När du behöver byta ut fönster i ditt hus

Har du ett hus där du skulle behöva byta fönster? Har du till exempel dragiga fönster, fönster som du har svårt att öppna eller stänga, eller får immiga fönster när det är kallt ute, eller får isstjärnor på rutorna under vintern? Även om isstjärnor på fönsterrutan är snyggt och mysigt, är det ganska klara indikationer på att du har otäta fönster. Och otäta fönster gör att du förlorar inomhusvärmen ut och "eldar för kråkorna". Det innebär att du slösar dina pengar på uppvärmningen. Visste du att då mycket som en fjärdedel av den förlorade inomhusvärmen går ut genom fönster och dörrar? Så har du fönster som släpper ut inomhusvärme är det ett fönsterbyte en bra idé.

Vilka sorts fönster önskar du dig?

Energifönster

Om det är så att du har fönster där inomhusvärmen sipprar ut, kan du till och med sänka kostnaderna för inomhusuppvärmningen med flera tusenlappar genom att göra ett fönsterbyte til så kallade energifönster. Det är fönster som har en särskild isolering. Passar du på att samtidigt byta ut dina ventiler till mer effektiva FTX-ventiler, som innebär att ventilerna värmer upp den luft som sugs utifrån innan den sugs ut inomhus, kan du spara flera tusenlappar på uppvärmningen i ditt hus.

Solskyddsfönster

Den sommar som nyss var har satt fingret på hur vi kan skydda oss mot den starka solen. Då är särskilda solskyddsfönster en bra idé. De fungerar ungefär som solskyddande solgalsögon, på det sättet att dessa solskyddande fönster mörknar när solen ligger på dem. Genom att de blir mörka släpper de inte in värmen från solen. Du slipper ha jalusier eller persienner som skyddar mot solen. Du slipper komma hem till ett väldigt varm och kvavt hem efter flera timmar som solen har legat på dem.

Inbrottssäkra fönster

Man kan få fönster med glas som inte går sönder. De består då inte av glas, utan en blandning som håller ihop fönstret vid en åverkan på fönstret. Du kanske redan har sett butiksfönster där någon har försökt slå in dem, men där de inte har splittrats, utan håller ihop utan att gå sönder.

Nästan självtvättande fönster

Det finns fönster som (än så länge) inte är riktigt självtvättande. Däremot har de en yta där smuts inte fäster och när det regnar ute, ramlar smutsen av fönster. På det sättet behöver du inte putsa dina fönster riktigt lika många gånger som andra fönster.

Viktigt att välja fönster efter husets utseende

Har man ett lite äldre hus, är det inte alla moderna fönster som passar till den tidsålder som huset byggdes i. Bryter man av mot den tidsanda och tanke som huset byggdes med, kan nya fönster bli riktigt fula. Inte så att fönster är fula, men att de i det äldre huset är fult. Tillsammans bidlar inte fasaden och fönster den harmoni som huset är tänkt att vara. Läs mer om fönsterbyte i Stockholm här.

7 Sep 2018