Oljat golv eller lackat golv – hur ska de rengöras?

För er som har trägolv hemma så kan de antingen vara lackade eller oljade. Det finns dessutom en tredje väg att gå för att behandla efter en golvslipning vilket heter hårdvaxolja. Här ska vi avgränsa oss till att skriva om hur golvet kan rengöras beroende på om det är lackat eller oljat. Först ska vi börja med ur ni går till väga för att få hjälp med er nästa golvslipning.

Experthjälpen

Det finns många företag som hjälper till med slipning av golv och för att hitta någon ledig aktör så är det enklaste oftast att söka på Google. Bor ni i en liten stad ute i landet så kanske det inte finns mer än ett par företag som kan hjälpa er, välj då det företaget som ni känner till eller som helt enkelt har tid att hjälpa er. Bor ni i en större stad eller ort, som Solna till exempel, så finns det många aktörer att välja mellan. 

Det viktiga är att de som ska hjälpa er kan mycket om just golvslipning så att ni kan få råd om hur ni ska hantera erat golv. Om ni bor i ett av de äldsta husen i Solna, där golvet kan vara så slitet att det knappt finns något ytskikt kvar att slipa, så kan ni behöva en viss typ av expertis. Om ni däremot bor i en ganska nybyggd lägenhet så kommer ni behöva hjälp med något helt annat. 

Oljat golv

När ni har fått hjälp av experterna så kommer de både att göra en golvslipning och behandla golvet med antingen lack eller olja. När ni har ett oljat golv så är det viktigt att använda städmetoder som är torra. Ni ska rengöra golvet med så lite vatten som möjligt för att inte förstöra oljan på ytskiktet. Riktigt tuffa fläckar som färg och fett ska ni ta bort med lacknafta så fort som de har satt sig. Vid enklare matfläckar och liknande så kan ni använda en trasa så länge som den är väl urvriden.

Lackat golv

Många golv är också lackade vilket ställer helt andra, mycket mindre krav, på rengöringen. Dammsugaren är ofta allt som behövs för att hålla golvet i gott skick. Golvet ska helst inte bli vått så om det behövs så kan ni rengöra med vatten men då endast med en urvriden trasa. För att bli av med matfläckar så kan ni använda ett rengöringsmedel som är lätt alkaliskt. Ett riktigt bra tips är att skaffa en ordentlig dörrmatta eftersom ni då samlar upp damm och smuts vid entrén vilket gör att golvet utsätts för färre påfrestningar och hålls i gott skick längre.

17 Aug 2018