En väl ventilerad restaurang är både en bättre och säkrare arbetsmiljö

God mat behöver inte alltid lukta gott, en bra ventilerad restaurang är både en bättre och säkrare arbetsmiljö och en behagligare upplevelse för gästerna. Det inträffar hundratals bränder, brandtillbud i restaurangkök varje år som faktiskt både riskerar personal, gäster och restaurangens framtid.

Tro det eller ej, men matlagning på heltid skapar fettbeläggningar i köksventilationen och därmed risken för brand ökar. På så sätt är det viktigt att man har en bra ventilation och hela tiden agerar förebyggande. Det är därför viktigt att rengöra köksventilationen i restauranger och kontakta någon som är kunnig inom området som också kan se vad som kan förbättras och åtgärdsförslag om det så handlar om ventilation, göra små korrigeringar i köket eller renovera något i köket för att underlätta arbetsytan.

Det som är viktigt när man väljer ventilation är att man väljer en restaurangfläkt sett till kommunens krav. De kräver att ventilationssystemet ska vara dimensionerat utifrån verksamheten. Fläktarna ska förhindra kondensbildning, mögeltillväxt och försämrad luftkvalitet. Att anlita en OVK besiktning av fastigheten som har kompetens och full behörighet är av största relevans för att se till att den bäst fungerande ventilationssystemet används utifrån lokalens behov.

Grillar och vedeldade ugnar kräver utökad ventilationskapacitet

Det som avgör vilket ventilationssystem och spiskåpa man ska investera i beror på kökets storlek, lufthastighet och volym som krävs för att ventilera hela utrymmet. Den typ av utrustning som finns i köket spelar också in, till exempel om man har grillar och vedeldade ugnar kräver det ofta mer ventilationskapacitet som är värt att tänka på. Lufthastighetsbehovet avgörs av till exempel hur mycket man använder stekbord, hur många stekta rätter som finns på menyn, hur man använder kökets övriga utrustningar och hur ventilationssystemet i övrigt ser ut.

3 Jul 2017