Så lackerar du trägolvet – steg för steg

Många anser att ett trägolv är den vackraste golvtypen som finns. En stor fördel är dessutom att det ofta ser bättre ut ju äldre det blir. För att ett trägolv ska åldras på ett bra sätt krävs dock underhåll. Golvslipning och vanlig städning är två exempel på det – en omlackering är ett annat.

Att omlackera golvet är viktigt av flera olika skäl. Främst är det bra för att skydda golvytan. Är det ett välanvänt rum belastas ju golvet väldigt mycket, och då krävs det bra lack för att skydda det. Om det var längesedan lacken sist bättrades på, finns en större risk för repor, hack och skador på golvet. Har du redan mycket av det, är en golvslipning på sin plats innan en lackering genomförs. Har du nyligen lackerat golvet kan det kännas onödigt med en golvslipning. Det kan då vara läge att vänta ett tag, eller helt enkelt bita i det sura äpplet och börja slipa bort den nya lacken.

Förberedelser

Innan du kan lackera golvet behöver det vara ordentligt rengjort. Om det ligger dammkorn här och var, finns det en stor risk att ytan sedan blir ojämn eller ser något knottrig ut. Dessutom kommer du att behöva flytta ut mattor och möblemang på förhand. Se till att du har plats att ställa möblerna på innan du börjar flytta ut dem. Räkna sedan med att det tar några dagar innan du kan börja använda rummet som vanligt igen.

Så gör du

  1. Börja med lacka golvet med en vattenbaserad klarlack. Häll helt sonika ut lacken på trägolvet och fördela den snyggt på golvytan med hjälp av en högkvalitativ, bred och fyllig pensel.
  2. Efter ett par timmar, när det första lagret lack har torkat, är en fin golvslipning på sin plats. Använd en grovlek på 100. Många använder maskiner för att sköta sin golvslipning. Detta rekommenderas om du har ett stort golv. Är det en liten yta kan du slipa för hand. Tänk då i sådana fall på att ha knäskydd. Om inte, finns en risk att det smärtar ordentligt i knäna när du är klar. Tänk även på att slipa i mönstrets riktning.
  3. Dammsuga sedan golvet igen. Var mycket noggrann, då smuts kan få nästa lager lack att se ojämnt ut.
  4. Lackera golvet igen och låt torka. Vanligtvis räcker det med två till tre lager för att få en bra lackering.
  5. Glöm sedan inte tröskeln. Använd en pensel för att stryka ut lacken och låt det sedan torka. Även här brukar två till tre lager vara tillräckligt.

Är du osäker på om du klarar av att ta hand om ditt golv på bästa möjliga vis kan du förstås vända dig till en expert för hjälp med golvslipning och lackering.

12 May 2017