Planera köket rätt från början

En köksrenovering behöver planeras ordentligt så att köket blir så funktionellt som möjligt, samtidigt som det också gärna får vara trivsamt. Här följer några tips på hur man kan göra.

Alla kök bör planeras ergonomiskt och anpassas efter hur lång man är, både då det gäller arbetsbänkens höjd och hur högt upp hyllor och skåp monteras. Att också ge saker som man använder dagligen en bra plats där de är lätta att nå underlättar köksarbetet. Det kan exempelvis vara en utdragbar låda med kryddförvaring nära spisen eller en hylla med plats för koppar, kaffe och annat som man ofta använder.

Storleken på arbetsytan är självklart viktig, men är köket litet kanske man inte kan göra så mycket åt det. Ibland kan en köksö bli bästa lösningen och fungera som både matplats och arbetsyta.

Att platsbygga köket gör ofta att man maxar ytan

Hur man planerar sitt kök är viktigt för om det ska bli funktionellt och ibland kan man vinna mycket på att platsbygga ett kök. Det finns byggföretag som är specialister på kök i Stockholm och som bygger kök efter anpassade mått och design. Detta kan vara särskilt bra då köksytan är väldigt begränsad och standardmått inte alltid passar eller tar tillvara ytan på bästa sätt.

Att välja vitvaror är också en viktig del av köksplaneringen. Framförallt ska de dra så lite elektricitet som möjligt men också gärna vara tysta och inte störa. Särskilt om man har matbordet i köket och tycker om god mat och goda samtal.

9 Dec 2020