Att riva hus kräver professionella aktörer

Dags att ta tag i det fallfärdiga rucklet på tomten? Har du bestämt dig för att riva ett hus? Att riva hus kräver kunskap och erfarenhet. Man måste vara noggrann och det kan vara riskabelt.

Många hus kan räddas med lite omsorg, men ibland måste man helt enkelt riva det. Ska man bygga ett nytt hus på tomten, kan man behöva riva det gamla. Det kan också behöva rivas för att det innehåller giftiga material. Det finns olika skäl till varför man måste riva. Men när man väl bestämt sig är det viktigt att anlita proffs på rivning. Som har koll på, och arbetar efter branschens regler. En rivningsfirma kan ofta erbjuda helhetslösningar som att forsla bort avfallet, sortera olika typer av avfall och se till att det återvinns på rätt sätt. Rivningsfirmor har kunnig personal som har individuella yrkeskunskaper inom branschen.

Mindre rivningar i hemmet liksom större rivningar av fastigheter

Husrivning innebär både att riva hus och mindre jobb som en innervägg eller en veranda. Oavsett om det handlar om en enstaka vägg eller om det gäller rivning inför ett stambyte så är det viktigt att det utförs på rätt sätt. En slarvig rivning kan bli dyr i form av skador på omgivande byggnation. Erfarenhet och kompetens vid rivningar är viktigt, eftersom det kan vara riskabelt att ge sig på en rivning utan erfarenhet och rätt utrustning. Det är många faktorer att ta hänsyn till. En sådan är till exempel om det förekommer material som innehåller asbest eller PCB. Då krävs specialkompetens vid sanering.

Från rivningsbeslut till frilagd tomt

Man bör göra en rivningsanmälan eller rivningslov en månad innan man inleder arbetet. Har man däremot beviljats bygglov på platsen behövs ingen rivningsanmälan. När man drar igång ett rivningsprojekt inleds det med en besiktning. Den görs för att hitta eventuella farliga ämnen innan arbetet påbörjas. Sedan stänger man av sådant som vatten och el. Rör och element plockas bort, och lämnas för återvinning. Efterfrågan på gamla fönster med blåst glas är stor, liksom för gamla dörrar. Dem kan man sälja till en firma för begagnade byggdelar. Beslag och till exempel ärnspisar kan man också sälja. Finns det kakelugnar kan man sälja dem och få dem nedmonterade. Sedan sker rivningen steg för steg och varje material sorteras för sig, gips, isolering och virke. När det är dags för själva husstommen används större effektiva maskiner. Allt rivningsmaterial forslas bort. Vi rekommenderar att läsa vidare på: https://www.rivahus.com/

5 Apr 2020