Tankar om att byta golv?

Golvet gör rummet. Beroende på material och färg kan man skapa olika känslor och underlätta eller försvåra tillvaron i hemmet. Så hur ska man tänka när man planerar att lägga om sitt golv?

När man funderar på att lägga ett nytt golv så är det frestande att bara tänka på hur golvet ska se ut. Kanske är kostnaden för golvet även en prioritet, och det ska man förstås ta hänsyn till. Men det viktigaste som ska komma på nummer ett på listan över prioriteringar är golvets funktion. För även om man lägger in ett golv som man tycker är prisvärt så kommer det bli ett dyrt golv i längden om det inte håller den funktion som man önskar. Eftersom man då kommer byta det igen om ett tag. Med funktion menas hur golvet känns att gå på, hur golvet är tempererat, om det är lättstädat på den platsen det monteras, om materialet fungerar på montageplatsen utan att det kommer bli fuktskadat och så vidare.

Rätt golv på rätt plats

Såväl funktionsmässigt som utseendemässigt är det viktigt att planera sitt golv så det blir så bra som möjligt. Av den anledningen använder man ofta en plattsättare till att lägga klinkergolv i alla våtutrymmen, och ibland även i kök. Ett klinkergolv är inte fuktkänsligt, leder värme från golvvärme lätt och är enkelt att rengöra samt torka upp vatten från. Men däremot rekommenderar inte plattsättare att man lägger ett klinkergolv i exempelvis ett sovrum där man vill ha det lite mjukare för fötterna och där man kanske även har små barn som kan trilla ur sängen eller liknande. Man bör även tänka på hur man lägger golvet för att framhäva ytorna bäst. En liten toalett kan tjäna på stora klinker som gör att det ser större ut. Stora ytor kan i sin tur se röriga ut om man har för små klinker eller mosaik.

Detaljer på plats

Vilket golv som golvläggaren eller plattsättaren än lägger så finns det alltid rum för kreativitet. Man kan exempelvis blanda ett trägolv med ett klinkergolv eller lägga golvet i något mönster. Kombinationen vita och svarta klinker är en vanlig variant, speciellt i kök. Och man kan även hitta på liknande lekar med trägolv. Men när golvet är lagt så är det absolut viktigt att man inte glömmer alla detaljer som trösklar, foder och lister. Det är de små detaljerna som gör golvet klart.

31 Mar 2020