Renovera kök och få nästan nytt kök

Ska du renovera köket? Ibland kan en renovering av köket göra mycket för att hemmet ska kännas fräscht och nästan nytt. Köket sägs ju vara hemmets hjärta. Renoverar man då köket, gör det att mycket känns på nya sätt och man tycker att matlagningen är rolig igen. Det blir också något fint att visa upp för grannar och bekanta.

Vad kan man göra för att göra köket fräscht på nytt? Här beror ju allt på hur mycket man är villig att lägga på renoveringen av köket. Vi tar upp olika omfattning och vad man kan göra för att renovera det. Vi börjar med den största renoveringen till den minsta.

1. Riva ut hela köket och ersätta med helt nya material

Man kan riva ut hela köket; kakel, golv, vitvaror, köksskåp och luckor – rubbet. Detta är det absolut största renoveringen man kan utföra, men frågan är om det är nödvändigt. Är det så att man upplever att köket är väldigt utslitet och vill ha helt ny inredning är det en bra idé. Då kan man införa en helt ny stil på köket om det är så att man längtar efter det.

Nya tapeter eller färg

Väggar; kakel, våttapet eller våtmålning? Här ställer villigheten att lägga resurser på inredning krav på vilket byggmaterial som blir aktuellt Det mest kostsamma är kakel, men det blir det snyggaste alternativet, men det går minst lika bra att få samma krav på våtutrymme med hjälp av våttapeter, eller våtmålning. Varken våttapeten eller våtmålningen är lika säkra alternativ som kakel på väggarna, men duger gott nog.

Slipa om golv eller lägga nytt

Golv; klinker, tiljor av trä, eller plastmatta. Här kan klinker ge ett relativt kallt golv, men man kan alltid lägga en golvvärme som motverkar det. Trä är det vackraste alternativet och man kan mycket väl välja ett slitstarkt trämaterial. Breda tiljor ger ett robust intryck, medan laminat ger ett klassiskt intryck och är lätt att städa. Även plastmattorna numera som är väl gjorda är numera så pass snygga och inte alls så ”plastiga” som de gamla plastmattorna.

Inreda med ny köksinredning

Köksinredning; köksskåp och luckor. Här finns så många variationer att det är svårt att avgränsa sig. Här finns alla slags olika material; trä, laminat, plast. Alla ger de olika ytor, antingen blanka eller matta.

Arbetsbänk och diskho: stenskivor, eller laminat eller plast? Bänkskivorna i sten, laminat eller plast är numera så snygga att det för utseendets skull inte spelar så stor roll. Däremot håller de olika materialen olika länge.

Renovera endast delar av köket

Vill man endast renovera en del av allt detta, kan man till exempel slipa om golv, tapetsera om och få ett nytt och fräscht kök på det sättet. Bor man i Göteborg har man minst ett 100-tal golvslipare att välja mellan. Googla golvslipning Göteborg för att få förslag på sådana i Göteborg. Bor du inte där, är det bara att skriva in din ort för att få kontaktuppgifter till flera. Fråga efter offert och referenser.

9 Jun 2018