Snickare i Uppsala behövs för samhället

Om alla skulle bli akademiker skulle många delar av samhället sannolikt bli lidande. Det behövs till exempel även snickare i Uppsala för att det ska fungera.

Uppsala är kanske mest känt för sitt universitet och möjligheterna att kunna göra akademisk karriär. Det vimlar av ekonomer, miljövetare, civilingenjörer och beteendevetare i staden. Mängder av unga människor flyttar dit just för att studera. Men ingen stad kan klara sig enbart på akademiker. Det behövs kvinnor och män även inom andra yrken.

Två sådana exempel är byggare och snickare. Det spelar ingen roll hur många högskolepoäng du har i sociologi. Ingen av dem kommer att vara till nytta om du till exempel ska bygga ett staket eller renovera badrummet. Då är det himla skönt att inte alla i Uppsala valde att gå den akademiska vägen i livet.

Snickare – gör det du inte kan själv

Blandningen är med andra ord bäst. Det behövs snickare i Uppsala, precis som det behövs brandmän, socialsekreterare och journalister. Alla blir förr eller senare på ett eller annat sätt beroende av varandra. Ingen kan göra allt – och det ska inte innebära att du ska behöva strunta i att exempelvis kunna låta bygga en altan bara för att du inte vet hur man gör.

Med andra ord är ett samhälle, varken i Uppsala eller någon annanstans, komplett utan snickare. Olika snickare har olika spetskompetenser, varför det därmed också behövs flera olika firmor beroende på vad det är för projekt som efterfrågas bland kunderna. Och för konkurrensens skull, naturligtvis.

8 Aug 2023