Renovering av husets ögon

Om man har äldre fönster som börjar tappa i skönhet och funktion men man vill ändå inte byta ut dem, vad gör man då? Med en skickligt gjord renovering kan fönstren bli nästan som nya igen.

Renovering av äldre fönster kan man göra av flera olika anledningar som att fönstren är speciellt utformade och att de passar perfekt till huset de sitter i. Det kan vara av miljöskäl som att man inte vill kasta och köpa nytt utan försöka spara på resurserna och laga det som redan finns. Nya fönster är ganska dyra så det kan vara en anledning till att man renoverar de man har istället. Eller så är man den slags person som ser huset som en helhet och fönstren som en del av husets själ, och därför vill man inte byta till nya förrän man gjort allt för att rädda de gamla.

Vanliga slitage på fönster

På äldre träfönster är den vanligaste anledningen till att man renoverar att kittet har börjat falla isär, vilket resulterar i att fukt kan komma innanför glaset och göra så att fönstret börjar murkna. Det pilligaste med att applicera nytt kitt är att ta bort det gamla eftersom man måste vara försiktig så man inte skadar glaset. Omkittning av fönster tar ganska lång tid och kräver tålamod men när man ser resultatet så brukar det vara väl värt det. Det är även vanligt att färgen på fönstren börjar flagna och behöver målas om. Men hur mycket fönster slits beror också mycket på i vilket väderstreck som fönstren sitter och om man till exempel bor nära havet.

Hjälpmedel och strategi

Innan man börjar renovera fönster så är det klokt att läsa på ordentligt för att lära sig hur man gör och vilka verktyg som kommer underlätta arbetet. Sommarhalvåret brukar vara den bästa tiden för att renovera fönster eftersom kitt och färg har kortare torktider då. Och skulle man dessutom behöva ta ut fönstren helt ur för att lägga på en ställning vid renoveringen, så vill man helst göra det när temperaturen är varm. Viktigt är också att ta reda på vilken färg som fönstret är målat med tidigare för bästa resultat. När man går igång och målar så ska man inte stressa utan låta det ta sin tid och göra allting grundligt, för om man gör det så kan det ta många år innan man behöver renovera fönstren igen. Vi rekommenderar denna webbplats: https://www.fönsterrenoveringstockholm.com

23 Mar 2020