Hur är det att arbeta som VVS-montör?

De flesta VVS-montörer, ja så heter det numera det yrke som man förut kallade för rörmokare, får en relativt hyfsad lön. De flesta montörer får mellan 25.000 kronor i månadslön och över 30.000 kronor. Var man bor i landet spelar roll, eftersom de många arbetsgivare ger individuell lön. Borta är de flesta arbetsgivare som har kollektivlön. Det är en hyfsa lön med tanke på att utbildningen är endast tre-årigt gymnasium.

För den korta utbildningen krävs det sällan studielån, som de tar som går en högskole- eller universitetsutbildning. Räknar man med att en hyra kostar i snitt 6.000 kronor för en trea, eller fyra, och har övriga räkningar på cirka 3.000 kronor, förutom matkostnader, lever man gott och väl på en VVS-montörslön.

Många olika arbetsuppgifter

Arbetar man som VVS-montör kan man arbeta med många olika arbetsuppgifter. Arbetar man på företag som vänder sig till privatpersoner i deras hem, kan man göra allt från att reglera värmen i deras element till att renovera hela badrum. Arbetar man inom industri kan man arbeta med allt från att övervaka elektroniska system till att mäta kemiska ämnen i vatten som exempel. Det är ditt eget intresse som styr vad du kommer att arbeta med och vad du väljer under utbildningens gång.

Man kan även vidareutbilda sig efter gymnasiet ifall man är intresserad av det. Oftast arbetar man med olika hantverk. Inom byggbranschen efterfrågas många VVS-montörer som kan installera allt som har med rör att göra. Arbetar man mot bostadsrättsföreningar kan man arbeta med underhåll av avlopps och vattenrör, reglering av inomhusvärme och läckande rör. Man kan byta ut eller täta läckande kranar och reparera värmepannor eller värmecentraler.

Man kan även arbeta för bostadsrättsförening

Vissa bostadsrättsföreningar anställer en rörmokare som arbetar på heltid för dem. Då vill de ha en person som kan arbeta med mågna olika arbetsuppgifter eftersom det är mycket som kan händ i bostadsrättsföreningen. Säg att det bor 300 lägenheter i en bostadsrätt. Då förstår vem som helst att det är en hel del som kan hända i de bostäderna udner årens lopp. Den ena får inte gång sitt element, en annan behvöer installera en ny tvättmaskin, den tredje har stopp i sitt avlopp, och allt det behöver de hjälp av en rörmokare. Det kan ha sin fördel att arbeta som anställd för en sådan förening. Man behöver inte resa i jobbet. Som hantverkare som tar olika uppdrag kan man behvöa resa runt i Stockholm och orterna runt storstaden. Det slipper man om man arbetar på en och samma arbetsplats.

19 Apr 2018