skrapa av allt som ser ut som fett, innan du diskar eller ställer in i diskmaskin.
 3. Rensa avloppet med jämna mellanrum, särskilt golvbrunnen. Sätt en hårfälla i duschen, så slipper du hårtestar som skapar stopp i avloppet.
 4. Häll inte i Klorin eller någon annan stark kemikalie. Då är det bättre med sugproppen.

Om inget annat hjälper, anlita en rörmokare som kommer och kontrollerar att rören är intakta, och så att inte råttor, rötter eller något hål i rören orsakar mer skada på rören.

Det kan du göra med dåliga stammar

En rörmokare kan antingen göra en relining, en stamspolning eller byta ut rör. Ringer du en rörmokare i Uppsala, kommer de ut och inspekterar rören med en kamera. Då kan de avgöra om det går att göra en stamspolning, en relining, det vill säga man förnyar rören och stammarna med plast, som sedan härdas och lägger sig som en ny hinna innanför rören. Kommer rörmokaren fram till att det inte lönar sig att göra en relining, kan du kanske behöva byta ut stammarna helt och hållet. Läs mer här.

← Äldre inlägg