Oregelbundna rum kan kräva specialbyggda kök

Det är inte alla som vill bo i ett standardhus med fyra raka väggar och den takhöjd som angivits av DIN-standarder. Somliga söker något annorlunda och faller kanske för en unik byggnad som kräver lite annorlunda planering för att den ska bli möjlig att bo i. Här ger vi exempel på två tillfällen då det kan behövas ett specialbyggt kök för att få vardagen att fungera optimalt.

Kök i en gammal kvarn

Gamla väderkvarnar är en dröm för många som vill skapa ett unikt boende. Det här är byggnader som visserligen bjuder på mycket charm och har ett romantiskt skimmer, men de kommer även med en del utmaningar. En av de största är att golvytan på varje våningsplan är relativt begränsad. Det andra är att de för de mesta har rundade väggar eller kanske är sexkantiga. Det gör att det blir en utmaning att inreda dem på ett smart sätt.

När det kommer till köket kan det bli svårt att få in längre bänkytor om man använder sig av standardlösningar. Antingen så får man bryta upp bänkarna i mindre sektioner som vinklas mot varandra eller så får man platsbygga svängda skåp. Just skåpstommarna som säljs hos köksföretag är alltid anpassade till räta vinklar. Vill du utnyttja hela det utrymme som dina svängda väggar erbjuder måste du låta en snickare bygga allt på plats. Hos www.stockholmsnickare.nu kan du få hjälp med snickerier av detta slag. Genom att planera ett kök som är exakt anpassat till byggnaden utnyttjas utrymmet maximalt och den trånga golvytan känns plötsligt större än vad den egentligen är.

Ett passande kök till en före detta industribyggnad

Något som också är populärt just nu är att bygga om äldre industribyggnader till bostäder. Här har man fördelen att det är högt i tak så att man får en luftigt känsla. Därför brukar golvytan i vissa av lägenheterna vara något mindre, då man till exempel kan få in ett sovloft över en del av ytan.

När man planerar ett kök i en mindre lägenhet av det slaget är det viktigt att tänka på höjden. Genom att specialbygga skåp som är extra höga kan man få in mer förvaringsutrymme och det är inte så knepigt att installera rullstegar i stil med de som hittas i äldre bibliotek.

Hängförvaring som kan hissas upp och ner kan också bli en kul detalj som anspelar på byggnadens historia. Hängförvaring på väggarna är också ett utmärkt alternativ då väggytan brukar vara större än golvytan i dessa bostäder.

2 Oct 2017