Att tänka på vid golvslipning
Uppdaterad: 19 januari 2021
I Stockholm finns många gamla lägenheter med vackra parkett- och ekgolv i original som har hållit sedan husen byggdes, och de har hållit tack vare att människorna som ägt dem tagit god hand om dem. Det krävs inte mycket för att ett trägolv ska bli som nytt, en rejäl golvslipning i Stockholm och lite efterbehandling så har det återfått mycket av sin originallyster.
Vill du ge dig på att slipa ett trägolv är det bra om du vet vad du gör och helst har lite erfarenhet. Det är viktigt att man går varsamt fram med rätt verktyg och teknik. En oförsiktig slipning kan skada golvet, och i värsta fall göra att det måste bytas ut. Därför är det av yttersta vikt att du läser på om golvslipning och vad det innebär. Vi ska här gå igenom några av de viktigaste sakerna du bör tänka på när du ska slipa ett trägolv.
Rätt utrustning
Du kommer att bli tvungen att hyra en stor slipmaskin och kanske även en mindre för att komma åt invid väggar. Det är viktigt att du förklarar för uthyraren vad det är för typ av golv du ska slipa och hur stort det är. På det sättet kan de hjälpa dig att få rätt maskiner och slippapper. För att komma åt att slipa i hörnen behöver du en så kallad sickel, det är ett handverktyg som används för att skrapa bort lack.
Principen för att slipa golv är att börja med ett grovt slippapper och sedan genomföra flera slipningar, varje gång med finare slippapper. På så sätt jobbar du dig långsamt neråt mor den djupast skadan. Ser golvet fint ut redan efter andra finslipningen behöver du inte slipa mer, men oftast krävs åtminstone fyra slipningar med allt finare papper. Det är viktigt att det första slippapperet inte är för grovt, då kan det skada golvet. En grovlek runt 40 brukar vara lämpligt att börja med, men rådfråga uthyraren för säkerhets skull.
Slipningen
Innan du börjar slipa tar du undan alla möbler och rengör golvet noga. Öppna gärna ett fönster, för det kommer att damma rejält.Det viktigaste när man slipar är at maskinen alltid är i rörelse. Sätter du på den innan du börjat gå kommer maskinen att slipa för hårt på stället och du får en grop som blir svår att få bort. Likaså om du stannar innan du stängt av maskinen. Så sätt dig i rörelse, sätt på slipen och sänk sedan ner den mot golvet. Gå i ett jämnt, varsamt tempo i träets längdriktning, diagonalt om det är fiskbensparkett. När du tagit allt golv tar du en handslip och slipar invid väggarna och slutligen en sickel för hörnen. När hela golvet är slipat byter du till ett finare slippapper och börjar om.
Det är tungt, och det är dammigt, men när du kommit ner några varv märker du hur fint resultatet blir. När golvet är ljust och slätt har du slipat klart. Gör då en ordentlig dammsugning och torkning, det är viktigt att det inte finns några ojämnheter eller damm då det kommer att ge lacken ett fult utseende.
Lacka
När du lackar häller du ut lack och stryker ut med en bred pensel. När lacken torkat efter några timmar slipar du av den med ett fint slippapper. Upprepa proceduren åtminstone en gång. Ju fler lager du lackar, desto hållbarare blir golvet. Var noga med att slipa och dammsuga efter varje lackning. Efter sista lackningen och slipningen väntar du minst ett dygn innan du sätter tillbaka möbler och annat.
Andra inlägg
- Skydda din fastighet med hållbar fasadmålning i Stockholm
- Pulverlackering i Stockholm – ett hållbart sätt att förädla material
- Stålhallar som förändrar byggprocesser
- Takläggare i Norrköping – trygghet över huvudet
- Garageportar i Stockholm som klarar vinterns prövningar
- Tillbyggnad i Örebro för hem och företag
- Taksäkerhet i Stockholm – trygg arbetsplats
- Solenergi för företag – lägre energikostnad
- Golvavjämning i Stockholm: en effektiv lösning för jämna och slitstarka golv
- Fördelarna med solceller i Västervik