Blogg

Här i bloggen skriver vi inte bara om köket utan alla typer av renoveringar och byggprojekt i hemmet. Det kan handla om badrumsrenovering, takläggning eller ommålning/tapetsering. 

Östermalmsföretag som bjuder på snygga golv

19 feb 2018

Som boende på Östermalm har man kanske Sveriges största tjänsteutbud, som ju finns i Stockholm. Även om man bara vill hålla sig inom stadsdelens gränser finns det mycket att välja mellan. 

Företag som sköter golvslipning, golvläggning, städning och så vidare finns det givetvis behov för i hela landet. Kombinationen mellan att många lägenheter på Östermalm är till åldern gångna med fina parkettgolv i trä, och att Stockholm som kommun är bland de flitigaste brukarna av RUT och ROT, gör att tjänster som till exempel golvslipning och golvläggning kanske är särskilt efterfrågade just här.

Golvslipning

När det kommer till golvslipning finns det två företag som är baserade inom stadsdelens gränser. Framförallt ett av företagen har fått mycket goda recensioner på diverse plattformar. Det här innebär givetvis inte att det andra företaget sköter sina golvslipningar dåligt, utan endast att underlaget inte är lika stort. Det här företaget sysslar även med stavparketter, vilket inte är ovanligt i sekelskifteshus likt de som det finns många av på Östermalm. Ett plus med företaget är att de erbjuder dammfri golvslipning. Det här är ganska ovanligt bland golvslipare överlag. Fördelen är att miljön blir renare och hälsosammare, och att det bättrar på säkerheten. Trädamm är lättantändligt, vilket har bidragit till ett starta en hel del bränder genom tiderna. Det kan räcka med en gnista från en dåligt islagen spik för att dammet ska tända an. 

Golvläggning

Även när det kommer till golvläggare finns två firmor etablerade på Östermalm. En av dem är en inredningsbutik med filialer över hela landet. Förutom att sälja ett stort utbud av olika golvtyper, hjälper de även till med själva läggningen av dem. Här finns alternativ för den som till exempel vill ha stavbensparkett, stengolv eller laminatgolv. Även den andra firman fokuserar främst på försäljning av golv. Enligt dem själva har de Stockholms största utbud av flera olika typer av golv, bland annat trä-, laminat- och linoleumgolv. Förutom att sälja hjälper de även till med golvslipning, lackning och läggning. 

Städning

På Östermalm finns relativt många städfirmor. Det här är inte särskilt konstigt, i och med att boende i Stockholm använder rut-avdraget nästan flitigast i hela landet. Då Östermalm får anses vara en av de mer välbärgade stadsdelarna, är det inte särskilt osannolikt att invånarna här står för en relativt stor del av användandet. Flera av företagen har många goda recensioner på olika plattformar, medan andra inte har några recensioner eller omdömen över huvud taget. Det är dock tydligt att den som bor på Östermalm har många firmor att välja mellan. 

Renovera kök ett folknöje

12 feb 2018

Att renovera kök har länge varit ett riktigt folknöje. Alla tar hem hantverkare som får göra om deras kök vart femte år, eller oftare. Därför svänger inredningstrenderna snabbare när det kommer till kök. Vi är ombytliga och trenderna går tvärt mot varandra. De tidigare trenderna gjorde att vi visade allt i köket. Nu går trenden mot det motsatta och vi gömmer sakerna bakom stram köksinredning.

Färgerna är definitivt tillbaka

En stark trend för i år är att färgerna kommer tillbaka, definitivt. Det gäller fler rum än i köket, men det kommer först till köket, med antingen strama, mörka färger, eller ljusa nyanser, inspirerat av träslag. Vissa tror att 1970-talets inredning kommer tillbaka med mörkt brunt, rött, terracotta och orange. Köksskåpen ser inte ut som köksskåp längre med sina karaktäristiska knoppar. Nu är skåpdörrarna släta. I stället har de en fjäder, som du touchar och får skåpdörren att gå upp. Diskmaskinen och ugnen göms bort, liksom kokplattan. Porslinet försvinner innanför skåpen, liksom köksredskapen och kastrullerna. Borta är de rustika köken som visade allt. Vitrinskåpen är ett minne blott, där vi stolt visade upp vårt finaste porslin.

Köken ser ut som vardagsrummen

Köken byggs numera ihop med vardagsrummet. Överskåpen försvinner som gör att köket ser mer enhetligt ut tillsammans med vardagsrummet. Färger som vi kommer att se mer i köket är mörkgrått, blått och naturliga träslag, om vi ska tro Elle Decoration. Vi ser också mer mönster på tapeter, som går i blommigt, med mönster med grönsaker och frukter eller örter. Låt dig inspireras av naturen när du väljer tapetmönster. Varför inte klä hela köket med träpanel? Det är inte bara bastun som behöver träpanel. Träet ger ett väldigt enhetligt och vackert intryck.

Ännu mer teknik i köken

Tekniken kommer också starkt i köket. Då köksfläkten ovanför spisen alltmer kommer att försvinna, kommer vi att ha en bänkfläkt som suger ner matos och fett. Andra möbler kommer också att placeras i köket, varför inte en säng om kocken blir trött? TV- och datorskärmen kommer att synas allt mer i köket. Vi kommer också att se fler otraditionella lampor, som kristallkronor och vackra dekorativa lampor i våra kök. Varför inte en vacker golvlampa?

Mer mönster i kök

Vi kommer också att se väggar och tak med mönster. Varför inte dekorera taket i ett vackert mönster medan väggarna går i en neutral färg? Inredningen är alltmer innovativ och fantasifull. Ett sista tips är att ljusgrönt i ton med grått kommer starkt som en inredningstrend, kallad Sage; salvia. Vi hänger också mer gardiner i köket, som då inte bara ser ut som köksgardiner, utan hänger från taket i enhetlig stil med vardagsrummets fönster.

Få längre livslängd på dina golv

3 feb 2018

Man brukar säga att ett golv ska hålla i åtminstone 40 år. Naturligtvis så spelar materialet in i detta också - det är stor skillnad på ett golv av massivt trä, ett plastgolv, ett parkettgolv och exempelvis ett klickgolv även sett till hållbarheten. Men, om vi ser till ett massivt trägolv och ett parkettgolv så bör man räkna med en livslängd som ligger i närheten av den siffra vi inledde texten med. 

“Underhållet spelar en stor roll i hur lång livslängd ett golv har. En golvslipning kan vara nödvändig då och då. Golvet behåller då sin karaktär och får - tack vare ytbehandlingen - ett starkare skydd“ 

Detta förutsatt att man sköter om golvet och underhåller det på rätt sätt. Det naturliga underhållet sker genom städning och genom att man skyddar golvet med exempelvis mattor, med möbeltassar och genom ökad omsorg - att inte slänga kläderna hur som helst, att inte gå med skor - i synnerhet klackskor - och så vidare. Trots ökad medvetenhet och regelbunden städning så kommer ett trägolv ändå att slitas och bli nött. Ditt hem i Stockholm kan - trots att det nyligen städats - kännas tråkigt och livlöst. 

Vid dessa lägen så brukar man rekommendera en golvslipning. Tack vare en golvslipning så ger man golvet det utseende man vill ha; den tar fram den naturliga skönheten och genom ytbehandlingen som sker efteråt så får skyddet ett starkare skydd - både mot väta och mot vanligt, normalt slitage. 

Vissa golv är i större behov av en golvslipning

Hur ofta en golvslipning bör ske beror lite på vilket rum det handlar om. Ser man till vardagsrummet i ditt hem i Stockholm så kan den ske mer sällan; detta då slitaget sällan blir så extremt just där. i köket, barnrummet och hallen så kan en golvslipning vara nödvändig att genomföra betydligt oftare. Fler och fler personer i Stockholm väljer att lägga in trägolv även i hallen - något som, utan tvekan, är väldigt vackert och välkomnande. 

“I och med att slitaget är så högt i hallen så måste man slipa golvet oftare. Och: valet av ytbehandling blir extremt viktigt. Likaså hårdheten på träslaget. Funderar du på ett trägolv i hallen så är ek, björk och ask att föredra“ 

Men - just hallen är känsligt och ett trägolv där bör skötas på ett bättre sätt än i övriga delar av huset. Dels så drar du in mycket smuts i hallen, dels så kommer det in mycket vatten, dels så går man i med skor och där exempelvis en sten kan repa ytan. Kort och gott: ett trägolv i hallen är vackert, men väldigt vanskligt. Vill du välja ett sådant till din hall i Stockholm så får du vara mer noggrann än om du väljer exempelvis klinkers. 

En golvslipning där blir ofta nödvändigt - men den efterföljande ytbehandlingen än viktigare. Väljer man exempelvis lack eller hårdvaxolja så får man ett tåligare golv som klarar mer slitage än vanlig olja gör. 

Dessutom så bör man - som ett sista tips - välja ett trägolv som är av ett hårdare träslag. Furu - som är väldigt mjukt - fungerar sämre än exempelvis ek, ask eller björk. Det fungerar med ett trägolv hallen, men var beredd på att ett större underhåll kommer att krävas. Läs mer här om golvslipning i Stockholm.

Det finns fördelar med nya fönster

18 jan 2018

Ingenting varar för evigt; det är någon som husägare snabbt får lära sig. Saker och ting går, helt enkelt, sönder och det innebär att man måste stå för kostnaderna själv så detta väl händer. Går taket sönder får man betala, går en värmepump sönder så är det en egen kostnad att ta och så vidare. Men, men lär sig även att det mesta går att räkna på sikt och som en investering. Slår man ut den initiala kostnaden för att laga ett tak så kan man räkna denna sett till hur långt taket i fråga kommer att hålla - dessutom så kan man räkna mot den besparing som ofta syns på uppvärmning och energi.

“ Äldre fönster isolerar sämre. Är det dessutom otäta så försvinner värmen ut ur huset och kylan utifrån kommer in. Ohållbart för ekonomin; du eldar hela tiden för kråkorna “

En annan sak inom exakt samma skrå gäller fönster och vi ska titta lite närmare på vilka alternativ man har som husägare då man inser att det är dags att byta sina fönster mot nya sådana. Först och främst dock så är uttjänta fönster en av de stora bovarna då det kommer till en högre uppvärmningskostnad. Kall luft utifrån åker in i hemmet, varm luft inifrån kommer ut - du höjder värmen, men allting försvinner genom fönstren. Dessutom så har äldre fönster ofta en dålig isoleringsförmåga. Även om de är täta så försvinner en stor del av värmen ut genom glaset.

Vi skulle, baserat på detta, säga att många husägare skulle må bra av att investera i nya fönster och därmed få en betydligt lägre kostnad för uppvärmning och energi. Vi kan säga att du bor i ett äldre trähus i Stockholm och funderar på att byta fönster. skulle du rådfråga oss så skulle vi rekommendera dessa två alternativ till dig - komplett med några för- och nackdelar.

Fönster av plast eller trä till huset i Stockholm?

Träfönster: Det givna valet för många är träfönster. Har man ett hus av trä så vill man hålla det intakt. Fönster av trä har sin stora fördel i att de är väldigt vackra. Ett hus med träfönster ser ofta mycket mer tilltalande ut. Men, nackdelarna ska även de vägas in i ekvationen. Trä är dels ett levande material som växer, som spricker och som, genom detta, kräver ett regelbundet underhåll. Sköter du inte om dina träfönster så kommer det att påskynda behovet av ännu ett byte. Dessutom är de dyra.

Pvc-fönster: Många avfärdar plastfönster utan närmare undersökning. Man utgår från att de inte kommer att passa på exempelvis ett trähus i Stockholm. Här gör man fel; dagens pvc-fönster efterliknar trä sett till estetik - det gör att man knappt ser skillnad. Ett fönster av plast har fina, isolerande egenskaper och klarar numera även av vårt nordiska klimat på ett bättre sätt än vad som förr var fallet. Bästa egenskapen är dock att ett plastfönster är helt underhållsfritt. Du kan behöva tvätta av det, men du slipper skrapa, borsta, slipa och måla det. Då ett sådant fönster dessutom är billigare så skulle vi definitivt säga att det är värt en lite närmare undersökning av många husägare.

Här kan du läsa mer om träfönster, PVC och andra modeller och material.

Installera riktiga lampor i köket

27 dec 2017

De flesta mår bra av riktig belysning. Ska man arbeta i köket är det viktigt att man ser ordentligt. Alltså behöver man ändamålsenliga lampor för detta. Vill du ha inbyggda lampor eller kristallkrona? Varför inte en kristallkrona? Med tanke på hur mycket vi lägger på nya kök borde de absolut krönas med en vacker kristallkrona. Det är innovativt att tänka sig oväntade detaljer i inredning. Eventuellt passar kristallkronan bättre över matbordet? Det är bara din smak som avgör. Kom ihåg att om du behöver dra en ny kabel så bör du anlita en professionell elektriker. Det är enbart enkla förlängningssladdar som du som lekman får göra. Nya uttag bör en fackman göra. Vi behöver ju också alltfler uttag i köket. Vi använder fler och fler elektriska maskiner i köket, allt från bakmaskiner, fritöser till mikrovågsugnar, elvispar och juice-pressar.

Att planera köket

Hur använder du köket? Är ni många i familjen? Är man en stor familj kommer du att inse att det mesta görs i köket. Allt från läxläsning till TV tittande. Det är i köket det mesta händer. Kolla bara vad som händer under en fest. Oftast börjar festen i köket. Gästerna kanske väntar på att maten ska bli klar, eller så samlas man i köket för att få i sig några drinkar. Efter några timmar in i festen och den börjar lida mot sitt slut, samlas man på nytt i köket. Den här gången för att tillmötesgå törsten på nytt. Kanske någon sen nattmacka ska bredas. Köket har blivit en naturlig samlingsplats i våra hem. Ser man till exempel på kök som byggdes på 1950-talet, gjorde man dem väldigt små. Endast en, högst två skulle ägna sin tid i köket. Alla andra kördes ut till vardagsrummet. Var läxorna gjordes är höljt i dunkel. Är man däremot singel, kanske man inte ägnar så lång tid i köket. Hur kul är det om man är singel, och göra mat som tar timmar att tillaga, men två sekunder att äta upp? Därför är det många singlar som enbart äter frukosten hemma. Då har man inte så stort behov av ett stort kök med många eluttag. Oftast räcker det med eluttag för en mikrovågsugn och en vattenkokare.

Att planera matplatsen

På samma sätt handlar matplatsen om vilka behov man har i köket. Är man en stor familj behöver man säkert ett stort bord och många stolar, kanske en kökssoffa. Görs läxorna i köket, behövs också ordentlig upplysning med en stor lampa. Är man singel och enbart äter frukosten hemma, behövs inga stora bord. Kanske man bara har ett praktiskt matbord och två stolar. Många använder matbordet också som skrivbord. Lever man på liten yta är det viktigt att använda möbleringen för olika ändamål. Bor man i en liten etta, kan det  vara svårt att hitta utrymme för ett arbetsrum. Då brukar köket vara det givna stället där man jobbar hemma.

Många äter i vardagsrummet

Många är det som äter i vardagsrummet, framför TV:n. Både barnfamiljer och singlar, alla brukar passa på att äta något gott medan de tittar på TV. Det är fredagsmys med TV:n som underhållning. Singlar brukar äta och kollar på favoritprogrammet samtidigt. Andra passar på att  möblera i vardagsrummet dit man tar gästerna som bjuds över för en middag, till fest, högtider och andra sällsynta tillfällen. Ofta behöver man dra om elledningen för att få lampan ovanför matbordet, eller soffbordet. Ta kontakt med en riktig elektriker för att få det gjort på ett proffsigt och säkert sätt. Läs mer på denna site.

Att tänka på vid golvslipning

11 dec 2017

I Stockholm finns många gamla lägenheter med vackra parkett- och ekgolv i original som har hållit sedan husen byggdes, och de har hållit tack vare att människorna som ägt dem tagit god hand om dem. Det krävs inte mycket för att ett trägolv ska bli som nytt, en rejäl golvslipning och lite efterbehandling så har det återfått mycket av sin originallyster.

Vill du ge dig på att slipa ett trägolv är det bra om du vet vad du gör och helst har lite erfarenhet. Det är viktigt att man går varsamt fram med rätt verktyg och teknik. En oförsiktig slipning kan skada golvet, och i värsta fall göra att det måste bytas ut. Därför är det av yttersta vikt att du läser på om golvslipning och vad det innebär. Vi ska här gå igenom några av de viktigaste sakerna du bör tänka på när du ska slipa ett trägolv.

Rätt utrustning

Du kommer att bli tvungen att hyra en stor slipmaskin och kanske även en mindre för att komma åt invid väggar. Det är viktigt att du förklarar för uthyraren vad det är för typ av golv du ska slipa och hur stort det är. På det sättet kan de hjälpa dig att få rätt maskiner och slippapper. För att komma åt att slipa i hörnen behöver du en så kallad sickel, det är ett handverktyg som används för att skrapa bort lack.

Principen för att slipa golv är att börja med ett grovt slippapper och sedan genomföra flera slipningar, varje gång med finare slippapper. På så sätt jobbar du dig långsamt neråt mor den djupast skadan. Ser golvet fint ut redan efter andra finslipningen behöver du inte slipa mer, men oftast krävs åtminstone fyra slipningar med allt finare papper. Det är viktigt att det första slippapperet inte är för grovt, då kan det skada golvet. En grovlek runt 40 brukar vara lämpligt att börja med, men rådfråga uthyraren för säkerhets skull.

Slipningen

Innan du börjar slipa tar du undan alla möbler och rengör golvet noga. Öppna gärna ett fönster, för det kommer att damma rejält.Det viktigaste när man slipar är at maskinen alltid är i rörelse. Sätter du på den innan du börjat gå kommer maskinen att slipa för hårt på stället och du får en grop som blir svår att få bort. Likaså om du stannar innan du stängt av maskinen. Så sätt dig i rörelse, sätt på slipen och sänk sedan ner den mot golvet. Gå i ett jämnt, varsamt tempo i träets längdriktning, diagonalt om det är fiskbensparkett. När du tagit allt golv tar du en handslip och slipar invid väggarna och slutligen en sickel för hörnen. När hela golvet är slipat byter du till ett finare slippapper och börjar om.

Det är tungt, och det är dammigt, men när du kommit ner några varv märker du hur fint resultatet blir. När golvet är ljust och slätt har du slipat klart. Gör då en ordentlig dammsugning och torkning, det är viktigt att det inte finns några ojämnheter eller damm då det kommer att ge lacken ett fult utseende.

Lacka

När du lackar häller du ut lack och stryker ut med en bred pensel. När lacken torkat efter några timmar slipar du av den med ett fint slippapper. Upprepa proceduren åtminstone en gång. Ju fler lager du lackar, desto hållbarare blir golvet. Var noga med att slipa och dammsuga efter varje lackning. Efter sista lackningen och slipningen väntar du minst ett dygn innan du sätter tillbaka möbler och annat.

Anlita professionell hjälp vid montering av markiser

10 dec 2017

Fler och fler husägare i Sverige har åter börjat upptäcka fördelarna som finns i att använda markiser snarare än det tråkigare alternativet i form av persienner och detta är också något som rekommenderas. Markiser är ett perfekt solskydd som dessutom alltid ger ett hus en mer lyxig känsla – ett relativt billigt sätt att nå en snabb – och snygg! – förändring rent exteriört på ett hus.

Dessutom – och här har vi förmodligen den största anledningen till att fler väljer markiser idag – så håller de en betydligt högre kvalitet än vad de gjorde förr: dagens modeller är framtagna mer med vår svenska vinter och vårt klimat i åtanke; något som inte skedde förr och som också var anledningen till att de ofta gick sönder efter bara något år. Man får – helt enkelt – mer för sina pengar idag än vad man fick för några år sedan då man investerade i markiser som husägare.

Det som dock fortfarande rekommenderas och som många husägare glömmer bort är att man bör använda sig av professionell hjälp vid själva monteringen av sina markiser. Jobbet i sig är tungt och slitsamt; men vi menar att professionell hjälp bör anlitats även av andra skäl utöver den fysiska aspekten, särskilt här om man har sitt hus i ett tätbebyggt område.

Vi kan här säga att det handlar om att du äger ett hus strax utanför Stockholm och att området där detta ligger är väldigt tätbebyggt och att detta i allra högsta grad ska vägas in då du monterar dina markiser. Markiser får nämligen inte på något sätt störa dina grannar utan de måste anpassas efter din tomt. Om ditt hus ligger nära dina grannar – ja, då måste dina markiser hålla sig på sin tomt; detsamma om det exempelvis skulle löpa en gång- eller en cykelväg i närheten. Bäst är således att du redan innan du köper dina markiser ser till att en professionell montör mäter, beräknar och skräddarsyr dina markiser innan han monterar dem på ditt hus.

Använd rot-avdraget för dina markiser

Många gör fel i detta och köper markiser utan någon som helst tanke på att de kan komma att påverka omgivningen negativt och där de sedan också tvingas köpa nya. Markiser måste alltid anpassas efter hur området ser ut och här krävs det ofta professionell hjälp.

Gällande själva kostnaden för montering så är denna i dagsläget ytterst förmånlig då den omfattas av rot-avdraget och där man som privatperson i och med detta kan dra av upp till halva arbetskostnaden på sin deklaration och sedan få tillbaka summan på sin skatt. Detta gäller över hela Sverige och är – naturligtvis – inte bara exkluderat för montering av markiser på hus i områden där husen står tätt inpå varandra.

 

Oregelbundna rum kan kräva specialbyggda kök

2 okt 2017

Det är inte alla som vill bo i ett standardhus med fyra raka väggar och den takhöjd som angivits av DIN-standarder. Somliga söker något annorlunda och faller kanske för en unik byggnad som kräver lite annorlunda planering för att den ska bli möjlig att bo i. Här ger vi exempel på två tillfällen då det kan behövas ett specialbyggt kök för att få vardagen att fungera optimalt.

Kök i en gammal kvarn

Gamla väderkvarnar är en dröm för många som vill skapa ett unikt boende. Det här är byggnader som visserligen bjuder på mycket charm och har ett romantiskt skimmer, men de kommer även med en del utmaningar. En av de största är att golvytan på varje våningsplan är relativt begränsad. Det andra är att de för de mesta har rundade väggar eller kanske är sexkantiga. Det gör att det blir en utmaning att inreda dem på ett smart sätt.

När det kommer till köket kan det bli svårt att få in längre bänkytor om man använder sig av standardlösningar. Antingen så får man bryta upp bänkarna i mindre sektioner som vinklas mot varandra eller så får man platsbygga svängda skåp. Just skåpstommarna som säljs hos köksföretag är alltid anpassade till räta vinklar. Vill du utnyttja hela det utrymme som dina svängda väggar erbjuder måste du låta en snickare bygga allt på plats. Hos www.stockholmsnickare.nu kan du få hjälp med snickerier av detta slag. Genom att planera ett kök som är exakt anpassat till byggnaden utnyttjas utrymmet maximalt och den trånga golvytan känns plötsligt större än vad den egentligen är.

Ett passande kök till en före detta industribyggnad

Något som också är populärt just nu är att bygga om äldre industribyggnader till bostäder. Här har man fördelen att det är högt i tak så att man får en luftigt känsla. Därför brukar golvytan i vissa av lägenheterna vara något mindre, då man till exempel kan få in ett sovloft över en del av ytan.

När man planerar ett kök i en mindre lägenhet av det slaget är det viktigt att tänka på höjden. Genom att specialbygga skåp som är extra höga kan man få in mer förvaringsutrymme och det är inte så knepigt att installera rullstegar i stil med de som hittas i äldre bibliotek.

Hängförvaring som kan hissas upp och ner kan också bli en kul detalj som anspelar på byggnadens historia. Hängförvaring på väggarna är också ett utmärkt alternativ då väggytan brukar vara större än golvytan i dessa bostäder.

En väl ventilerad restaurang är både en bättre och säkrare arbetsmiljö

3 jul 2017

God mat behöver inte alltid lukta gott, en bra ventilerad restaurang är både en bättre och säkrare arbetsmiljö och en behagligare upplevelse för gästerna. Det inträffar hundratals bränder, brandtillbud i restaurangkök varje år som faktiskt både riskerar personal, gäster och restaurangens framtid.

Tro det eller ej, men matlagning på heltid skapar fettbeläggningar i köksventilationen och därmed risken för brand ökar. På så sätt är det viktigt att man har en bra ventilation och hela tiden agerar förebyggande. Det är därför viktigt att rengöra köksventilationen i restauranger och kontakta någon som är kunnig inom området som också kan se vad som kan förbättras och åtgärdsförslag om det så handlar om ventilation, göra små korrigeringar i köket eller renovera något i köket för att underlätta arbetsytan.

Det som är viktigt när man väljer ventilation är att man väljer en restaurangfläkt sett till kommunens krav. De kräver att ventilationssystemet ska vara dimensionerat utifrån verksamheten. Fläktarna ska förhindra kondensbildning, mögeltillväxt och försämrad luftkvalitet. Att anlita en OVK besiktning av fastigheten som har kompetens och full behörighet är av största relevans för att se till att den bäst fungerande ventilationssystemet används utifrån lokalens behov.

Grillar och vedeldade ugnar kräver utökad ventilationskapacitet

Det som avgör vilket ventilationssystem och spiskåpa man ska investera i beror på kökets storlek, lufthastighet och volym som krävs för att ventilera hela utrymmet. Den typ av utrustning som finns i köket spelar också in, till exempel om man har grillar och vedeldade ugnar kräver det ofta mer ventilationskapacitet som är värt att tänka på. Lufthastighetsbehovet avgörs av till exempel hur mycket man använder stekbord, hur många stekta rätter som finns på menyn, hur man använder kökets övriga utrustningar och hur ventilationssystemet i övrigt ser ut.

Relining – ett fördelaktigt komplement till ett stambyte

1 jul 2017

Ett stambyte är ett kostsamt, arbetsintensivt och långt projekt. Länge har det funnits en efterfrågan att kunna renovera avlopp på ett effektivt sätt utan att faktiskt behöva göra ett komplett stambyte. Än så länge har relining inte ersatt stambytet helt – men det kan absolut ses som en investering som förlänger rörens livslängd markant.

Håller länge

I många fall kan relining vara ett alternativ till stambyte även om det, som nämnt i inledningen av den här texten, inte kan ses som ett substitut. Oavsett om det är hela systemet eller delar av det som behövs fräschas upp, är relining dock alltid ett alternativ.

Många väljer att göra det vid delar som slits särskilt hårt. Till exempel är det vanligt att stammarna som hör till köket slits ut mycket fortare än andra stammar i huset. Detta eftersom många av oss slänger i svårlösliga fetter och andra ämnen som inte är så bra för rören.

Något som man dock bör ha i åtanke är att relining är en ganska ny metod. Den första renoveringen i den här stilen skedde i mitten av 90-talet. Således finns det inga dokumenterade långtidseffekter på hur rören faktiskt mår efter ett längre tag. En förutsättning för att relining ens ska hålla en kortare tid är att det utförs på rätt sätt.

Kompletterar stambyte på ett bra sätt

En relining fixar inte allt. Till exempel kommer de inte åt rörgenomfogningarna, som är en viktig del av ett bra rörsystem i ett hus. Med dåliga fogningar kommer också vattenskador och andra problem som ett brev på posten. En relining kan ses som något som förlänger rörens livslängd markant. Dock är det viktigt att påpeka att rören inte håller hur länge som helst. Det här gäller inte bara själva fogningarna, utan hela systemet.

De flesta väljer att se på relining som en god investering. Det kostar visserligen en hel del pengar om systemet är stort, men är likväl billigare än ett stambyte. Dessutom skjuter man ju upp stambytet med ungefär 15 år, vilket är ett starkt argument för relining ur ett ekonomiskt perspektiv.

Så fungerar det

Det som görs vid relining är att VVS-montören gör ett nytt rör på insidan av det gamla röret. I de flesta fall används en slags elastisk plast som blir den nya insidan av de rören som fanns där sedan innan. Den här plasten är tålig och ska klara av både starkare kemikalier och stora skillnader i temperaturen.

Att tänka på när man ska renovera badrummet

27 jun 2017

Om man ska renovera sitt badrum så är det några saker som man ska ha i åtanke innan – först och främst så ska man vara medveten om att man helt enkelt inte får göra allting själv. Du kan inte utföra el och vvs-jobb utan att ha ett speciellt certifikat för detta utan måste vända dig till en behörig firma. Man ska också veta att kakeljobb och annat som brukar ingå då man renoverar sitt badrum inte är någonting som man gör i handvändning – du får alltså göra det, men var då beredd på att det tar en hel del tid och är väldigt svårt. Att renovera sitt badrum är alltså ofta något som man anlitar ett företag för att genomföra.

Detta märks kanske mest i större städer som Stockholm där man omsättningen mellan lägenheter är stor och många genom att renovera sitt badrum vill sätta sin egen prägel på det nya boendet. En annan aspekt är det ekonomiska – i Stockholm kan du genom att renovera ditt badrum höja värdet på ditt boende och därmed tjäna mycket pengar vid en eventuell vidareförsäljning. Detta är också något som många gör – man köper en lägenhet med lite sämre kök och badrum och anlitar därefter en firma som renoverar dessa och sedan säljer man för ett högre pris än vad man köpte för.

Det här är en sak som dock fungerar bäst i Stockholm där bostadsmarknaden är hetare än vad den är i mindre städer – du tjänar helt enkel mer på att renovera ditt badrum i Stockholm än vad du kanske skulle göra i exempelvis Härnösand. Detta sett ur en ekonomisk aspekt, rent trivselmässigt fungerar naturligtvis ett renoverat badrum lika bra oavsett om man bor i Stockholm eller någon annanstans.

Renovera badrum i Stockholm – är det dyrt?

Generellt kan man säga att det är lite dyrare att renovera badrum i Stockholm än vad det är i övriga Sverige. Detta beror på att företagen helt enkelt är lite dyrare i Stockholm – detta gäller dock inte bara för att renovera badrum utan i samtliga branscher. Men, å andra sidan kan man komma undan ganska billigt i Stockholm också – detta beror på att det är högre konkurrens bland företagen där.

Ta exemplet att renovera badrum, bara där kan du i Stockholm hitta ett stort urval av firmor som sysslar med detta och därmed vända dig till flera olika för att pressa priserna. Det blir svårare i en mindre ort, men då är å andra sidan priset lägre till en början. Att renovera sitt badrum i Stockholm kostar alltså generellt lite mer men då priserna tack vare konkurrensen kan hållas nere så behöver det ändå inte vara alltför dyrt. Naturligtvis spelar även saker som material, storlek, och hur du ska renovera i badrummet in – men det gäller ju inte bara i Stockholm utan i hela Sverige.

Så lackerar du trägolvet – steg för steg

12 maj 2017

Många anser att ett trägolv är den vackraste golvtypen som finns. En stor fördel är dessutom att det ofta ser bättre ut ju äldre det blir. För att ett trägolv ska åldras på ett bra sätt krävs dock underhåll. Golvslipning och vanlig städning är två exempel på det – en omlackering är ett annat.

Att omlackera golvet är viktigt av flera olika skäl. Främst är det bra för att skydda golvytan. Är det ett välanvänt rum belastas ju golvet väldigt mycket, och då krävs det bra lack för att skydda det. Om det var längesedan lacken sist bättrades på, finns en större risk för repor, hack och skador på golvet. Har du redan mycket av det, är en golvslipning på sin plats innan en lackering genomförs. Har du nyligen lackerat golvet kan det kännas onödigt med en golvslipning. Det kan då vara läge att vänta ett tag, eller helt enkelt bita i det sura äpplet och börja slipa bort den nya lacken.

Förberedelser

Innan du kan lackera golvet behöver det vara ordentligt rengjort. Om det ligger dammkorn här och var, finns det en stor risk att ytan sedan blir ojämn eller ser något knottrig ut. Dessutom kommer du att behöva flytta ut mattor och möblemang på förhand. Se till att du har plats att ställa möblerna på innan du börjar flytta ut dem. Räkna sedan med att det tar några dagar innan du kan börja använda rummet som vanligt igen.

Så gör du

  1. Börja med lacka golvet med en vattenbaserad klarlack. Häll helt sonika ut lacken på trägolvet och fördela den snyggt på golvytan med hjälp av en högkvalitativ, bred och fyllig pensel.
  2. Efter ett par timmar, när det första lagret lack har torkat, är en fin golvslipning på sin plats. Använd en grovlek på 100. Många använder maskiner för att sköta sin golvslipning. Detta rekommenderas om du har ett stort golv. Är det en liten yta kan du slipa för hand. Tänk då i sådana fall på att ha knäskydd. Om inte, finns en risk att det smärtar ordentligt i knäna när du är klar. Tänk även på att slipa i mönstrets riktning.
  3. Dammsuga sedan golvet igen. Var mycket noggrann, då smuts kan få nästa lager lack att se ojämnt ut.
  4. Lackera golvet igen och låt torka. Vanligtvis räcker det med två till tre lager för att få en bra lackering.
  5. Glöm sedan inte tröskeln. Använd en pensel för att stryka ut lacken och låt det sedan torka. Även här brukar två till tre lager vara tillräckligt.

Är du osäker på om du klarar av att ta hand om ditt golv på bästa möjliga vis kan du förstås vända dig till en expert för hjälp med golvslipning och lackering.

Måla om hemma – ett billigt sätt att förändra

1 dec 2016

Få saker ger samma effekt som att måla om och detta dessutom till ett väldigt bra pris. Färg är förvisso relativt dyrt – men sett till hur länge effekten sitter i så handlar det inte om många kronor i det långa loppet. Dock; därmed inte sagt att det är lätt att måla och få till ett bra resultat. Något som många kan skriva under på. Det är lätt att misslyckas och se att väggen man målat blir flammig, att färgen inte täcker eller att man lyckats spilla en massa på golv och på lister.

Uteslutande så kan man säga att ett misslyckande vid målning beror på slarv – att man har för bråttom – och på en dålig förberedelse. Frågar man en målare om vilka uppenbara fel han ser då en vanlig lekman ska måla så handlar det just om dålig förberedelse och dit räknar vi även in förarbetet.

Kort sagt; ska du måla om i ditt hus så vill du bli klar lite för fort, du vill sätta igång med det primära – att måla – och du slarvar därför med detaljerna innan. Att tvätta väggen, att slipa, att spackla och att putsa ingår också i ett måleri och där är också den stora skillnaden mellan det resultat man ser av en en vägg målad av en erfaren målare och en vägg där du som privatperson hållit i rollern.

Fuska inte med grunderna

Vidare så brukar en målare peka på att ett annat problem ligger i att privatpersoner är lite för snåla med att täcka ytor som inte ska målas. Det vill säga; man tror att man är lite bättre på att måla än vad man i själva verket är och man använder inte tillräckligt med maskeringstejp; man lägger ut tidningar på golvet snarare än att köpa täckpapp och så står man där med ett golv fullt av färgfläckar och lister som är allt annat än vita.

Ska du måla om i ditt hus och måla som en riktig målare så skulle vi rekommendera dig att lägga ungefär 70% av tiden på att förbereda, jobba med grunderna och verkligen se till att du gjort allt detta på ett korrekt sätt. Målningen i sig blir aldrig bättre än det grundarbete och den förberedelse du gör. Först då kan du nå de effekter av målningen som du vill ha och du kommer att kunna njuta av att se förändringen för varje drag du gör med penseln.

En annan sak innan vi avslutar: lägg pengar på en riktig pensel och på en roller av god kvalitet. Det skiljer inte många kronor mellan bra kvalitet och sämre sådan – köp verktyg som en riktig målare skulle använda; det tjänar du på i framtiden.

Renovera med hjälp av en elektriker

26 okt 2016

Ibland så sker misstag utan uppståt och där man inte riktigt tänker sig för. Då det gäller renoveringar så är detta inget undantag utan snarare att anse som lite av en regel; detta i synnerhet renoveringar där inga professionella yrkesmän anlitas utan där privatpersoner på egen hand håller hammaren. Misstag som i många fall inte medför någon annan skada än för ögat och där det avslutade jobbet inte alls blir speciellt estetiskt tilltalande.

Det är trots allt viss skillnad på en yrkesman och en lekman och oavsett om du jämför ett målerijobb, en renovering av ett badrum eller ett byte av ett tak så kommer man att se en avsevärd skillnad i med vilken finess som jobbet av en yrkesman är gjort kontra det som en vanlig privatperson ligger bakom. Det är således något som man får räkna med och misstag kring det rent estetiska lämnar vi därhän. Det som vi ska titta lite närmare på är dock misstag som sker utan uppsåt och där man agerat korrekt – men där det ändå blir fel.

Vad menar vi här? Jo, vi kan säga att du ska renovera i ditt hus och att du saknar den nödvändiga vanan, du är inte händig, du har inte tiden som krävs och du vill ha ett bar jobb utfört – något som gör att du anlitar en snickare. Korrekt agerat!

Det du ska renovera i ditt hus är hallen och du ska lägga in golvvärme, du ska ha spotlights i taket och snickaren du anlitat ska lägga golv, han ska figurbygga en skoställning i MDF och han ska riva en befintlig vägg för att öppna hallen mot köket. Något som han också gör och till en total kostnad om 57.000 kronor inklusive rot-avdraget.

En snickare ska inte hantera elektricitet

Alla nöjda och glada? Ja, till en början, men det som visar sig är att ditt hus plötsligt börjar brinna och den renoverade hallen blir totalförstörd. Detta kommer av att den snickare du anlitat dragit in golvvärmen på ett felaktigt sätt samt att de spotlights han satt in även de lämnar mer att önska. Kort och gott – här skulle du anlitat en elektriker – en behörig elektriker – och även om snickaren i fråga ville vara hjälpsam och dra in din golvvärme så fick han inte göra så.

Det vi menar här är att många tar för givet att om en yrkesman säger sig kunna göra något – ja, då får han också göra så och då det gäller en utebliven kontakt med en elektriker så kan detta få ödesdigra konsekvenser. Du har här agerat i god tro – men misstaget i att lita blint på snickaren (som förmodligen bara ville vara hjälpsam och bespara dig en kostnad – visar sig bli dyrt i slutändan.

Då det gäller elektricitet så ska alltid en behörig elektriker närvara och även vid något – på förhand – så enkelt som att lägga in golvvärme i en hall.

Anlita rätt företag för din köksrenovering

25 okt 2016

Att köket blivit den självklara mötesplatsen för många familjer är enbart glädjande. Att laga mat, att umgås och sitta ned tillsammans för att äta är något som får oss att närma oss andra kulturer och betydelsen köket har för dessa. Som exempel – sätt en italiensk familj i en äldre lägenhet i Stockholm och de skulle efter några dagar ge upp då köket där inte alls lever upp till deras normala karv.

Köket i Sverige och i Stockholm i synnerhet har börjat komma på radarn och många väljer att riva ut de äldre kökslösningarna vi ovan nämnde och istället ersätta dessa med bättre sådana. Man kanske tar bort en vägg, man sätter upp en köksö och får på köpet den rymd och de möjligheter som en sådan för med sig i form av öppenhet. Man genomför – kort och gott – en köksrenvoering och allt som oftast så innebär detta att man anlitar ett företag för uppgiften. Något som tyvärr i Stockholm är lite lättare sagt än gjort då det kommer till en köksrenovering.

Varför? Jo, av den anledningen att det finns ett väldigt stort urval och att det skiljer väldigt mycket i både pris och kvalitet dem emellan. Det är nämligen inte alls ovanligt att man hör talas om att familjer i Stockholm anlitat ett företag för sin köksrenovering och där man drabbats av rena fuskjobb – tyvärr och där man också till viss del har sig själv att skylla.

En gemensam nämnare mellan de drabbade familjerna är nämligen att man satt plånboken före det rationella. Kort sagt; man har varit förblindade av att komma så billigt undan vid sin köksrenovering och man har glömt att ställa sig frågan om priset man betalar verkligen är rimligt.

Använd ditt rot-avdrag  i Stockholm

Märk väl här – priset är naturligtvis avgörande i en köksrenovering och man ska definitivt inte betala för mycket för en sådan. Men; betalar man väldigt lite pengar så kommer också ofta problemen på köpet och då det gäller en köksrenovering så kan detta innebära vattenskador, kakel som sätts upp snett och där exempelvis vatten- och el – livsfarligt! – dragits på fel sätt.

Nej, vid en köksrenovering så måste man tänka logiskt och ställa sig frågan: hur kan det komma sig att just detta företag kan åta sig projektet till ett pris som skiljer sig så extremt mycket från de offerter jag fått från andra företag. Däri ligger ofta svaret.

Dessutom – priset behöver inte bli så dyrt oavsett vilket företag man anlitar. Du kan numera använda en förmånlig skattesubvention i form av rot-avdraget och dra av 30 % av den totala arbetskostnaden.

← Äldre inlägg