Ta hjälp av en arkitekt för att få ditt drömkök

Det är lätt att drömma om det ideala köket – det är trivsamt, vackert, praktiskt och kostar inte alltför mycket att bygga – men när man börjar planera inser man ganska snart att det inte är helt lätt att förverkliga alla sina visioner och idéer om köket. Man saknar helt enkelt kunskaperna om hur man rent praktiskt ritar upp ett kök, hittar de rätta produkterna och så vidare för att skapa det kök som bäst passar en själv och huset.

Ett personligt och originellt kök

Vill man skapa ett kök som både harmonierar med huset och med ens egna önskemål och behov kan det vara en god idé att ta hjälp av en arkitekt. Det blir allt vanligare att människor anlitar arkitekter för att skapa personliga och originella kök, som inte är fabriksritade utan personligt skapade. Tar du hjälp av en arkitekt kommer denne redan från första mötet att ta reda på vad du har för drömmar och idéer om ditt nya kök.

Utifrån dessa fakta kan arkitekten sedan börja skissa, och tillsammans kommer ni efter mycket bollande fram och tillbaka fram till en gemensam idé om ditt kök. Bli inte förvånad om den slutgiltiga ritningen inte ser ut som du hade tänkt dig från början. Ibland vet man inte vad man vill ha förrän man ser det framför sig. Det är detta som är en av arkitektens främsta uppgifter – att presentera lösningar du inte ens visste om att de fanns.

Snittpris för en arkitekt i Stockholm

Vill du anlita en arkitekt i Stockholm får du vara beredd att det kommer att kosta en slant. Snittpriset per timme för en arkitekt i Stockholm ligger på ungefär 850:-. Man får också vad man betalar för; en arkitekt med lång erfarenhet och gott renommé kan ta ut mer arvode än en nybakad arkitekt utan erfarenhet och referenser. Dock kan ju den sistnämnde vara fantastiskt begåvad ändå, men det blir mer av en chansning.

Tankar och idéer

Det första mötet med en arkitekt handlar mycket om att denne vill veta vad du har för önskemål och idéer. Ju mer du förbereder dig, desto bättre. Samla gärna ihop inspirationsbilder och skisser, både egna och andras, som du tycker säger något om hur du vill ha det. Berätta om dig själv och din familj, vad ni tycker om och vad ni har för behov. Ju mer arkitekten får veta om dig och din familjs tankar kring köket, desto lättare blir det att komma med förslag som ni kommer att uppskatta.

Den första skissen

Utifrån husritningarna och det du har berättat gör arkitekten sedan en första skiss som presenteras för dig. En första skiss är just bara det – en skiss. Nu har du chansen att säga om du tycker att arkitekten är på rätt spår eller om hen är helt ute och cyklar. Skissen kan revideras flera gånger, den är inte huggen i sten. Arkitekten kommer antagligen att stå för sina visioner och lösningar, men ingen arkitekt är orubblig.

Anpassar sig efter plånboken

En arkitekt kan både rita upp en planlösning och komma med förslag på produkter som kan passa i köket. Här hänger mycket förstås på budgeten, och en bra arkitekt vet hur man på bästa sätt kan anpassa sig efter plånbokens storlek. Att använda sig av exklusiva produkter är inget självändamål, ofta kan en lite dyrare detalj komplettera bra mot lite billigare lösningar. Du ska inte bli ruinerad bara för att du vill ha ett arkitektritat kök.

Höjer värdet på ditt hus

Tyvärr kan man inte använda ROT när man anlitar arkitekthjälp. Däremot blir ju det arkitektritade köket en rejäl värdehöjare på din bostad, något du garanterat får tillbaka om du senare skulle sälja huset. Och under tiden får du ett kök som är vackert, praktiskt och förhoppningsvis allt du drömt om.

https://www.arkitektstockholm.biz/ är en firma vi kan rekommendera.

29 May 2018