Det finns fördelar med nya fönster

Ingenting varar för evigt; det är någon som husägare snabbt får lära sig. Saker och ting går, helt enkelt, sönder och det innebär att man måste stå för kostnaderna själv så detta väl händer. Går taket sönder får man betala, går en värmepump sönder så är det en egen kostnad att ta och så vidare. Men, men lär sig även att det mesta går att räkna på sikt och som en investering. Slår man ut den initiala kostnaden för att laga ett tak så kan man räkna denna sett till hur långt taket i fråga kommer att hålla - dessutom så kan man räkna mot den besparing som ofta syns på uppvärmning och energi.

“ Äldre fönster isolerar sämre. Är det dessutom otäta så försvinner värmen ut ur huset och kylan utifrån kommer in. Ohållbart för ekonomin; du eldar hela tiden för kråkorna “

En annan sak inom exakt samma skrå gäller fönster och vi ska titta lite närmare på vilka alternativ man har som husägare då man inser att det är dags att byta sina fönster mot nya sådana. Först och främst dock så är uttjänta fönster en av de stora bovarna då det kommer till en högre uppvärmningskostnad. Kall luft utifrån åker in i hemmet, varm luft inifrån kommer ut - du höjder värmen, men allting försvinner genom fönstren. Dessutom så har äldre fönster ofta en dålig isoleringsförmåga. Även om de är täta så försvinner en stor del av värmen ut genom glaset.

Vi skulle, baserat på detta, säga att många husägare skulle må bra av att investera i nya fönster och därmed få en betydligt lägre kostnad för uppvärmning och energi. Vi kan säga att du bor i ett äldre trähus i Stockholm och funderar på att byta fönster. skulle du rådfråga oss så skulle vi rekommendera dessa två alternativ till dig - komplett med några för- och nackdelar.

Fönster av plast eller trä till huset i Stockholm?

Träfönster: Det givna valet för många är träfönster. Har man ett hus av trä så vill man hålla det intakt. Fönster av trä har sin stora fördel i att de är väldigt vackra. Ett hus med träfönster ser ofta mycket mer tilltalande ut. Men, nackdelarna ska även de vägas in i ekvationen. Trä är dels ett levande material som växer, som spricker och som, genom detta, kräver ett regelbundet underhåll. Sköter du inte om dina träfönster så kommer det att påskynda behovet av ännu ett byte. Dessutom är de dyra.

Pvc-fönster: Många avfärdar plastfönster utan närmare undersökning. Man utgår från att de inte kommer att passa på exempelvis ett trähus i Stockholm. Här gör man fel; dagens pvc-fönster efterliknar trä sett till estetik - det gör att man knappt ser skillnad. Ett fönster av plast har fina, isolerande egenskaper och klarar numera även av vårt nordiska klimat på ett bättre sätt än vad som förr var fallet. Bästa egenskapen är dock att ett plastfönster är helt underhållsfritt. Du kan behöva tvätta av det, men du slipper skrapa, borsta, slipa och måla det. Då ett sådant fönster dessutom är billigare så skulle vi definitivt säga att det är värt en lite närmare undersökning av många husägare.

Här kan du läsa mer om träfönster, PVC och andra modeller och material.

18 Jan 2018