Inreda ett kök – tänk på detta

Då det kommer till att inreda ett kök så anser vi att man framförallt ska skriva ned ett ord som en slags ledstjärna. Funktionalitet. Kort och gott: visst är det viktigt med färger, med snygga möbler och med läcker belysning i köket – men det absolut viktigaste är att det verkligen fungerar i vardagen. Det ena ger också det andra i dagsläget. Nya kök är numera extremt genomtänkta och de är fyllda av smarta lösningar; utan att tappa ett dugg i kvalitet eller i estetisk utförande.

Vad ska man då tänka på då det kommer att inreda sitt kök rent funktionellt? Vi anser att följande punkter bör finnas med i planeringen:

  • Förvaring. Köket är en plats som kräver mycket förvaring. Du har tallrikar, du har glas, du har bestick, du har all köksutrustning, du har stekpannor, kastruller... Ja, vad har du inte egentligen? Se till att allt får plats och se till att det gör så utan att det blir plottrigt. En köksö med exempelvis utdragbara underskåp är bra exempel på förvaring som inte går ut över estetiken. Att bygga ett eget sådant med material från exmepelvis IKEA är möjligt och där går det utmärkt att komplettera med en lite mer exklusiv bänkskiva för en extra touch.
  • Yta: du behöver yta att jobba med och du behöver därför se till att maximera ditt utrymme. Här nämnde vi smart förvaring, men vi tycker även att du ska se över lösningar gällande vitvaror och möbler. Det finns idag smala – men djupa – kylskåp och frysar; det finns mindre ugnar och det finns möjligheter även i övrigt. Ett bra tips: se till att platsbygga exempelvis matbordet efter hur mycket rymd du har att jobba med. Här kan du med fördel låta en skicklig snickare hålla i hammaren.
  • Belysning. I köket ska du dels tänka på att belysningen ska ge dig tillräckligt med ljus för att dus ka se vad du arbetar med (hacka, läsa recept, blanda råvaror) och dels så ska du även se till att skapa en trygg, inbjudande och mysig oas som alla kan trivas i. Arbetsbelysning och mysbelysning i en kombination. En elektriker kostar inte många kronor om du exempelvis vill ha spotlights eller en dimmer inkopplad. Se till att det både blir snyggt och funktionellt på samma gång.
  • Gör köket unikt. Om du köper dina stommar från exempelvis IKEA så kommer du inte att vara ensam om det. Det är utan tvekan ett snyggt kök du har – men särskilt unikt är det inte. Där kommer din egen förmåga in i bilden. Se till att besöka loppisar, auktioner, mindre second-hand-affärer och försök att tillföra unika saker som gör att ditt kök skiljer sig från alla andra. Att lacka om köksluckorna är också ett gångbart tips som inte kostar så mycket pengar.