Renovera kök ett folknöje

Att renovera kök har länge varit ett riktigt folknöje. Alla tar hem hantverkare som får göra om deras kök vart femte år, eller oftare. Därför svänger inredningstrenderna snabbare när det kommer till kök. Vi är ombytliga och trenderna går tvärt mot varandra. De tidigare trenderna gjorde att vi visade allt i köket. Nu går trenden mot det motsatta och vi gömmer sakerna bakom stram köksinredning.

Färgerna är definitivt tillbaka

En stark trend för i år är att färgerna kommer tillbaka, definitivt. Det gäller fler rum än i köket, men det kommer först till köket, med antingen strama, mörka färger, eller ljusa nyanser, inspirerat av träslag. Vissa tror att 1970-talets inredning kommer tillbaka med mörkt brunt, rött, terracotta och orange. Köksskåpen ser inte ut som köksskåp längre med sina karaktäristiska knoppar. Nu är skåpdörrarna släta. I stället har de en fjäder, som du touchar och får skåpdörren att gå upp. Diskmaskinen och ugnen göms bort, liksom kokplattan. Porslinet försvinner innanför skåpen, liksom köksredskapen och kastrullerna. Borta är de rustika köken som visade allt. Vitrinskåpen är ett minne blott, där vi stolt visade upp vårt finaste porslin.

Köken ser ut som vardagsrummen

Köken byggs numera ihop med vardagsrummet. Överskåpen försvinner som gör att köket ser mer enhetligt ut tillsammans med vardagsrummet. Färger som vi kommer att se mer i köket är mörkgrått, blått och naturliga träslag, om vi ska tro Elle Decoration. Vi ser också mer mönster på tapeter, som går i blommigt, med mönster med grönsaker och frukter eller örter. Låt dig inspireras av naturen när du väljer tapetmönster. Varför inte klä hela köket med träpanel? Det är inte bara bastun som behöver träpanel. Träet ger ett väldigt enhetligt och vackert intryck.

Ännu mer teknik i köken

Tekniken kommer också starkt i köket. Då köksfläkten ovanför spisen alltmer kommer att försvinna, kommer vi att ha en bänkfläkt som suger ner matos och fett. Andra möbler kommer också att placeras i köket, varför inte en säng om kocken blir trött? TV- och datorskärmen kommer att synas allt mer i köket. Vi kommer också att se fler otraditionella lampor, som kristallkronor och vackra dekorativa lampor i våra kök. Varför inte en vacker golvlampa?

Mer mönster i kök

Vi kommer också att se väggar och tak med mönster. Varför inte dekorera taket i ett vackert mönster medan väggarna går i en neutral färg? Inredningen är alltmer innovativ och fantasifull. Ett sista tips är att ljusgrönt i ton med grått kommer starkt som en inredningstrend, kallad Sage; salvia. Vi hänger också mer gardiner i köket, som då inte bara ser ut som köksgardiner, utan hänger från taket i enhetlig stil med vardagsrummets fönster.

12 Feb 2018