Fördelar med golvslipning

Hur mycket påverkar golvet intrycket av ett rum? Mer än vad många verkar tro. Det är klart att en så pass stor yta spelar roll och väldigt många skulle tjäna mycket på att se över vilket skick golvet befinner sig i och därefter vidta lämpliga åtgärder. Något som inte behöver betyda ett nytt golv. Tvärtom, det gamla golvet kan nå nya, estetiska höjder genom en golvslipning.

Ett äldre trägolv slits i takt med åren. Golven har ett naturligt slitage - vi går dagligen på det, vi tappar saker, vi ställer tunga möbler på ytan och vi kanske har barn vars lekar lämnar fula spår. Detta är naturligt och dessutom så kommer ytan att tappa glans allt eftersom att ytbehandlingen nöts bort. Ser du att ditt golv känns mörkt, tråkigt och livlöst så är detta tecken på att någonting bör göras. Detsamma om du känner att det ser smutsigt ut trots att du nyligen städat.

Lyckligtvis så går det att få ett nytt golv - utan att behöva ta den kostsamma investering som ett sådant kostar i butik. En golvslipning ger dig ett nytt golv för en bråkdel av den summan.

Dammfria golvslipningar underlättar

De flesta golv går att slipa upp och fräscha till. Vid en golvslipning så tar man bort det översta - slitna - lagret och därefter så adderar man en ny ytbehandling som ger ny lyster till ytan. Gällande ytbehandling så kan man idag välja mellan flera olika varianter. Att exempelvis välja lack ger dig ett hårdare, mer tåligt golv medan olja å sin sida skänker mer värme och ett mer harmoniskt intryck. Det finns även en mellanväg i detta och det är att välja hårdvax.

Dagens maskiner för golvslipning har öppnat nya möjligheter. Många förknippar projektet som sådant som någonting som kräver enorm förberedelse och mycket jobb efteråt. Något som beror på att det fina slipdammet tenderar att hamna överallt och där man A) måste täcka alla hål och springor och B) måste arbeta hårt med dammsugaren efteråt. Så är det inte längre.

Numera kan man få en dammfri golvslipning där maskinen dels slipar och dels samlar upp lejonparten av dammet samtidigt. Det gör stor skillnad och det underlättar processen. Ska du anlita ett företag så är det en viktigt punkt att se över innan. Du vill definitivt anlita ett företag som har en uppdaterad maskinpark och som därigenom kan ge dig en slipning utan att en massa damm flyger omkring i din bostad.

Hitta rätt företag för jobbet

En annan viktig punkt att titta närmare på - utöver moderna maskiner - är erfarenhet. Den firma du ska anlita ska också ha rutin av slipning och kunna visa upp tidigare jobb - samt lämna nummer till referenser. Att betala för en golvslipnings om sedan inte visar sig hålla måttet är en usel investering. Golvet kan bara slipas X antal gånger och för varje tillfälle så minskar också möjligheten att åtgärda problem och skador.

Att välja rätt företag är den bästa investeringen du kan göra - det är definitivt värt att betala några tusenlappar extra för att säkerställa kvalitet. Gällande priset så är en golvslipning inkluderad i Rot-avdraget och det innebär att du kan dra av 30% av den totala kostnaden för arbete. Det gör att det inte alls blir så kostsamt.

En golvslipning tar fram golvets skönhet

Det finns ytterligare skäl till varför en golvslipning är att föredra framför ett nytt golv. Det senare kommer att ta lång tid på sig innan det känns naturligt i din bostad. Ett äldre golv har redan satt sig, hittat ett unikt utseende och skaffat sig en egen personlighet. Trä är ett levande material och det tar lång tid innan det växt färdigt.

I många fall tar folk för dramatiska och drastiska beslut. River du ut en äldre parkett så finns det en uppenbar risk i att du ångrar dig. Fråga gärna en golvläggare om vad denne har för åsikt om ett sådant beslut. Äldre golv är lagda med en precision som inte finns idag och där materialet är av absolut högsta kvalitet. Det enda som krävs är kärlek i form av en golvslipning och en ny ytbehandling. Se över dina möjligheter innan du bestämmer dig!

5 May 2020