De vanligaste missarna vid köksrenovering

Fler familjer väljer att renovera sina kök och därmed så finns det också ett stort värde i att gå igenom de absolut vanligaste missarna vid köksrenovering. Detta av den enkla anledningen att du ska slippa hamna i en situation efter en köksrenovering där du känner missnöje, ånger eller på något annat sätt önskar att du fått ut mer av projektet i fråga.

Varför väljer man då att renovera i köket till att börja med? Ja, där finns det naturligtvis väldigt många skäl. Köket kan vara slitet, det kan vara för litet för det behov man har, det kan hålla helt fel stil och design i förhållande till övriga rum i huset och i förhållande till den egna smaken. Den senare punkten uppstår ofta i samband med att man köpt en ny bostad och vill sätta en egen prägel på boendet.

En annan vanlig anledning till varför en köksrenovering äger rum är att köket, på senare år, blivit ett rum för alla. Just det, idag så är köket sällan ett rum för en enda person som lagar mat - det har för många familjer blivit den självklara mötesplatsen där man samlas efter en hård dag i skolan/på jobbet och ventilerar dagen i fråga, diskuterar och bara umgås. Gärna i samband med matlagning och där alla hjälps åt.

Köket har blivit en plats där banden mellan familjemedlemmar knyts åt lite hårdare och detta är enbart av godo; genom mat och matlagning kommer man närmare varandra. Men, det kräver också - som sagt - ett kök som uppfyller dessa behov; både sett till yta, utrymme, funktion och design. Därav den tydliga trenden om köksrenoveringar.

nyrenoverat kök

Undvik dessa falluckor vid din köksrenovering

Som vi nämnt tidigare: en köksrenovering kan ske av olika skäl och oavsett anledning till varför ni vill renovera ert kök så är det viktigt att ni börjar med det väsentliga - att anpassa köket efter era behov, er smak och er budget. Där har vi nämligen tre vanliga misstag samlade i ett svep. Många renoverar sina kök utan en tanke på hur man egentligen vill ha det. Ett nytt kök, tänker man - då blir livet lite enklare. Visst, ett nytt kök är snyggt och fräscht - men passar det verkligen er och fyller köket i fråga verkligen era behov och krav.

Det första tipset är således att ni sätter er ner och tittar närmare på vad ni verkligen vill ha ut av er renovering. Skriv en lista över saker som ni anser bör finnas och utgå från denna då ni väl tar steget för att påbörja renoveringen.

Tänk även på framtiden. Ni kanske lever ensamma i ett parförhållande nu - men hur ser det ut om tio år? Kommer ni att ha barn så kommer detta att kräva exempelvis mer förvaring i köket och kanske lite mer utrymme? Att ligga ett steg före och tänka på framtiden är något som kan vara väldigt gynnsamt i samband med en köksrenovering.

Vi ska även nämna att det är bra att ta hjälp i samband med att ni planerar ert nya kök. Dels så kan denna hjälp komma i form av ren inspiration från exempelvis inredningstidningar, från sidor på internet - Pinterest är ett bra exempel - och dels också från kökstillverkare. Dels så kan även den firma ni anlitar komma med alternativa lösningar och förslag som tar er en bra bit på vägen. Hellre en fråga för mycket än en fråga för lite.

Undvik de vanligaste missarna vid en köksrenovering

Om vi snabbt ska sammanställa en lista över de vanligaste missarna som sker i samband med en köksrenovering så kan följande punkter ge en hel svar och matnyttig information.

  • Fel budget. En köksrenovering kostar pengar - mer än vad du tror. Man bör alltid ta i lite i överkant då man sammanställer en budget för hur mycket projektet kommer att kosta. Ett vanligt fel som många begår är att man inte har en budget överhuvudtaget. Hur ska man då kunna veta vad som är rimligt och hur kan man klaga på att det blir för dyrt? En budget måste finnas!
  • Ängslighet inför trender. Färger, material och mönster följer trender och det är väldigt lätt att känna sig låst vid vad som för närvarande är på tapeten. Följer man trender slaviskt så blir man lätt besviken i och med att dessa är föränderliga. Gällande kök så bör man tänka mer tidlöst och praktiskt gällande exempelvis färger och val av kakel. Annars blir det, av allt att döma, väldigt dyrt. Åtminstone om man ska haka på allt som är modernt.
  • För få arbetsytor och en felaktig triangel. Triangeln i köket går mellan punkterna i form av spis, diskho och kylskåp. Sätter du ut en värmekarta i ditt kök så ser du också att du rör dig mest mellan dessa punkter. Placeringen av dessa bör således vara genomtänkt och välplanerad för att slippa en massa spill och en massa krängande med exempelvis varm mat och heta stekpannor. Ju närmare - läs mer genomtänkta - avstånd du har, desto mer trivsamt blir ditt kök. Arbetsytor är en annan detalj som bör planeras noggrant. Du skär, hackar, bakar och så vidare - skapa så många öar för detta som möjligt. Det ger dig ett enklare liv i köket.
  • Fel hantverkare. En punkt som inte får ignoreras i sammanhanget. Billigast är inte bäst och billigast rent initialt kan kosta i det långa loppet. Kort och gott. Var vaksam och uppmärksam på vilka som ska genomföra din köksrenovering och ta dig tiden att jämföra offerter, kolla referenser och i övrigt säkerställa kvalitet. Ditt kök ska hålla under en lång tid och det kan vara värt sin vikt i guld att betala några kronor mer för ett gediget och professionellt jobb. Det kostar ganska mycket att reparerar och åtgärda problem i framtiden, eller hur?

Vill du läsa mer om köksrenoveringar som du kan få i Danderyd? Klicka då på denna länk: https://www.köksrenoveringdanderyd.nu.

21 Aug 2019