Ta ett helhetsgrepp om köket

Köket är en plats för alla. Numera, ska tilläggas. Förr byggde man kök med en tydligt tanke på att en person skulle kunna vara där och där man satte in allt från arbetsbänkar, spis och kyl- och frys enligt den triangel man alltid ska ha i åtanke. Det var bra och det fyllde sin funktion på ett tydligt sätt; en lägenhet i Stockholm byggd under 50-60-talet har ofta mindre kök och är byggda i funkisstil. Det lilla köket kunde i sin tur göra övriga delar av lägenheten större.

Men, idag har vi större krav på köket då fler och fler odlat ett intresse av att laga mat. Och: köket är den mest sociala platsen i hemmet; det är själva aortan där man som familj kan samlas vid grytorna, laga mat och socialisera med varandra.

Drömmer du om att renovera köket?

Därför är också köket den vanligaste platsen vid renoveringar. Tyvärr så är köket också etta på en annan, mindre smickrande lista - den över vattenskador. Köket har passerat badrummet som riskområde. Det tycker vi pekar på en viktig sak i samband med en köksrenovering - fler och fler väljer bort en byggfirma och väljer istället att göra jobbet på egen hand.

Byggfirma - inte rörmokare? Sant är att en rörmokare kan förhindra vattenskador, men lika sant är även att en byggfirma - anlitad för totalentreprenad - kan göra detsamma; och även göra jobbet i övrigt avsevärt mycket bättre. Två flugor i en smäll, och till ett väldigt rimligt pris.

Totalentreprenad av en byggfirma

Det finns en tydlig fördel med att låta en byggfirma ta ett helhetsgrepp om en köksrenovering och den ligger i att jobbet blir bättre. Det finns dock även andra fördelar och inte minst om man ser till att tidsplanen följs så är totalentreprenad att föredra. Du ska ändå anlita en elektriker och - förhoppningsvis! - en rörmokare för din köksrenovering och om du gör detta genom att kontakta flera olika företag så tar du en risk i att arbetet tar längre tid - detta som en följd av sjukdagar och ett lägre arbetstempo.

Tillhör elektrikern, snickaren, rörmokaren och plattsättaren samma byggföretag så sker arbetet i ett bättre tempo och där varje person involveras i den andres jobb. Det skapar en trygghet som i slutändan också leder till ett mer kvalitativt slutresultat. Totalentreprenad från en byggfirma i Stockholm är alltså en bra lösning. Den stora frågan är vilken du väljer?

Välj en byggfirma med erfarenhet och goda referenser

Att anlita en byggfirma är ett bra val i nio fall av tio. Men, det är i det tionde fallet som problem uppstår. Antalet fuskjobb har ökat och det gäller tyvärr även vid liknande entreprenadsformer som vi rekommenderar. Det går inte att motverka fullt ut, men däremot så kan man som kund ta på sig både skärp och hängslen och säkra sig själv så gott det går. Undersöker man företagen man tar in offerter från noggrant så minimeras också risken för ett fuskjobb.

Var noga med att ta in referenser, se över betalningsanmärkningar - det går att göra hos Kronofogden - och se över vilken skattsedel man har. F-Skatt är en förutsättning för att du ska kunna använda det frikostiga Rot-avdraget för din renovering i köket. Det är ett måste att det byggföretag du anlitar har sådan skattsedel.

11 Dec 2018