Dags att renovera fönster

Har kittet börjat lossna på era fönster? Eller vill ni kanske bara se om ert hus och även spara energi? En stor energiförlust beror ofta på dåligt isolerade tak eller gamla slitna fönster.

Det lönar sig oftast att renovera sina fönster, i alla fall om de är av äldre modell från innan 60- och 70-talet. Flagande färg och slitna fönsterbågar behöver inte betyda att fönstren måste bytas ut helt. Äldre fönster tillverkades oftast i svenskt virke av väldigt bra kvalitet och lönar sig därför oftast att bevara. Därför ska man regelbundet se om sina fönster och inte dröja allt för länge med renoveringsbehovet. Sätter man dessutom in ett energiglas eller en tredje ruta så spar man mycket pengar. En glasmästare kan hjälpa till med både renovering och med att sätta in extra glas. Det finns också specialglas som ljudisolerar och säkerhetsglas som är säkert mot inbrott.

Fönstren är fasadens ögon

Fönstrens stil är också viktigt för fasaden. På 60-talet byttes många gamla fönster ut mot nya moderna massproducerade fönster av dåligt virke. Därför går dessa fönster oftast inte att renovera. När de har gjort sitt kan det vara en god idé att istället sätta in fönster i en design från när huset byggdes. Det får alla gånger huset att se bättre ut samtidigt som det höjer värdet. Är man osäker på vad som passar bäst finns det flera kunniga glasmästare som vet vad som bäst lämpar sig då det är dags för renovering. Även Stadsbyggnadskontoret ska veta vilken slags fönster huset hade ursprungligen och kan hjälpa till.

Ta hjälp av en skicklig glasmästare eller gör arbetet själv

Man kan renovera sina fönster själv förutsatt att de inte är i för dåligt skick och behöver ha delar av träramen utbytt. Det är ett omfattande och tidskrävande arbete att renovera fönster men många tycker att det är roligt. Det finns gott om demonstrationsvideos på nätet om hur man ska gå tillväga då man renoverar fönster. Även personal i butiker för byggnadsvård brukar dela med sig av sin kunskap. Vill man däremot inte spendera semestern med att renovera fönster finns det skickliga glasmästare som gärna åtar sig uppdraget. Ta in offerter från några stycken och jämför sedan priserna. Man kan även försöka förhandla ner priset om man tycker det är dyrt. En annan möjlighet om man inte har råd är att börja med de fönster som är i sämst skick och sen ta resterande andra nästa år.

9 Mar 2020