Räkna ärligt på ditt jobb i förväg

Ett vanligt fel som många hemmasnickrare gör är att man underskattar tiden som varje projekt tar och att man genom detta får ett väldigt mycket sämre slutresultat än vad man hoppats på. Det vill säga; man tror att exempelvis en badrumsrenovering är ett projekt som går att genomföra på en viss tid och att det heller inte är särskilt ansträngande, något som man baserar på att man kanske sett ett program på tv och där programledaren i fråga hela tiden pekat på lättheten. Det man glömmer här är att just denna programledare har en stab av kunniga yrkesmän väntande i kulisserna som står redo att hjälpa till så fort kameran slagits av.

Vi privatpersoner har tyvärr inte denna möjlighet utan vi tvingas göra allting själv och det många blir varse om är alltså att varje projekt A: tar längre tid än vad man trott och B: att projektet i fråga är både svårare och betydligt jobbigare än vad man tänkt sig.

Konsekvenserna av detta blir i många fall att man ger upp och inte slutför jobbet eller där man slutför det, forcerat och fuskar sig igenom det. Inget av dessa alternativ är av förklarliga skäl att föredra och att rekommendera och det är därför som vi efterlyser en lite bättre, mer realistisk planering – oavsett vilket typ av projekt det handlar om.

Byggnadsställningar blir dyrare att hyra i Stockholm

Vi kan ge ytterligare ett exempel på hur dåligt planering kan skada en renovering och detta sett rent ekonomiskt. Vi säger här att du ska måla om ditt hus och att du hyrt byggnadställningar för detta. Ditt hus ligger i Stockholm och din planerade målning ska ske under två veckor under sommaren.

Det som dock sker här är följande. Dina byggnadsställningar kommer och monteras på utsatt datum och du ska således sätta igång med att måla huset i Stockholm då himlen plötsligt öppnar sig. det kommer ett spöregn och detta av det mer ihållande slaget – regnet pågår i tre dagar och vad tror vi händer med ditt måleri samt dina hyrda byggnadsställningar här?

Jo, projektet förskjuts och hyran för dina byggnadsställningar måste således förlängas. Men – detta sker till en annan taxa – övertid – och den skiljer sig markant år från det ordinarie priset. Hade du haft marginal i din beräkning så hade en extra vecka sparat dig enormt mycket pengar för hyra av byggnadsställningar och det är lite så vi menar att man måste tänka. Det vill säga, var ärlig mot dig själv och dina kunskaper innan du räknar på hur lång tid ett projekt tar och – då det kommer till projekt utomhus – räkna även in att vädret kan påverka.

28 Dec 2022