Trendiga material i köksinredning

Det händer mycket då det kommer till köksinredning. Vi har gått från slit- och släng-mentaliteten. Istället vill vi ha hållbara material, även om de kostar mer. Det miljövänliga tänkandet har slagit igenom och kommer förmodligen att fortsätta som trend när det kommer till det mesta inom inredning och hushåll. Vi spenderar så pass stor andel av vår inkomst på våra hem, vi uttrycker vilka vi är, genom den inredningsstil som vi inreder och renovera i. Här presenterar vi några av trenderna som vi har sett det senaste året och som vi tror kommer att se alltmer framöver.

Stenmaterial

Det senaste året har vi tagit in sten som material när vi inreder både kök och badrum. Framför allt är det, liksom tidigare marmor som är mest populärt. Egentligen är marmorn vit i sin naturliga form. Andra färger i marmorn är egentligen missfärgningar. Trots missfärgningar är marmor som material något som andas elegans. Vi ser även att vi bygger med granit både på golv och i köksbänkar. Det är ingen dum idé då granit är bland den mest hållbara stenmaterial som du kan tänka dig. Sedan har vi stenmaterial som har blandats, som kompositmaterial, med lång hållbarhet.

Trägolv

En trend vi har sett mer av under året som har gått och som vi tror kommer att komma starkt framöver är att lägga trägolv i kök. Det är i och för sig kanske inte så nytt. Däremot kommer vi att lägga samma golv i både vardagsrum och i köket. De båda rummen växer alltmer ihop. Eftersom vi önskar öppna ytor, har vardagsrummet och köket blivit ett och samma rum. Istället för att vardagsrummet känns som ett enda kök, har istället köket antagit formen av vardagsrummet. Det har gjort att vi till exempel inte ser de typiska köksinredningen som vi har gjort innan. Fläkten över spisen försvinner. Vi gömmer undan saker i köket som tidigare har visats. Vi hänger mer lampor i köket, som inte ser ut som typiska kökslampor. De antar mer formen av vardgsrumslampor med sin elegans.

Metaller

Vi ser att liksom stenmaterial i köket, är även trenden att inreda med metall kommit. Osäkert är hur mycket det kommer att bestå. Varför inte inreda väggen vid diskbänken i mässing, eller i krom? Det ger ett lite industriellt intryck och just den industriella inredningen har varit mycket populär den senaste tiden.

Nytt är ute – hållbart inne

Så för att sammanfatta den senaste tidens trender kan man säga att det är det hållbara, det miljövänliga och de dyrare kvaliteterna på byggmaterialet som är väldigt inne just nu och kommer antagligen att vara så den närmaste tiden. Med hållbarheten tänker vi annorlunda och återanvänder det vi har. Vi slipar hellre golv än lägger nya. Vi köper begagnat och ser till att underhålla mer än slänger och lägger nytt. Då får materialen kosta mer.

28 Feb 2018