Senaste trenderna i köksinredning

De senaste årens utveckling av RUT-advrag och minskning av avdraget på ROT-advragen har lett till dels en stor ökning och efterfrågan på hemstädning och samtidigt en minskning på renoveringar. Förra året fick vi, svenskar sammantaget rot-advrag för 9,25 miljarder kronor, och rut-avdrag på 4,63 miljarder kronor. Det har lett till att ökningen på efterfrågan på tjänster berättigade av ROT-advrag planade ut under 2016 och sjönk sedan så att vi är tillbaka på tidigare köpkraft som under 2013.

– Nu är vi tillbaka på det köparantal som vi hade 2013, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till tidningen Byggnadsarbetaren.

Många passade på att renovera under 2015, inför att summan som man kunde dra av som mest för, sjönk från hälften till en tredjdel av arbetskostnaderna. Fortfarande är det arbetskostnaderna som drar mest vid renoveringar. Byggmaterialet är fortfarande relativt billiga, sett til arbetskostnaderna. Bara för 100 år sedan var det tvärtom.

Därför har vi råd att renovera

Byggmaterialet för att renovera är relativt billigt för oss som bor i Sverige. Flertalet handlare av byggmaterial kan erbjuda ett relativt billigt sortiment av byggmaterial för att renovera hemma. Är det så att man känner att det är en hög kostnad att renovera, kan man alltså göra en hel del själv. Här rekommenderar vi inte att riva själv, och inreda utan att ta hjälp av en VVS-montör, och att dra egna elledningar själv. Här bör man absolut anlita en professionell VVS-montör för att installera nya blandare och köksutrustning, såsom diskmaskin och diskho, liksom att installera kyl och frys. På samma sätt bör man anlita en VVS-montör för att installera våtutrymmet i köket. här använder man så pass mycket vatten att man riskerar att få vatten- och fuktskador om man inte är professionellt hantverkare och vet vad man gör. I övrigt vill vi verkligen rekommendera att måla och tapetsera själv. Därför vill vi gärna ta upp årets inredningsttrender när det kommer till köksinredning, för en inspiration till din köksrenovering.

1. Pasteller med blommiga tapeter

För den som gillar den ljusa inredningstrenden, kommer att trivas i ett kök inrett i pastellfärger. Här är de flesta färger representerade i pastell-nyans; brunt blir i pastellnyans beige, eller sandfärgat. Blått blir azurblått, mot turkos. Rött blir rosa i en grå nyans. Grönt blir "salvia"-grönt. En härlig blandning av grått och ljust grönt, som påminner om färgen på salviabladen. Till det hör småblommiga tapeter, eller randiga tapeter men med en bård i småblommigt. Även tapeter med stora blommiga mönster är inne.

2. Kök som inte ser ut som kök

En helt annorlunda trend går mot att köksinredningen inte ser ut som ett kök. Man har skalat bort köksfläkten. Köksskåpen ser ut som vardagsrumsinredning. Kökslampan är ersatt med en kristallkrona. Golvet går i samma material som vardagsrumsgolvet. Det är en av anledningarna till att köksinredningen inte ser ut som kök, eftersom köket och vardagsrummet går i ett. Köket ser ut som en del av vardagsrummet.

3. Inredningsstil som ser ut som industrikök

Den tredje trenden som vi har sett i år är en inredningsstil av kök som påminner om industrilokaler. Detta är en trend som kom starkt under förra året och som fortsatte under innevarande år. Här har vi gasspis, och nakna kökshyllor. Här har vi inte heller köksskåp. Vi har arbetsbänk och diskbänk i något stenmaterial.

Känner man sig för osäker för att genomföra en  renovering av köket på egen hand, kan man med fördel anlita en snickare. Bara i Stockholm finns det mer än 1.500 snickare att välja mellan. Vilka ska man välja? När det finns så många kan det kännas osäkert vad man ska gå på för att välja rätt snickare. Bor man till exempel i Tyresö, utanför Stockholm, kan man alltid börja med att googla snickare Tyresö. På så sätt får man snickare som arbetar nära ens bostad.

28 May 2018