Byta golv eller genomföra en golvslipning?

Om du har ett trägolv i din bostad – säg i hallen – så kommer slitaget på detta vara väldigt hårt. Du går in genom ytterdörren, tar några steg in i bostaden och dra därmed med dig en massa vatten och smuts in på hallgolvet, någon gäst kanske går in med högklackade skor på sig, dina barn kommer hem från skolan och kastar sina ytterkläder i en hög på golvet och så vidare. Dessutom har du tyngre hallmöbler stående på golvet också. Slitage som är naturligt och svårt att förhindra – men som i många fall dock går att korrigera.

Den fråga man ska ställa sig om golvet börjar bli väldigt slitet är om det är möjligt att genomföra en golvslipning eller om det är dags att byta ut golvet i fråga mot ett nytt? Vi tänkte ge några för- och nackdelar med en golvslipning respektive ett golvbyte och kanske därigenom göra ditt val lite enklare. Vi kan säga att du bor i en trerumslägenhet i Stockholm och att det, som sagt, handlar om ett trägolv i hallen.

I en hall kan ett annat golv fungera bättre

Fördelar med en golvslipning:

En golvslipning ger ett golv som är i stort sett som ett nytt. Du får samma lyster, du får bra skydd (genom ytbehandlingen efter att din golvslipning är utförd) och du får detta till en bråkdel av priset. Tar du professionell hjälp med din golvslipning i Stockholm så kan du dessutom använda ditt rot-avdrag och dra av 30 procent av den totala kostnaden för arbetet. I de flesta fall – om det är möjligt; man måste även se till hur hårt slitet golvet är samt hur mycket som finns kvar att slipa – så är en golvslipning att föredra. Om det inte vore för att just detta golv låg i hallen där slitaget, som sagt, är störst. För att ha ett trägolv i en hall så krävs det mycket skötsel och omsorg. Valet av ytbehandling blir extra viktigt här och du bör välja mellan lack och hårdvaxolja då dessa har bäst skyddande egenskaper. Vi skulle säga att en golvslipning i hallen bör göras betydligt mer frekvent än i övriga rum och därför kan faktiskt ett byte vara av värde. Läs mer om golvslipning  i Stockholm på: http://www.golvslipningsexperterna.se.

Fördelar med ett golvbyte:

I just en hall så finns det fler fördelar med att byta ett trägolv än i övriga delar av en bostad. Just på grund av slitaget. Vi skulle här rekommendera att du kanske väljer klinkersgolv som både är slitstarka och lätta att städa. Naturligtvis så kostar det mer att byta ut golvet, men just i en hall i Stockholm så kan det löna sig i längden. Skulle det handla om ett trägolv i vardagsrummet så skulle vi definitivt rekommendera en golvslipning – men i hallen så är frågan lite mer komplex. Att lägga ett nytt golv är även det något som faller in under Rot-avdraget och på samma sätt som vi ovan beskrev. Kostnaden för arbetet blir inte så hög och just klinkers (som vi rekommenderade) är inte så dyra. Ett bra val.

9 Apr 2018