Blogg

Här i bloggen skriver vi inte bara om köket utan alla typer av renoveringar och byggprojekt i hemmet. Det kan handla om badrumsrenovering, takläggning eller ommålning/tapetsering. 

Att tänka på vid golvslipning

11 dec 2017

I Stockholm finns många gamla lägenheter med vackra parkett- och ekgolv i original som har hållit sedan husen byggdes, och de har hållit tack vare att människorna som ägt dem tagit god hand om dem. Det krävs inte mycket för att ett trägolv ska bli som nytt, en rejäl golvslipning och lite efterbehandling så har det återfått mycket av sin originallyster.

Vill du ge dig på att slipa ett trägolv är det bra om du vet vad du gör och helst har lite erfarenhet. Det är viktigt att man går varsamt fram med rätt verktyg och teknik. En oförsiktig slipning kan skada golvet, och i värsta fall göra att det måste bytas ut. Därför är det av yttersta vikt att du läser på om golvslipning och vad det innebär. Vi ska här gå igenom några av de viktigaste sakerna du bör tänka på när du ska slipa ett trägolv.

Rätt utrustning

Du kommer att bli tvungen att hyra en stor slipmaskin och kanske även en mindre för att komma åt invid väggar. Det är viktigt att du förklarar för uthyraren vad det är för typ av golv du ska slipa och hur stort det är. På det sättet kan de hjälpa dig att få rätt maskiner och slippapper. För att komma åt att slipa i hörnen behöver du en så kallad sickel, det är ett handverktyg som används för att skrapa bort lack.

Principen för att slipa golv är att börja med ett grovt slippapper och sedan genomföra flera slipningar, varje gång med finare slippapper. På så sätt jobbar du dig långsamt neråt mor den djupast skadan. Ser golvet fint ut redan efter andra finslipningen behöver du inte slipa mer, men oftast krävs åtminstone fyra slipningar med allt finare papper. Det är viktigt att det första slippapperet inte är för grovt, då kan det skada golvet. En grovlek runt 40 brukar vara lämpligt att börja med, men rådfråga uthyraren för säkerhets skull.

Slipningen

Innan du börjar slipa tar du undan alla möbler och rengör golvet noga. Öppna gärna ett fönster, för det kommer att damma rejält.Det viktigaste när man slipar är at maskinen alltid är i rörelse. Sätter du på den innan du börjat gå kommer maskinen att slipa för hårt på stället och du får en grop som blir svår att få bort. Likaså om du stannar innan du stängt av maskinen. Så sätt dig i rörelse, sätt på slipen och sänk sedan ner den mot golvet. Gå i ett jämnt, varsamt tempo i träets längdriktning, diagonalt om det är fiskbensparkett. När du tagit allt golv tar du en handslip och slipar invid väggarna och slutligen en sickel för hörnen. När hela golvet är slipat byter du till ett finare slippapper och börjar om.

Det är tungt, och det är dammigt, men när du kommit ner några varv märker du hur fint resultatet blir. När golvet är ljust och slätt har du slipat klart. Gör då en ordentlig dammsugning och torkning, det är viktigt att det inte finns några ojämnheter eller damm då det kommer att ge lacken ett fult utseende.

Lacka

När du lackar häller du ut lack och stryker ut med en bred pensel. När lacken torkat efter några timmar slipar du av den med ett fint slippapper. Upprepa proceduren åtminstone en gång. Ju fler lager du lackar, desto hållbarare blir golvet. Var noga med att slipa och dammsuga efter varje lackning. Efter sista lackningen och slipningen väntar du minst ett dygn innan du sätter tillbaka möbler och annat.

Anlita professionell hjälp vid montering av markiser

10 dec 2017

Fler och fler husägare i Sverige har åter börjat upptäcka fördelarna som finns i att använda markiser snarare än det tråkigare alternativet i form av persienner och detta är också något som rekommenderas. Markiser är ett perfekt solskydd som dessutom alltid ger ett hus en mer lyxig känsla – ett relativt billigt sätt att nå en snabb – och snygg! – förändring rent exteriört på ett hus.

Dessutom – och här har vi förmodligen den största anledningen till att fler väljer markiser idag – så håller de en betydligt högre kvalitet än vad de gjorde förr: dagens modeller är framtagna mer med vår svenska vinter och vårt klimat i åtanke; något som inte skedde förr och som också var anledningen till att de ofta gick sönder efter bara något år. Man får – helt enkelt – mer för sina pengar idag än vad man fick för några år sedan då man investerade i markiser som husägare.

Det som dock fortfarande rekommenderas och som många husägare glömmer bort är att man bör använda sig av professionell hjälp vid själva monteringen av sina markiser. Jobbet i sig är tungt och slitsamt; men vi menar att professionell hjälp bör anlitats även av andra skäl utöver den fysiska aspekten, särskilt här om man har sitt hus i ett tätbebyggt område.

Vi kan här säga att det handlar om att du äger ett hus strax utanför Stockholm och att området där detta ligger är väldigt tätbebyggt och att detta i allra högsta grad ska vägas in då du monterar dina markiser. Markiser får nämligen inte på något sätt störa dina grannar utan de måste anpassas efter din tomt. Om ditt hus ligger nära dina grannar – ja, då måste dina markiser hålla sig på sin tomt; detsamma om det exempelvis skulle löpa en gång- eller en cykelväg i närheten. Bäst är således att du redan innan du köper dina markiser ser till att en professionell montör mäter, beräknar och skräddarsyr dina markiser innan han monterar dem på ditt hus.

Använd rot-avdraget för dina markiser

Många gör fel i detta och köper markiser utan någon som helst tanke på att de kan komma att påverka omgivningen negativt och där de sedan också tvingas köpa nya. Markiser måste alltid anpassas efter hur området ser ut och här krävs det ofta professionell hjälp.

Gällande själva kostnaden för montering så är denna i dagsläget ytterst förmånlig då den omfattas av rot-avdraget och där man som privatperson i och med detta kan dra av upp till halva arbetskostnaden på sin deklaration och sedan få tillbaka summan på sin skatt. Detta gäller över hela Sverige och är – naturligtvis – inte bara exkluderat för montering av markiser på hus i områden där husen står tätt inpå varandra.

 

Oregelbundna rum kan kräva specialbyggda kök

2 okt 2017

Det är inte alla som vill bo i ett standardhus med fyra raka väggar och den takhöjd som angivits av DIN-standarder. Somliga söker något annorlunda och faller kanske för en unik byggnad som kräver lite annorlunda planering för att den ska bli möjlig att bo i. Här ger vi exempel på två tillfällen då det kan behövas ett specialbyggt kök för att få vardagen att fungera optimalt.

Kök i en gammal kvarn

Gamla väderkvarnar är en dröm för många som vill skapa ett unikt boende. Det här är byggnader som visserligen bjuder på mycket charm och har ett romantiskt skimmer, men de kommer även med en del utmaningar. En av de största är att golvytan på varje våningsplan är relativt begränsad. Det andra är att de för de mesta har rundade väggar eller kanske är sexkantiga. Det gör att det blir en utmaning att inreda dem på ett smart sätt.

När det kommer till köket kan det bli svårt att få in längre bänkytor om man använder sig av standardlösningar. Antingen så får man bryta upp bänkarna i mindre sektioner som vinklas mot varandra eller så får man platsbygga svängda skåp. Just skåpstommarna som säljs hos köksföretag är alltid anpassade till räta vinklar. Vill du utnyttja hela det utrymme som dina svängda väggar erbjuder måste du låta en snickare bygga allt på plats. Hos www.stockholmsnickare.nu kan du få hjälp med snickerier av detta slag. Genom att planera ett kök som är exakt anpassat till byggnaden utnyttjas utrymmet maximalt och den trånga golvytan känns plötsligt större än vad den egentligen är.

Ett passande kök till en före detta industribyggnad

Något som också är populärt just nu är att bygga om äldre industribyggnader till bostäder. Här har man fördelen att det är högt i tak så att man får en luftigt känsla. Därför brukar golvytan i vissa av lägenheterna vara något mindre, då man till exempel kan få in ett sovloft över en del av ytan.

När man planerar ett kök i en mindre lägenhet av det slaget är det viktigt att tänka på höjden. Genom att specialbygga skåp som är extra höga kan man få in mer förvaringsutrymme och det är inte så knepigt att installera rullstegar i stil med de som hittas i äldre bibliotek.

Hängförvaring som kan hissas upp och ner kan också bli en kul detalj som anspelar på byggnadens historia. Hängförvaring på väggarna är också ett utmärkt alternativ då väggytan brukar vara större än golvytan i dessa bostäder.

En väl ventilerad restaurang är både en bättre och säkrare arbetsmiljö

3 jul 2017

God mat behöver inte alltid lukta gott, en bra ventilerad restaurang är både en bättre och säkrare arbetsmiljö och en behagligare upplevelse för gästerna. Det inträffar hundratals bränder, brandtillbud i restaurangkök varje år som faktiskt både riskerar personal, gäster och restaurangens framtid.

Tro det eller ej, men matlagning på heltid skapar fettbeläggningar i köksventilationen och därmed risken för brand ökar. På så sätt är det viktigt att man har en bra ventilation och hela tiden agerar förebyggande. Det är därför viktigt att rengöra köksventilationen i restauranger och kontakta någon som är kunnig inom området som också kan se vad som kan förbättras och åtgärdsförslag om det så handlar om ventilation, göra små korrigeringar i köket eller renovera något i köket för att underlätta arbetsytan.

Det som är viktigt när man väljer ventilation är att man väljer en restaurangfläkt sett till kommunens krav. De kräver att ventilationssystemet ska vara dimensionerat utifrån verksamheten. Fläktarna ska förhindra kondensbildning, mögeltillväxt och försämrad luftkvalitet. Att anlita en OVK besiktning av fastigheten som har kompetens och full behörighet är av största relevans för att se till att den bäst fungerande ventilationssystemet används utifrån lokalens behov.

Grillar och vedeldade ugnar kräver utökad ventilationskapacitet

Det som avgör vilket ventilationssystem och spiskåpa man ska investera i beror på kökets storlek, lufthastighet och volym som krävs för att ventilera hela utrymmet. Den typ av utrustning som finns i köket spelar också in, till exempel om man har grillar och vedeldade ugnar kräver det ofta mer ventilationskapacitet som är värt att tänka på. Lufthastighetsbehovet avgörs av till exempel hur mycket man använder stekbord, hur många stekta rätter som finns på menyn, hur man använder kökets övriga utrustningar och hur ventilationssystemet i övrigt ser ut.

Relining – ett fördelaktigt komplement till ett stambyte

1 jul 2017

Ett stambyte är ett kostsamt, arbetsintensivt och långt projekt. Länge har det funnits en efterfrågan att kunna renovera avlopp på ett effektivt sätt utan att faktiskt behöva göra ett komplett stambyte. Än så länge har relining inte ersatt stambytet helt – men det kan absolut ses som en investering som förlänger rörens livslängd markant.

Håller länge

I många fall kan relining vara ett alternativ till stambyte även om det, som nämnt i inledningen av den här texten, inte kan ses som ett substitut. Oavsett om det är hela systemet eller delar av det som behövs fräschas upp, är relining dock alltid ett alternativ.

Många väljer att göra det vid delar som slits särskilt hårt. Till exempel är det vanligt att stammarna som hör till köket slits ut mycket fortare än andra stammar i huset. Detta eftersom många av oss slänger i svårlösliga fetter och andra ämnen som inte är så bra för rören.

Något som man dock bör ha i åtanke är att relining är en ganska ny metod. Den första renoveringen i den här stilen skedde i mitten av 90-talet. Således finns det inga dokumenterade långtidseffekter på hur rören faktiskt mår efter ett längre tag. En förutsättning för att relining ens ska hålla en kortare tid är att det utförs på rätt sätt.

Kompletterar stambyte på ett bra sätt

En relining fixar inte allt. Till exempel kommer de inte åt rörgenomfogningarna, som är en viktig del av ett bra rörsystem i ett hus. Med dåliga fogningar kommer också vattenskador och andra problem som ett brev på posten. En relining kan ses som något som förlänger rörens livslängd markant. Dock är det viktigt att påpeka att rören inte håller hur länge som helst. Det här gäller inte bara själva fogningarna, utan hela systemet.

De flesta väljer att se på relining som en god investering. Det kostar visserligen en hel del pengar om systemet är stort, men är likväl billigare än ett stambyte. Dessutom skjuter man ju upp stambytet med ungefär 15 år, vilket är ett starkt argument för relining ur ett ekonomiskt perspektiv.

Så fungerar det

Det som görs vid relining är att VVS-montören gör ett nytt rör på insidan av det gamla röret. I de flesta fall används en slags elastisk plast som blir den nya insidan av de rören som fanns där sedan innan. Den här plasten är tålig och ska klara av både starkare kemikalier och stora skillnader i temperaturen.

Att tänka på när man ska renovera badrummet

27 jun 2017

Om man ska renovera sitt badrum så är det några saker som man ska ha i åtanke innan – först och främst så ska man vara medveten om att man helt enkelt inte får göra allting själv. Du kan inte utföra el och vvs-jobb utan att ha ett speciellt certifikat för detta utan måste vända dig till en behörig firma. Man ska också veta att kakeljobb och annat som brukar ingå då man renoverar sitt badrum inte är någonting som man gör i handvändning – du får alltså göra det, men var då beredd på att det tar en hel del tid och är väldigt svårt. Att renovera sitt badrum är alltså ofta något som man anlitar ett företag för att genomföra.

Detta märks kanske mest i större städer som Stockholm där man omsättningen mellan lägenheter är stor och många genom att renovera sitt badrum vill sätta sin egen prägel på det nya boendet. En annan aspekt är det ekonomiska – i Stockholm kan du genom att renovera ditt badrum höja värdet på ditt boende och därmed tjäna mycket pengar vid en eventuell vidareförsäljning. Detta är också något som många gör – man köper en lägenhet med lite sämre kök och badrum och anlitar därefter en firma som renoverar dessa och sedan säljer man för ett högre pris än vad man köpte för.

Det här är en sak som dock fungerar bäst i Stockholm där bostadsmarknaden är hetare än vad den är i mindre städer – du tjänar helt enkel mer på att renovera ditt badrum i Stockholm än vad du kanske skulle göra i exempelvis Härnösand. Detta sett ur en ekonomisk aspekt, rent trivselmässigt fungerar naturligtvis ett renoverat badrum lika bra oavsett om man bor i Stockholm eller någon annanstans.

Renovera badrum i Stockholm – är det dyrt?

Generellt kan man säga att det är lite dyrare att renovera badrum i Stockholm än vad det är i övriga Sverige. Detta beror på att företagen helt enkelt är lite dyrare i Stockholm – detta gäller dock inte bara för att renovera badrum utan i samtliga branscher. Men, å andra sidan kan man komma undan ganska billigt i Stockholm också – detta beror på att det är högre konkurrens bland företagen där.

Ta exemplet att renovera badrum, bara där kan du i Stockholm hitta ett stort urval av firmor som sysslar med detta och därmed vända dig till flera olika för att pressa priserna. Det blir svårare i en mindre ort, men då är å andra sidan priset lägre till en början. Att renovera sitt badrum i Stockholm kostar alltså generellt lite mer men då priserna tack vare konkurrensen kan hållas nere så behöver det ändå inte vara alltför dyrt. Naturligtvis spelar även saker som material, storlek, och hur du ska renovera i badrummet in – men det gäller ju inte bara i Stockholm utan i hela Sverige.

Så lackerar du trägolvet – steg för steg

12 maj 2017

Många anser att ett trägolv är den vackraste golvtypen som finns. En stor fördel är dessutom att det ofta ser bättre ut ju äldre det blir. För att ett trägolv ska åldras på ett bra sätt krävs dock underhåll. Golvslipning och vanlig städning är två exempel på det – en omlackering är ett annat.

Att omlackera golvet är viktigt av flera olika skäl. Främst är det bra för att skydda golvytan. Är det ett välanvänt rum belastas ju golvet väldigt mycket, och då krävs det bra lack för att skydda det. Om det var längesedan lacken sist bättrades på, finns en större risk för repor, hack och skador på golvet. Har du redan mycket av det, är en golvslipning på sin plats innan en lackering genomförs. Har du nyligen lackerat golvet kan det kännas onödigt med en golvslipning. Det kan då vara läge att vänta ett tag, eller helt enkelt bita i det sura äpplet och börja slipa bort den nya lacken.

Förberedelser

Innan du kan lackera golvet behöver det vara ordentligt rengjort. Om det ligger dammkorn här och var, finns det en stor risk att ytan sedan blir ojämn eller ser något knottrig ut. Dessutom kommer du att behöva flytta ut mattor och möblemang på förhand. Se till att du har plats att ställa möblerna på innan du börjar flytta ut dem. Räkna sedan med att det tar några dagar innan du kan börja använda rummet som vanligt igen.

Så gör du

  1. Börja med lacka golvet med en vattenbaserad klarlack. Häll helt sonika ut lacken på trägolvet och fördela den snyggt på golvytan med hjälp av en högkvalitativ, bred och fyllig pensel.
  2. Efter ett par timmar, när det första lagret lack har torkat, är en fin golvslipning på sin plats. Använd en grovlek på 100. Många använder maskiner för att sköta sin golvslipning. Detta rekommenderas om du har ett stort golv. Är det en liten yta kan du slipa för hand. Tänk då i sådana fall på att ha knäskydd. Om inte, finns en risk att det smärtar ordentligt i knäna när du är klar. Tänk även på att slipa i mönstrets riktning.
  3. Dammsuga sedan golvet igen. Var mycket noggrann, då smuts kan få nästa lager lack att se ojämnt ut.
  4. Lackera golvet igen och låt torka. Vanligtvis räcker det med två till tre lager för att få en bra lackering.
  5. Glöm sedan inte tröskeln. Använd en pensel för att stryka ut lacken och låt det sedan torka. Även här brukar två till tre lager vara tillräckligt.

Är du osäker på om du klarar av att ta hand om ditt golv på bästa möjliga vis kan du förstås vända dig till en expert för hjälp med golvslipning och lackering.

Måla om hemma – ett billigt sätt att förändra

1 dec 2016

Få saker ger samma effekt som att måla om och detta dessutom till ett väldigt bra pris. Färg är förvisso relativt dyrt – men sett till hur länge effekten sitter i så handlar det inte om många kronor i det långa loppet. Dock; därmed inte sagt att det är lätt att måla och få till ett bra resultat. Något som många kan skriva under på. Det är lätt att misslyckas och se att väggen man målat blir flammig, att färgen inte täcker eller att man lyckats spilla en massa på golv och på lister.

Uteslutande så kan man säga att ett misslyckande vid målning beror på slarv – att man har för bråttom – och på en dålig förberedelse. Frågar man en målare om vilka uppenbara fel han ser då en vanlig lekman ska måla så handlar det just om dålig förberedelse och dit räknar vi även in förarbetet.

Kort sagt; ska du måla om i ditt hus så vill du bli klar lite för fort, du vill sätta igång med det primära – att måla – och du slarvar därför med detaljerna innan. Att tvätta väggen, att slipa, att spackla och att putsa ingår också i ett måleri och där är också den stora skillnaden mellan det resultat man ser av en en vägg målad av en erfaren målare och en vägg där du som privatperson hållit i rollern.

Fuska inte med grunderna

Vidare så brukar en målare peka på att ett annat problem ligger i att privatpersoner är lite för snåla med att täcka ytor som inte ska målas. Det vill säga; man tror att man är lite bättre på att måla än vad man i själva verket är och man använder inte tillräckligt med maskeringstejp; man lägger ut tidningar på golvet snarare än att köpa täckpapp och så står man där med ett golv fullt av färgfläckar och lister som är allt annat än vita.

Ska du måla om i ditt hus och måla som en riktig målare så skulle vi rekommendera dig att lägga ungefär 70% av tiden på att förbereda, jobba med grunderna och verkligen se till att du gjort allt detta på ett korrekt sätt. Målningen i sig blir aldrig bättre än det grundarbete och den förberedelse du gör. Först då kan du nå de effekter av målningen som du vill ha och du kommer att kunna njuta av att se förändringen för varje drag du gör med penseln.

En annan sak innan vi avslutar: lägg pengar på en riktig pensel och på en roller av god kvalitet. Det skiljer inte många kronor mellan bra kvalitet och sämre sådan – köp verktyg som en riktig målare skulle använda; det tjänar du på i framtiden.

Renovera med hjälp av en elektriker

26 okt 2016

Ibland så sker misstag utan uppståt och där man inte riktigt tänker sig för. Då det gäller renoveringar så är detta inget undantag utan snarare att anse som lite av en regel; detta i synnerhet renoveringar där inga professionella yrkesmän anlitas utan där privatpersoner på egen hand håller hammaren. Misstag som i många fall inte medför någon annan skada än för ögat och där det avslutade jobbet inte alls blir speciellt estetiskt tilltalande.

Det är trots allt viss skillnad på en yrkesman och en lekman och oavsett om du jämför ett målerijobb, en renovering av ett badrum eller ett byte av ett tak så kommer man att se en avsevärd skillnad i med vilken finess som jobbet av en yrkesman är gjort kontra det som en vanlig privatperson ligger bakom. Det är således något som man får räkna med och misstag kring det rent estetiska lämnar vi därhän. Det som vi ska titta lite närmare på är dock misstag som sker utan uppsåt och där man agerat korrekt – men där det ändå blir fel.

Vad menar vi här? Jo, vi kan säga att du ska renovera i ditt hus och att du saknar den nödvändiga vanan, du är inte händig, du har inte tiden som krävs och du vill ha ett bar jobb utfört – något som gör att du anlitar en snickare. Korrekt agerat!

Det du ska renovera i ditt hus är hallen och du ska lägga in golvvärme, du ska ha spotlights i taket och snickaren du anlitat ska lägga golv, han ska figurbygga en skoställning i MDF och han ska riva en befintlig vägg för att öppna hallen mot köket. Något som han också gör och till en total kostnad om 57.000 kronor inklusive rot-avdraget.

En snickare ska inte hantera elektricitet

Alla nöjda och glada? Ja, till en början, men det som visar sig är att ditt hus plötsligt börjar brinna och den renoverade hallen blir totalförstörd. Detta kommer av att den snickare du anlitat dragit in golvvärmen på ett felaktigt sätt samt att de spotlights han satt in även de lämnar mer att önska. Kort och gott – här skulle du anlitat en elektriker – en behörig elektriker – och även om snickaren i fråga ville vara hjälpsam och dra in din golvvärme så fick han inte göra så.

Det vi menar här är att många tar för givet att om en yrkesman säger sig kunna göra något – ja, då får han också göra så och då det gäller en utebliven kontakt med en elektriker så kan detta få ödesdigra konsekvenser. Du har här agerat i god tro – men misstaget i att lita blint på snickaren (som förmodligen bara ville vara hjälpsam och bespara dig en kostnad – visar sig bli dyrt i slutändan.

Då det gäller elektricitet så ska alltid en behörig elektriker närvara och även vid något – på förhand – så enkelt som att lägga in golvvärme i en hall.

Anlita rätt företag för din köksrenovering

25 okt 2016

Att köket blivit den självklara mötesplatsen för många familjer är enbart glädjande. Att laga mat, att umgås och sitta ned tillsammans för att äta är något som får oss att närma oss andra kulturer och betydelsen köket har för dessa. Som exempel – sätt en italiensk familj i en äldre lägenhet i Stockholm och de skulle efter några dagar ge upp då köket där inte alls lever upp till deras normala karv.

Köket i Sverige och i Stockholm i synnerhet har börjat komma på radarn och många väljer att riva ut de äldre kökslösningarna vi ovan nämnde och istället ersätta dessa med bättre sådana. Man kanske tar bort en vägg, man sätter upp en köksö och får på köpet den rymd och de möjligheter som en sådan för med sig i form av öppenhet. Man genomför – kort och gott – en köksrenvoering och allt som oftast så innebär detta att man anlitar ett företag för uppgiften. Något som tyvärr i Stockholm är lite lättare sagt än gjort då det kommer till en köksrenovering.

Varför? Jo, av den anledningen att det finns ett väldigt stort urval och att det skiljer väldigt mycket i både pris och kvalitet dem emellan. Det är nämligen inte alls ovanligt att man hör talas om att familjer i Stockholm anlitat ett företag för sin köksrenovering och där man drabbats av rena fuskjobb – tyvärr och där man också till viss del har sig själv att skylla.

En gemensam nämnare mellan de drabbade familjerna är nämligen att man satt plånboken före det rationella. Kort sagt; man har varit förblindade av att komma så billigt undan vid sin köksrenovering och man har glömt att ställa sig frågan om priset man betalar verkligen är rimligt.

Använd ditt rot-avdrag  i Stockholm

Märk väl här – priset är naturligtvis avgörande i en köksrenovering och man ska definitivt inte betala för mycket för en sådan. Men; betalar man väldigt lite pengar så kommer också ofta problemen på köpet och då det gäller en köksrenovering så kan detta innebära vattenskador, kakel som sätts upp snett och där exempelvis vatten- och el – livsfarligt! – dragits på fel sätt.

Nej, vid en köksrenovering så måste man tänka logiskt och ställa sig frågan: hur kan det komma sig att just detta företag kan åta sig projektet till ett pris som skiljer sig så extremt mycket från de offerter jag fått från andra företag. Däri ligger ofta svaret.

Dessutom – priset behöver inte bli så dyrt oavsett vilket företag man anlitar. Du kan numera använda en förmånlig skattesubvention i form av rot-avdraget och dra av 30 % av den totala arbetskostnaden.

Din rivning kan kräva professionell hjälp

15 jan 2016

Det kan vara lätt att se ett byggprojekt på fel sätt och där man enbart räknar det första hammarslaget som startskott. Det vill säga, som privatperson så ser man gärna saker ur det perspektivet och man räknar tiden därefter. Ska man exempelvis genomföra en köksrenovering i Stockholm så räknar man att en sådan ska ta en viss tid, man kanske tar ledigt från jobbet eller anlitar ett företag för två veckor och därefter så inser man att man avsatt för lite tid och man får en högre kostnad som ett brev på posten. För – förenklat här – hur ska du kunna bygga om du inte genomfört en rivning innan?

Ditt byggprojekt börjar inte med att du slår i en spik – det börjar när du dra ut en sådan och om rivning ska vi titta lite närmare på här. Det finns nämligen en generell uppfattning om att rivning är en lätt sak att genomföra och att allt som behövs är att hyra en container och där man därefter slänger allting i denna.

 

Något som av förklarliga skäl inte stämmer och som definitivt inte passar alla. Med detta menar vi att man måste göra skillnad på en rivning och en rivning och att en sådan i en villa mycket väl (med rätt kunskap om återvinning och rätt kunskap gällande sortering) kan följa ett sådant scenario.

En rivning i Stockholm är annorlunda

Ser man istället till en rivning i en fastighet i Stockholm så tillkommer helt andra regler vid en rivning och där kan man av förklarliga skäl inte börja kasta ut material från ett gammalt kök från sin balkong. Här riskerar man att skada tredje person och därför så måste man också se till att vedertagna regler och lagar verkligen följs vid en rivning. Något man enklast gör genom att anlita professionell hjälp och där man som privatperson i Stockholm således ser till att även inkludera kostnaden för detta i den budget man satt upp för sin renovering.

Det finns skräckexempel på hur en rivning i Stockholm sett ut och där en privatperson skaffat sig de stora säckarna  - big bag – som brukar användas och där man fyllt dessa i sin lägenhet för att sedan inse att de är för tunga – naturligtvis – för att bära och där de dessutom inte går att lyfta ut med kran via exempelvis balkongen.

Kort sagt; en rivning innebär mer än att bara gå loss med en slägga – den kräver kunskap om återvinning, miljöavfall, gifter och material och – framförallt – den kräver en god planering. Ju bättre man sköter sin rivning, desto bättre blir också det färdiga resultatet och detta oavsett vilket projekt man ska genomföra.