Vad är ett lastväxlarflak?

Lastväxlarflak är någonting som många av oss ser dagligen när vi är ute på vägarna och kör, eller är ute och promenerar. Men vad är det egentligen för något?

Har du möjligtvis stött på ordet lastväxlarflak och undrar vad det kan vara för någonting? Medan själva ordet möjligtvis inte är särskilt bekant är det utan tvekan någonting du har sett många gånger ute på våra vägar. Härnäst kommer det att beskrivas vad ett lastväxlarflak är och vilka olika varianter det finns.

Till att börja med kan det kanske vara en idé att förklara vad en lastväxlare är. Kort och gott handlar det om en allt som oftast hydraulisk lyftarm, försedd med en krok som drar upp en typ av container på fordonet. Du ser ofta lastbilar försedda med den här typen av lyftarmar, men de finns även på mindre fordon.

Olika sorters lastväxlarflak

Lastväxlarflak i sin tur är själva containern eller dylikt som dras upp på fordonet. Dessa finns i massor av olika utföranden beroende på användningsområden. Ett exempel är ett så kallat kranflak. Det är vanligt i byggbranschen där kranar behöver förflyttas mellan olika projekt. Liknande är ett maskinflak där exempelvis hjullastare, grävmaskiner och mycket mer kan transporteras.

Ytterligare ett exempel är ett lämflak, eller aluminiumflak. Dessa har många användningsområden och har ofta fällbara sidor vilket gör att de kan anpassas för många förhållanden, bland annat för att förflytta spannmål eller bergmassor. Lastväxlarflak kan även många gånger skräddarsys vid tillverkningen enligt en kunds önskemål och behov.

Läs mer om lastväxlarflak på den här sidan: lastväxlarflak.nu

11 Jul 2023