Måla om i köket

Köket är hemmets hjärta. Det är något med ett kök som gör att familj och vänner söker sig till det för att umgås. Kanske beror det på kökets informella känsla; här pågår ofta någon typ av vardaglig aktivitet som matlagning eller diskning, och man känner sig helt enkelt mer otvungen i en sådan typ av miljö. I köket kan man låta radion stå på medan man förbereder middagen, eller spela spel tillsammans med familj eller vänner.

I Stockholm bor många trångt, men många har ändå ett kök man kan sitta i, vilket ju tyder på att ett rejält kök alltid har setts som något eftersträvansvärt när det kommer till bostadsplanering.

Slitna ytor inte ovanligt

Väggar och tak får utstå mycket i ett kök, mer än i övriga lägenheten. Matstänk från barnen, slamrande med kastruller, fett och os som lägger sig i en hinna över väggarna – det är viktigt att man regelbundet tvättar och sköter om både väggar och tak i ett kök. Tids nog kommer också dagen då köket behöver målas om.

Att måla om köket är inget du måste göra i samband med en köksrenovering, även om det såklart är ett utmärkt tillfälle. Det viktigaste är att du noga planerar ditt val av färg, prövar dig fram och sedan är noggrann med förarbetet. Är du ovan vid måleri kan det också vara lämpligt att hitta en duktig målare i Stockholm för jobbet. Har du höga krav på resultatet är detta helt klart den bästa lösningen i alla situationer.

Förarbetet är det viktigaste vid målning

Men visst klarar du att måla om köket själv, om du står ut med tanken att det kanske inte blir helt perfekt i alla detaljer. Här är tumregeln att ju mer tid och noggrannhet du lägger ner på ett bra förarbete, desto bättre blir slutresultatet. Detta är också den största skillnaden mellan ett proffs och en amatör – en bra målare vet vikten av ett bra förarbete och hur man gör det på bästa sätt.

Förarbete innebär att förbereda ytorna inför målning. Detta görs först och främst genom noggrann rengöring av väggar och tak, spackling av hål och ojämnheter följt av slipning för en helt jämn yta. Det gäller också att skydda övriga ytor i köket mot stänk och dropp med hjälp av papp och tejp. Slutligen bör man alltid se till att allt som går att ta bort tas bort, till exempel möbler och prydnadsföremål.

Tänk uppifrån och ner

När du målar kommer färgen att droppa neråt om du spiller, och att rinna mot golvet om du lägger på för mycket färg. Du vill naturligtvis inte att färg ska rinna och droppa över nymålade ytor, så du ska alltid jobba uppifrån och ner när du målar. Ska du måla taket eller listerna ska du göra detta först, och låta ytorna torka ordentligt innan du går vidare.

Bra material och verktyg är också av stor vikt. Kolla med din färghandlare vad de rekommenderar för redskap för just din målning och din typ av färg. Följer du dessa enkla råd är målningen egentligen något i grunden enkelt och chanserna till ett bra resultat är goda.

Anlita proffs

Att anlita en målare för köksmålning in Stockholm behöver inte bli särskilt dyrt, och något som du definitivt bör överväga. Tack vara ROT-avdraget slipper du en stor del av arbetskostnaden och färgkostnaden kan dessutom fås ner om målaren kan köpa färg direkt från grossisten. Genom att anlita en professionell målare garanterar du att ditt kök blir snyggt och fackmannamässigt målat och kommer att hålla en lång tid framöver.

Mer läsning: tips om måleri.

19 Mar 2018