Testa med mosaik i kök

Den senaste trenden i kök stavas mosaik. Det var några decennier sedan som det var populärt med mosaik, snarare 50 år sedan, på 1960-talet som man gärna klädde sina väggar med kakel i mosaik. Nu ser vi till och med mosaik på golv – och varför inte? Man behöver inga mattor när man har mosaik på golvet.

Den nya sortens mosaik

Testa mosaik från Höganäs

Varför inte testa nya slags kakel i Stockholm som Höganäshuset erbjuder? Under de senaste åren har det marockanska mönstret varit mycket populärt. Men nytt för i år är en slags mosaik som läggs på förslagsvis köksväggar som får ett skimrande utseende. Färgerna går i samma nyans, och får därför väggen att se ut som om den glimmar och skimrar. Det hela blir mycket effektfullt när väggen i köket ser ut som en glittrande spegel. 

En annan nyhet är kakel som ger intrycket av svampmålade väggar. Marmorn har den effekten och klär man hela väggar med marmor får väggen ett intryck av att ha blivit putsat med en svamp a' la 1990-tal. Har man då en snygg inredning som bryter av mot färgen på kaklet på väggen får man en otroligt fin harmoniering i köket.

Varför inte mosaik på golvet?

Den modiga vågar testa mosaik på golvet. Det ger ett orientalistk intryck och är mycket populärt i moderna kök. Golvet får ett otroligt fint utseende med mönster av mosaik och kan med fördel gå i samma färgskala som möblemanget i köket. I stället för en köksmatta har man då ett mosaikgolv, som man slipper damma av. Det är lättstädat, man slipper tvätta det och få permanenta fläckar på det. Ändå det samma charm och det blir lika hemtrevligt som en matta under köksmöblerna. 

Ett annat grepp är att låta både väggar och golv få samma mönster och färger. Det blir otroligt effektfullt när samma material går igen på golvet som det är på väggarna. Köket ser större ut och får ett personligt utseende. Varför inte låta sig inspireras och göra ett besök på Höganäshuset i Stockholm? Då kan man med egna ögon se och upptäcka årets nyheter och trender som går igen utomlands och vad som är populärt där.

Satsa på det hållbara är dagens melodi

Att satsa på det som är hållbart är miljövänligt. Det innebär att man istället för att riva ut, skaffa nytt, istället vårdar det som redan finns. Det sparar både på jordens naturresurser och energi.

2 Mar 2020