Så kan du förnya köket

Årets färger går i lugnets tecken. Vi har tidigare haft den skandinaviska stilen, med stilrena färger som i vitt, grått, svart men sedan har vi även sett mer dramatiska färger och mönster som har kommit tillbaka stort. Men efter alla storslagna mönster, med roliga teman som ananasar, flamingos och blommor av olika storlekar, har vi sett en återgång till det stilrena. Nytt för i år är det avkopplande. Färgerna ska lugna ner oss.

Ser vi bara på vad Nordsjö har namngett sina färger för i år, ser vi det lugnande temat; Dreamy pink, Tranquil Dawn, Bluish Haze och Spiced Honey, där färgerna går i pastell och i harmoni med varandra. Vi vill ha avkopplande hem, med färger som för tankarna till en vacker solnedgång. Det har blivit allt viktigare med färger som gör det möjligt för oss att koppla ner, koppla av i en i övrigt, stressig omvärld. Vi är annars så påpassade och behöver ha uppmärksamheten och är på gång, så att när vi kommer hem vill vi kunna koppla av så gott det går.

Förnya kök med årets färger

Vill man på ett enkelt sätt förnya kök med årets färger så kan man måla väggar och köksluckor med några av de färgerna. Varför inte kombinera skogsgrönt/salviagrönt med ljust och behgaglig rosa? Eller granitgrått med solskensgult? Ett bra råd är att måla med mörkare färger på köksluckorna nertill och ljusare färger på kökluckorna upptill. 

Populärt med fondvägg

Fondväggen är tillbaka, antingen målar man den i en avvikande färg eller tapetserar med en fin tapet som harmonierar med de andra färgerna. En annan detalj som är tillbaka sedan 1990-talet är bården som antingen målas, eller tapetseras någon decimeter under taklisten eller mitt på väggen. Klart är att vi ser många fina men mörkare färger i kök hos till exempel HTH, som har både svarta och helt vita kökskluckor men mot en antracitgrå vägg, eller svarta köksluckor mot vit vägg. Och köksluckor i trä mot en sandfärgad vägg.

Förnya köket på miljövänligt sätt

Så vill man enkelt förnya köket, kan man måla om köksluckor, eller tapetsera om med nya färger så livar det upp ens gamla kök. Alternativet är att köpa ny köksinredning med nya vitvaror, vilket med för en större kostnad. Är det så att man hellre vill ha en helt ny köksinredning bör man sälja den gamla köksinredningen så att man kan återanvända den gamla köksinredningen. Bara så kan man bygga och renovera på ett miljövänligt sätt.

Läs mer om nya köksluckor på: köksluckornyköping.se

16 Apr 2020