När du vill bygga om ditt kök

Känner du för att bygga om ditt kök? Ibland kan man tröttna på slitna köksskåp och -luckor. Om det gnisslar om köksinredningen när man ska till att använda det och göra mat, kan det till sist göra att man mest känner för att slänga ut allt. Det kan göra mycket för hemtrevnaden att få ett helt nytt kök, med nya tapeter och kakel. Om du funderar på nya färger i kök ger vi här tips på inredningstrender för i år.

Tvåfärgat i köket

Det senaste som vi har sett och som ger en variation på köksinredning är det tvåfärgade. Att ha en mörkare färg på de nedre köksskåpen och en ljusare nyans på de övre köksskåpen ger en skön variation. Att ha helt mörkt i köksinredningen är kanske inte så attraktivt, men om man ändå vill ha en mörk färg på köksskåp kan man ha det på den nedre regionerna i köksskåpen och välja en ljusare nyans på de över, så att det mörka inte helt dominerar i köket.

Kök som ser ut som vardagsrum

Det senaste trenden i kök är att de numera inte ska se ut som kök. I och med att många kök har växt ihop med vardagsrum, har man sett en önskan att även köket ska ha samma inredning som vardagsrummet. Det har man kunnat uppnå genom att både kök och vardagsrum har samma slags golvytor, att köksskåpen går i samma nyans som vardagsrummets färger. Köksfläkten till exempel, har försvunnit och monteras numera invid arbetsbänken. Fläkten suger ner oset, i stället för att det ska sugas uppåt. Genom att köksfläkten har blivit mindre synlig gör att köket mindre ser ut som ett kök, och mer som en del av vardagsrummet.

Svarta detaljer

Det har blivit mycket populärt med svarta detaljer. Till exempel har vi sett svarta kranar, vägglister och golvlister och svarta möbler som en del av inredningen. De färger som har blivit mycket populära är de som har inspirerats av naturen; sandbeige, kaffebrunt, salviagrönt och klintblått, eller tapeter med antingen små, eller stora blommor. Överlag har det blivit inne med mer färg och mönster på inredningen. 

Ska du anlita hantverkare eller renovera själv? Är du en van hantverkare, finns det ju ingen orsak att anlita en hantverkare som gör jobbet. Gör du det själv, sparar du in flera tusenlappar. Om du däremot inte är så van att renovera på egen hand, bör du anlita en proffsig hantverkare, men bara i Storstockholm finsn det mer än 6.000 hantverkare att välja mellan. Det kan kännas överväldigande att välja en av alla dessa. Här kan du få tips om en som är bra.

22 Jan 2019