Om du får stopp i avlopp i köket

Om du får stopp i avlopp är det sällan som vi, lekmän kan göra något åt det. Visserligen kan vi ta en sugpropp och försöka få igång avloppet och sedan spola hett vatten i vasken, eller golvbrunnen, eller var stoppet har bildats. Men det enda som man kan göra är att ringa en rörmokare. Skulle stoppet ske under helgen, kan det bli knepigt att få tag i en rörmokare som kan komma just då. Ska man då diska, bada eller något annat, blir det så gott som omöjligt om man har totalstopp i sitt avlopp.

Ta kontakt med rörmokare i Uppsala

Skulle det bli totalstopp i avloppet kan du ta kontakt med rörmokare i Uppsala, som även möter behov som kan uppstå i hela norra Stockholm och området mellan Uppsala och  Stockholm. Bor du i det området kan du alltid ringa någon som har angett det området som sitt arbetsområde. Det finns de som har akuta tjänster och kan komma när det väl händer något. För den som inte vill vara med om akuta stopp i avlopp, finns det några saker som man kan göra för att förhindra det.

Så kan du förhindra stopp i avlopp

  1. Du kan alltid se till att det rinner ordentligt med vatten i rören. Spola varmt vatten, minst en liter per dag.
  2. Allt som är fett, fastnar alltid i rör – så skrapa av allt som ser ut som fett, innan du diskar eller ställer in i diskmaskin.
  3. Rensa avloppet med jämna mellanrum, särskilt golvbrunnen. Sätt en hårfälla i duschen, så slipper du hårtestar som skapar stopp i avloppet.
  4. Häll inte i Klorin eller någon annan stark kemikalie. Då är det bättre med sugproppen.

Om inget annat hjälper, anlita en rörmokare som kommer och kontrollerar att rören är intakta, och så att inte råttor, rötter eller något hål i rören orsakar mer skada på rören.

Det kan du göra med dåliga stammar

En rörmokare kan antingen göra en relining, en stamspolning eller byta ut rör. Ringer du en rörmokare i Uppsala, kommer de ut och inspekterar rören med en kamera. Då kan de avgöra om det går att göra en stamspolning, en relining, det vill säga man förnyar rören och stammarna med plast, som sedan härdas och lägger sig som en ny hinna innanför rören. Kommer rörmokaren fram till att det inte lönar sig att göra en relining, kan du kanske behöva byta ut stammarna helt och hållet. Läs mer här.

22 Feb 2019