Följ dessa mått för ett bra kök

Ska du bygga eget hus? De svåraste delarna i ett hus är badrum och kök. Har du planerat för hur de ska se ut? Det är i de rummen som en hel del tekniska lösningar, samt hur våtrum ska se ut och som är viktig att bestämma hur de lösningarna ska se ut. När det kommer till just badrum och kök finns det några regler för våtrum som man måste följa.

Har du bestämt dig för att köpa ett modulhus, då är de reglerna åtföljda, och inget som du behöver oroa dig för, såvida det inte är ett hus som du köpt från ett land utom Norden, där helt andra regler och mått kan förekomma. Vi kommer inte att gå in på skillnader mellan de olika husbyggen mellan länderna, däremot kommer vi här att ge råd om vilka mått som bör följas när det kommer till bygge av kök. Då finns det vissa mått som är bra att följa för att köket ska vara lätt att arbeta i.

Följ den "gyllene" triangeln i kök

Det finns en gyllene ”triangel” mellan diskho-spis-kylskåp. Med rätt avstånd mellan dessa tre blir det mindre spring och mer praktiskt att laga mat. 

  1. Det bör vara minst 80, men som mest 120 centimeter mellan diskho och spis. Standardhöjden på en arbetsbänk bör vara cirka 90 centimeter över golvet, vilket ger en normallång person en bekväm arbetsställning.
  2. Avståndet mellan arbetsbänk och väggskåpet ovanför bör vara 50 centimeter, annars riskerar man att slå huvudet i skåpet.
  3. Lämna minst 5 centimeter mellan skåp och väggen i köket, annars går det inte att öppna skåpdörren. Dölj mellanrummet med en passbit.
  4. Mellan fläktskåpet och spis bör det vara minst 50 centimeter, har du en gasspis bör avståndet vara 65 centimeter.
  5. Avståndet mellan skåp och köksö bör vara minst 120 centimeter, helst mer. Då kan man öppna alla skåpluckor och flera ryms samtidigt i köket.
  6. Avståndet mellan spis och köksö bör också vara 120 centimeter för att man ska kunna öppna ugnsluckan i spisen, vilket är väsentligt för att kunna använda ugnen.
  7. Bänkskivan bör vara minst 60 centimeter djup och inte sticka ut mer än 3 centimeter över kanten för att man lätt ska ta ur saker i skåpet under arbetsbänken
  8. Ett väggskåp ska vara som mest 40 centimeter djupt, annars kommer det att kännas i vägen hela tiden.

Anlita en kontrollansvarig för byggregler och föreskrifter

Är du osäker på fler liknande regler, som kan vara bra att känna till när det kommer till att bygga hus, kan du, eller bör du ta kontakt med en kontrollansvarig som kan se till att gällande byggregler uppfylls när man bygger. Läs mer här om hur du får kontakt med en kontrollasnavrig i Stockholm på: https://www.kontrollansvarigstockholm.net.

19 May 2018