Budgetrenovera i köket

Om det finns någonting som sammanfattar vår samtid så handlar det om att renovera. Där en renovering förr handlade om att förbättra snarare än att försköna så är det idag lite av var mans sak. Något som kommer av en kombination av tre olika saker: A) Vi har det lite bättre ställt idag B) vi finner inspiration överallt - varenda tidning, tv-program och blogg ger tips om olika inredningsstilar och så vidare och C) vi har ett förmånligt avdrag tillgängligt och redo att användas.

Modern kök med trä detaljer

Det senare i form av Rot-avdraget och där vi kan dra av 30 % av den totala arbetskostnaden för arbetet och där taket ligger på hela 50.000 kronor per år och per person.

Rot-avdraget är det stora skälet till att våra svenska plånböcker öppnats i syfte att renovera, förändra och få det finare. Detta har också skett i främst två stycken rum: köket och badrummet. Gemensamt mellan dessa båda rum är att de är känsligare och kräver mer professionalism än andra utrymmen (exempelvis vattenskador är - tyvärr - inte ovanliga) och att det ofta kostar mer att genomföra olika typer av ingrepp i dessa rum.

Köket är - trots det tillgängliga Rot-avdraget - fortfarande dyrt att renovera i. Men, detta om man ser till att byta ett helt kök. Det finns även andra alternativ som inte alls bär lika stora kostnader - men som kan leda till en stor förändring. Det går att budgetrenovera ett kök och komma billigt undan. Låt oss ge några tips.

Golvslipning, lackering av köksluckor och nya bänkskivor

Vi tänkte ge några tips kring hur en budgetrenovering kan te sig och vi ska främst fokusera på tre stycken områden: golvet, köksluckorna och på bänkskivorna. Tre områden som - tillsammans - kan förändra hela utseendet på köket. Så här kan du göra:

  • Golvslipning: Har du ett golv av trä i ditt kök så är det allt som oftast möjligt att genomföra en golvslipning och genom en sådan ta fram de inneboende, positiva egenskaperna ännu en gång. Att golvet i köket drabbas av ett stor slitage är naturligt sett till hur mycket tid vi spenderar där, vad vi gör i köket och vilka typer av livsmedel som finns (och tappas, skvätts och rinner) och används. En golvslipning ger golvet lyster igen och det sker till ett väldigt bra pris. Om du bor i Stockholm eller någon annan större stad så finns det ett stort utbud av företag inom golvslipning och det möjliggör att du kan få ett väldigt förmånligt pris. Ta in flera offerter och du kommer att se vilken enorm variation som finns gällande priset för en golvslipning. Ett viktigt råd: välj en ytbehandling som klarar av exempelvis vatten och hårdare smällar (en tappad kastrull exempelvis). Lack brukar vara gångbart efter en avslutad golvslipning. Mer om golvslipning: https://www.golvsliparnastockholm.nu.
  • Lacka om köksluckorna. Köksluckorna är slitna och tråkiga - men är de färdiga att slängas? I många fall så handlar det om att de går att rädda genom att bara lacka om dem. Många köper helt nya luckor i onödan. En lackering kanske kostar - i ett större kök - mellan 10- 15.000 kronor. Räkna på vad helt nya luckor kostar och du ser att en lackering - liksom en golvslipning - är att föredra. Passa även på att byta ut handtagen till köksskåpen. En sådan liten detalj gör en enorm skillnad.
  • Nya bänkskivor: Bänkskivorna fyller flera funktioner och inte minst så har de en stor uppsida i det rent estetiska. Vårt råd är att du går upp några kronor och byter till bänkskivor av exempelvis natursten eller något annat mer exklusivt material. Visst, det kommer att bli dyrare, men på köpet så får du också ett kök som känns mer unikt och betydligt mer exklusivt. Du tjänar in pengar på att lacka om luckorna och på att slipa golvet. Det frigör ekonomisk kraft för att investera i exklusivare bänkskivor.
1 Aug 2018