Nya stammar - en investering som lönar sig

Ett stambyte må vara både kostsamt och ganska besvärligt under tiden det pågår, men väl färdigt är det en investering som lönar sig för både föreningen och de boende. Så här går det till!

Ett stambyte innebär att man byter ut samtliga avloppsstammar och vattenledningar i ett hus eller en byggnad. Det är ett omfattande projekt som både kostar en hel del pengar, tar ganska lång tid och innebär en hel del oreda för de boende som får stå ut med tillfälliga duschar och toaletter under tiden arbetet pågår. Som tur är behöver ett stambyte inte genomföras särskilt ofta - det räcker faktiskt med vart 50:e år ungefär. Men börjar det dröja längre än så, finns risken att stammarna blir så pass slitna att de tillslut brister och går sönder. Ett stambyte ska alltid utföras av en professionell firma, och kan med fördel föregås av en rörinspektion för att ordentligt kontrollera skicket på fastighetens rör och ledningar. När arbetet väl är igång får man räkna med att det tar mellan några veckor upp till ett par månader innan det är klart.

Ett stambyte innebär alltid nya badrum

Ett stundande stambyte är något många boende bävar inför. Flera veckor av byggjobbare som springer in och ut, höga oljud och för att inte tala om att behöva duscha i källaren och använda tillfälliga toaletter på gården. Nej, ett stambyte är inte särskilt roligt. Men, säg det onda som inte också har något gott med sig. Förutom nya fräscha avloppsstammar, innebär ett stambyte nämligen också sprillans nya badrum i husets alla lägenheter. För att komma åt alla rör och ledningar som löper inuti väggarna måste man nämligen riva all interiör i badrummet, och ofta även litegrann i köket. De boende får därmed förmånen att välja nya badrum när själva stambytet är klart - något som ofta gör att det trots allt känns mödan värt.

Var vänder man sig?

När det börjar dra ihop sig för stambyte är det alltid bostadsrättsföreningen, hyresvärden eller fastighetsägaren som drar i trådarna och sköter projekteringen av arbetet. Du som boende behöver inte göra någonting. Det finns flera företag och entreprenader runt om i landet som är specialiserade på arbeten som rör just stambyten, relining och stamspolningar. Det betyder att det är enkelt att hitta en proffsig och kompetent firma - oavsett om det gäller ett stambyte i Stockholm, Malmö, Kiruna eller någon annanstans i landet.

10 Jun 2020