Så får du blanka och vackra ytor i köket

Önskar du dig också de där snygga köken med blanka och snygga köksbänkar, som man ser i inredningsmagasin? Det enda som ger det där blanka utseendet i köket är fina stenskivor. Stenskivor kan du inreda för både diskbänk och arbetsbänkar. Du kan även inreda med en stenskiva till matbordet. Då får du en troligt fin yta till bordet, och du behöver inte vara orolig för repor eller smuts som kan äta sig in i ett matbord som är tillverkat i trä. En stenskiva håller sig renare än trä.

Stenskivor är trendigt i köket

Att inreda med stenskivor är väldigt trendigt just nu. Det är några år sedan som marmorn var så populär, så att vi även härmade det mönstret på våra textilier, närmare bestämt var det under 80-talet som marmorn var så populär. Men vi ser just nu att marmorn har kommit tillbaka, liksom flera andra stenskivor, som till exempel granit, kompositsten och kalksten. Det nya med stenskivorna, mot hur det var när marmorn var populär tidigare är att vi numera kan få stenskivor i färger som vi önskar dem. Framför allt gäller det här marmorskivor och kompositsten som vi kan få färgade i nyanser som vi önskar oss.

Stenskivor är hållbara och praktiska

Stenskivor har den fördelen att de är hållbara, och praktiska på det sättet att det är lätt att hålla dem relativt rena. De går inte sönder i första taget. De håller tills du ser till att söndra dem eller riva ut dem. Du kan ställa en het kastull på stenskivan, en kort stund, utan att det blir brännmärken som det blir på trä. De flesta arbetsbänkar har plast eller träskivor. 

För- och nackdelar med olika stenskivor

Marmor

Marmorn är ett relativt ljust material, som håller för många år. Det tål värme mycket bra. Dock kan man faktiskt repa stenskivan och den kan bli missfärgad, till exempel av rött vin. Utsätter man marmorn för sura vätskor kan det till sist ge korrosion och fläckar. Det går att åtgärda om man vill med tätningsmedel. Stenskivan bör rengöras varje dag med en fuktad trasa.

Granit

Granit är som i naturen; motståndskraftiga och tål värme och absorberar inte mycket vätska. Du bör dock se upp för att använda kniv mot granit då det förstör kniven, men inte graniten. Graniten kan du få i en ljus nyans, men då håller sig ytan inte lika bra.

Kompositsten

Detta är ingen naturlig stensort. Det är en blandning av flera olika stenmaterial, som är ihoplimmade, men är ännu mer hållbart än både marmor och kalkstensskivor och som klarar av värme men inte vatten på samma sätt som granit. Kompositstenen får du dessutom i den färg som du önskar.

Stenskivorna kan måttbeställas så att du får dem anpassade precis där du behöver dem. De kan användas till mycket mer än bara som disk- och arbetsbänkar.

18 Jan 2019