Så åtgärdar du fuktproblem hemma

Misstänker du att kök eller badrum har mögel eller skador av fukt? Agera snabbt och kontakta någon som kan hjälpa dig. Problemen kan orsaka allergier och minskar värdet på din fastighet.

Känner du irritation i ögon eller svalg? Kliar det och du behöver hosta, fast du inte är förkyld? Det kan vara fukt som orsakat den här typen av problem. Vanligtvis är det i badrum och kök som vattenskador eller dålig tätning orsakar fuktbekymmer. Men även garage, förråd och grunden under ditt hem kan vara angripna.

Hemmablind eller känslig

De flesta av oss har minnen förknippade med dofter. Det kan vara varm choklad och apelsiner i skidbacken, eller grillad korv på scoutlägret. I de flesta fall är det positiva händelser vi kan förknippa med en lukt. Många tycker också att hemmet har en särskild doft. Ibland behöver vi dock släppa in en annan näsa för att hitta eventuella problem. Vi har begreppet hemmablind för att beskriva att vi är vana vid saker, som kanske egentligen är brister vi borde åtgärda. I överförd mening så kan det gälla för hur det doftar i gillestugan eller matkällaren. Våga ta tjuren vid hornen och ta hem någon som kan göra en fuktbesiktning. Bättre en gång för mycket, än tvärtom.

Avfukta det drabbade området

Det finns naturligtvis ett antal olika lösningar på problemen. Ofta behöver du hyra och ställa in en typ av fläkt som tar hand om överskottet av fukt. Det finns i olika versioner. I hus och hem, som en uppvärmd källare till exempel är en kondensavfuktare ett vanligt alternativ. För friggebodar eller andra utrymmen som kan bli neråt nollgradiga brukar kombinerade kondens- och sorptionsavfuktare ställas in. Den senare används också i husgrunder.

Så förebygger du problemen

Se över dräneringen runt ditt hus. Kanske har det gått några år sedan sist och du behöver göra en kontroll för att undvika problem? Sätt gärna in en mätare, en hygrometer om du har krypgrund under huset. Då får du en förvarning om luftfuktigheten blir för hög. Spana efter fläckar och färg som flagnar, fukt vid diskmaskinen eller mögel i kakelfogarna i badrum eller tvättstuga. Ta för vana att gå över husets yttre skal, som tak och fasader en gång om året. Gärna under sommaren. Ventilera och vädra för att få ut överskott efter duschning och torkning av tvätt till exempel. Och glöm inte sniffa efter avvikande och otrevlig doft. Vi rekommenderar denna sajt: https://www.hyraavfuktare.nu/

2 May 2020