Fräscha upp bostaden med ny färg

Med hjälp av färg kan man på ett enkelt och kreativt sätt förnya sitt hem. Det är inte bara väggarna som man kan måla i en speciell kulör. Även tak, lister, golv och andra detaljer kan färgsättas.

Att måla om är kanske inte så svårt som man tror. Det gäller bara att vara noga och tålmodig med själva förarbetet, samt att välja bra redskap och penslar. På nätet finns det många bra videos som visar smarta tips och hur man enklast går tillväga. Det är också viktigt att man tar sig tid att välja rätt färgtyp och kulör för att få den känsla som man eftersträvar - speciellt då man helst ska stå ut med färgvalet en längre tid. Även här kan man ta hjälp av internet och leta inspiration hos olika inredningsbloggar och magasin. De olika färgtillverkarna brukar också dela med sig av förslag och har ofta en särskild färgkollektion för varje säsong.

Att färgsätta tak, väggar och golv

Genom att utöver väggarna även färgsätta tak, lister eller golv kan man skapa spännande effekter. Eller varför inte måla in bokhyllan i samma kulör som väggen och även listerna? Köp först mindre provburkar av färg och måla en liten yta på väggen för att lättare få en uppfattning om huruvida det är rätt kulör och färg.

Färg påverkas också av ljusets skiftningar så det kan vara en bra idé att studera färgen i olika ljus under dagens gång. Flera färgtillverkare har också särskilda appar man kan ladda ner där man med hjälp av sin mobil eller padda kan se hur rummet skulle se ut i olika färger. Olika rum kräver också olika slags färg. Har man en äldre bostad med många fina detaljer kanske man ska överväga att måla med linoljefärg eller äggoljetempera. Är man osäker på vilken färg man ska välja så kan en professionell målare hjälpa till.

Ta hjälp av en målare

Innan man målar måste ytan först rengöras och hål och ojämnheter spacklas igen för att sedan sandpappras jämna när de torkat. Är det ett golv man ska måla så måste kvisthål först lackas med shellack för att inte blöda igenom och ge trista färgskiftningar i det nymålade golvet. Underarbetet tar tid och har man inte tålamodet gör man bäst i att anlita en målare i Uppsala eller på annan ort. Genom att använda sig av skatteverkets RUT-avdrag kan man som privatperson spara in pengar på själva arbetskostnaden.

17 Nov 2020