Hur fungerar ROT-avdraget när man anlitar en målerifirma?

Funderar du på att renovera i hemmet eller är du bara sugen på ny inredning och en ny känsla. Men vilka bidrag kan man egentligen ha rätt till? Här får du råd och tips inför en renovering.

När du funderar på att göra om i hemmet funderar du så klart på om du ska göra det själv eller om du ska anlita en professionell firma. Har man råd med sånt eller ska man alltid klara sig själv? Tja, tycker du det är kula att måla och tapetsera så gör det själv. Vill du att det går fort, blir bra och omfattas av två års garanti - då ska du nog kontakta en målerifirma.Tack vare de regler och rättigheter vi har i Sverige med möjlighet till ROT-avdrag på utfört arbete så har fler råd att anlita proffs och proffsen har mer arbete, snacka om win-win. Har du nyttjat ROT-avdraget tidigare?

Hur går det till?

Om du funderar på hur du går tillväga när du nyttjar ditt ROT-avdrag så behöver du troligen inte grubbla särskilt länge. Anlitar du ett måleri så har de koll på hur det går till. Du vet själv om du nyttjat ROT tidigare samma år eller ej. Det finns en maxgräns på 50 000 per person och år. Om målaren får ditt personnummer så fixar de ROT-avdraget år dig, du kommer se på fakturan att det redan är avräknat och inrapporterat till Skatteverket. Sen förs det per automatik in i din deklaration. Du får 30% rabatt på målarens arbete, alltså på den kostnad som utgörs av arbetstiden. För material som färg och tapet får du inget avdrag, det gäller enbart utfört arbete.

Så enkelt och så bra

Du ser - inte alls svårt att nyttja och ta del av bidraget så det är bara att köra. Anlita ett måleri redan imorgon och sätt fart på dina inredningsdrömmar. Bläddra i tapetkataloger och matcha med färgskalans alla små prover. Att skapa ett nytt rum eller helt hem är något som kan lyfta hela din individ och din familj. Och tänk så mycket fortare det kommer att gå när du anlitar en målare - istället för att göra det själv. Du slipper leva i något som kallas renoveringskaos i evigheter. Du kan förvandla ett rum eller ett helt hem på ett par dagar. Passa på när maken är på tjänsteresa och överraska honom när han kommer hem.

9 May 2020