Måla om hemma – ett billigt sätt att förändra

Få saker ger samma effekt som att måla om och detta dessutom till ett väldigt bra pris. Färg är förvisso relativt dyrt – men sett till hur länge effekten sitter i så handlar det inte om många kronor i det långa loppet. Dock; därmed inte sagt att det är lätt att måla och få till ett bra resultat. Något som många kan skriva under på. Det är lätt att misslyckas och se att väggen man målat blir flammig, att färgen inte täcker eller att man lyckats spilla en massa på golv och på lister.

Uteslutande så kan man säga att ett misslyckande vid målning beror på slarv – att man har för bråttom – och på en dålig förberedelse. Frågar man en målare om vilka uppenbara fel han ser då en vanlig lekman ska måla så handlar det just om dålig förberedelse och dit räknar vi även in förarbetet.

Kort sagt; ska du måla om i ditt hus så vill du bli klar lite för fort, du vill sätta igång med det primära – att måla – och du slarvar därför med detaljerna innan. Att tvätta väggen, att slipa, att spackla och att putsa ingår också i ett måleri och där är också den stora skillnaden mellan det resultat man ser av en en vägg målad av en erfaren målare och en vägg där du som privatperson hållit i rollern.

Fuska inte med grunderna

Vidare så brukar en målare peka på att ett annat problem ligger i att privatpersoner är lite för snåla med att täcka ytor som inte ska målas. Det vill säga; man tror att man är lite bättre på att måla än vad man i själva verket är och man använder inte tillräckligt med maskeringstejp; man lägger ut tidningar på golvet snarare än att köpa täckpapp och så står man där med ett golv fullt av färgfläckar och lister som är allt annat än vita.

Ska du måla om i ditt hus och måla som en riktig målare så skulle vi rekommendera dig att lägga ungefär 70% av tiden på att förbereda, jobba med grunderna och verkligen se till att du gjort allt detta på ett korrekt sätt. Målningen i sig blir aldrig bättre än det grundarbete och den förberedelse du gör. Först då kan du nå de effekter av målningen som du vill ha och du kommer att kunna njuta av att se förändringen för varje drag du gör med penseln.

En annan sak innan vi avslutar: lägg pengar på en riktig pensel och på en roller av god kvalitet. Det skiljer inte många kronor mellan bra kvalitet och sämre sådan – köp verktyg som en riktig målare skulle använda; det tjänar du på i framtiden.

1 Dec 2016