Blogg

Här i bloggen skriver vi inte bara om köket utan alla typer av renoveringar och byggprojekt i hemmet. Det kan handla om badrumsrenovering, takläggning eller ommålning/tapetsering. 

Vem renoverade köket?

29 sep 2018

Det finns några frågor som måste ställas innan man köper en bostad. Detta gäller även om bostaden i fråga ser ut att vara i toppskick och där omfattande renoveringar uppenbarligen har ägt rum. I många fall - och särskilt i städer där priserna för bostäder är höga - så kan nämligen exempelvis en köks- eller en badrumsrenovering ha skett i syfte att få till stånd ett högt slutpris.

Vid en sådan renovering så kan det också innebära att säljaren försökt pressa ned priset och antingen valt en väldigt billig samarbetspartner eller genomfört projektet på egen hand - något som av en uppenbara skäl också kan innebära att det finns tydliga fel och brister. Därför så bör man som köpare också ta ett steg tillbaka och ställa sig frågan om vilka företag som anlitats. Det är säljaren plikt att nämna vilka man anlitat och om han gjort jobbet själv. En sådan fråga - och svaret - kan definitivt spara pengar och en hel del besvär.

Är det dolda fel i ert hus?

Vad händer om en fuktskada kommer i köket i ert nyköpta hus? Ja, den frågan är inte helt enkel att svara på. Klart står åtminstone att det kan räknas inom det man brukar kalla för dolda fel. Men, det är inte helt säkert.

För att kunna hävda dolda fel så måste man A) ha undersökt huset innan - och låtit en besiktningsman sköta den. En besiktningsman ska alltid anlitas för att man som köpare ska kunna hävda dolda fel i efterhand: en slags garanti och försäkring som visar att man tagit sin undersökningsplikt på allvar.

B) det ska inte kunna vara att anse som ett förväntat fel. Om stammarna i huset är väldigt gamla så kan du också förvänta dig att de någon kräver åtgärder. En renovering i köket innebär alltså inte att du går säker; där är det snarare ett stambyte som man måste kolla efter. Åtminstone om det handlar om ett äldre hus. En köksrenovering i ett sådant blir således något som kan luras. Allt ser bra ut, men stammarna - som löper på insidan av huskroppen - är gamla och behöver åtgärdas. Det måste man kolla upp med säljaren.

C) felet ska inte kunna ses och vare sig säljare eller köpare ska ha varit medveten om det.

Dolda fel i hus är svåra att bevisa

Den senare punkten kan alltså vara avgörande i en tvist gällande dolda fel. Om säljaren har genomfört en köksrenovering och vet att fel har begåtts så måste han också meddela er detta. Annars så kan ni definitivt ha rätt till ersättning inom det som kallas dolda fel. Men, som sagt: beror felet på att ett gammalt rör brustit - och inte kan kopplas till säljarens renovering av köket - så blir det svårare. Där kan det ni tror är solklart som ett dolt fel istället räknas som ett förväntat sådant.

Som alla märker så handlar det mycket om nästan godtyckliga saker och därför kan vi inte nog trycka på att man undersöker huset noggrant innan. En besiktningsman är ett måste, men vi skulle även rekommendera att man genomför en rörinspektion, låter en elektriker se över elsystemet och att man mäter fukthalten innan. Kostnader - visst; men också en garanti mot att göra ett rejält felköp.

Läs mer om dolda fel här.

När du behöver byta ut fönster i ditt hus

7 sep 2018

Har du ett hus där du skulle behöva byta fönster? Har du till exempel dragiga fönster, fönster som du har svårt att öppna eller stänga, eller får immiga fönster när det är kallt ute, eller får isstjärnor på rutorna under vintern? Även om isstjärnor på fönsterrutan är snyggt och mysigt, är det ganska klara indikationer på att du har otäta fönster. Och otäta fönster gör att du förlorar inomhusvärmen ut och "eldar för kråkorna". Det innebär att du slösar dina pengar på uppvärmningen. Visste du att då mycket som en fjärdedel av den förlorade inomhusvärmen går ut genom fönster och dörrar? Så har du fönster som släpper ut inomhusvärme är det ett fönsterbyte en bra idé.

Vilka sorts fönster önskar du dig?

Energifönster

Om det är så att du har fönster där inomhusvärmen sipprar ut, kan du till och med sänka kostnaderna för inomhusuppvärmningen med flera tusenlappar genom att göra ett fönsterbyte til så kallade energifönster. Det är fönster som har en särskild isolering. Passar du på att samtidigt byta ut dina ventiler till mer effektiva FTX-ventiler, som innebär att ventilerna värmer upp den luft som sugs utifrån innan den sugs ut inomhus, kan du spara flera tusenlappar på uppvärmningen i ditt hus.

Solskyddsfönster

Den sommar som nyss var har satt fingret på hur vi kan skydda oss mot den starka solen. Då är särskilda solskyddsfönster en bra idé. De fungerar ungefär som solskyddande solgalsögon, på det sättet att dessa solskyddande fönster mörknar när solen ligger på dem. Genom att de blir mörka släpper de inte in värmen från solen. Du slipper ha jalusier eller persienner som skyddar mot solen. Du slipper komma hem till ett väldigt varm och kvavt hem efter flera timmar som solen har legat på dem.

Inbrottssäkra fönster

Man kan få fönster med glas som inte går sönder. De består då inte av glas, utan en blandning som håller ihop fönstret vid en åverkan på fönstret. Du kanske redan har sett butiksfönster där någon har försökt slå in dem, men där de inte har splittrats, utan håller ihop utan att gå sönder.

Nästan självtvättande fönster

Det finns fönster som (än så länge) inte är riktigt självtvättande. Däremot har de en yta där smuts inte fäster och när det regnar ute, ramlar smutsen av fönster. På det sättet behöver du inte putsa dina fönster riktigt lika många gånger som andra fönster.

Viktigt att välja fönster efter husets utseende

Har man ett lite äldre hus, är det inte alla moderna fönster som passar till den tidsålder som huset byggdes i. Bryter man av mot den tidsanda och tanke som huset byggdes med, kan nya fönster bli riktigt fula. Inte så att fönster är fula, men att de i det äldre huset är fult. Tillsammans bidlar inte fasaden och fönster den harmoni som huset är tänkt att vara. Läs mer om fönsterbyte i Stockholm här.

Abonnera på hantverkartjänster i Stockholm

30 aug 2018

Kan man verkligen abonnera på hantverkartjänster i Stockholm? Ja, det kan man. En firma som arbetar just med hantverk kan mycket gärna vilja vara den som alltid ser till att ditt hus har tillgång till de hantverkartjänster som du kan behöva i ditt hus. Har man ett stort hus, är det alltid något som behöver renoveras under årens lopp. Då kan man behöva det ena året någon som målar om taket, nästa år någon som kommer och lägger ett nytt golv, någon annan gång, har ett rör sprungit läck och man måste få en rörmokare som kommer och reparerar den skadan. En annan gång kanske man bara vill tapetsera om ett rum, eller så kanske man vill dra om elen i köket. Då är det väldigt behändigt att bara ha ett telefonnummer, så kommer det någon från ett och samma företag och så reparerar de allt som du behöver få reparerat. 

Så fungerar en hantverkstjänst med totalentreprenad

Om man får tag i ett företag som man kan lita på, till exempel i Stockholm, med ett stort utbud av hantverkstjänster är det otroligt praktiskt för oss som är lekmän, att ha ett enda företag men som kan erbjuda helt olika sorts hantverkstjänster såsom VVS-tjänster, elektrikertjänster, en golvläggare, någon som kan mura åt dig, någon som kan måla om huset, rappa om det, eller förse dig med alla sorts hantverkartjänster. För företaget är det en stor vinst att veta att man har en kund, som anlitar dem om de behöver olika hantverkstjänster. Antingen har de olika hantverkare som arbetar i ett och samma företag, eller så har de goda kontakter som de i sin tur kan anlita och sända till den som behöver de olika hantverkstjänsterna.

Så fungerar det att abonnera på hantverkstjänster

För den som abonnerar på deras hantverkstjänster, kan man betala en viss summa varje månad, och de månader som man inte behöver hantverkstjänsterna, vet man att genom att betala varje månad, så täcker det de tjänster som man senare behöver. På så sätt "sparar" man pengar till en renovering, som man har betalat för när det är dags för en renovering av köket, av badrummet, eller något annat som gäller ett hus. Bor man då i en BRF, kan hela BRF:en anlita en sådan "abonnering" av hantverkstjänster. Då betalar man för att abonnemanget varje månad och an på så sätt få tillgång till regelbundna hantverkartjänster under årens lopp. Då slipper BRF:erna arbetsgivaransvar och betalar bara för inköpet av hantverkartjänsterna. Läs mer här om en totalentreprenad av hantverkartjänster för renoveringar av lägenheter i Stockholm.

Oljat golv eller lackat golv – hur ska de rengöras?

17 aug 2018

För er som har trägolv hemma så kan de antingen vara lackade eller oljade. Det finns dessutom en tredje väg att gå för att behandla efter en golvslipning vilket heter hårdvaxolja. Här ska vi avgränsa oss till att skriva om hur golvet kan rengöras beroende på om det är lackat eller oljat. Först ska vi börja med ur ni går till väga för att få hjälp med er nästa golvslipning.

Experthjälpen

Det finns många företag som hjälper till med slipning av golv och för att hitta någon ledig aktör så är det enklaste oftast att söka på Google. Bor ni i en liten stad ute i landet så kanske det inte finns mer än ett par företag som kan hjälpa er, välj då det företaget som ni känner till eller som helt enkelt har tid att hjälpa er. Bor ni i en större stad eller ort, som Solna till exempel, så finns det många aktörer att välja mellan. 

Det viktiga är att de som ska hjälpa er kan mycket om just golvslipning så att ni kan få råd om hur ni ska hantera erat golv. Om ni bor i ett av de äldsta husen i Solna, där golvet kan vara så slitet att det knappt finns något ytskikt kvar att slipa, så kan ni behöva en viss typ av expertis. Om ni däremot bor i en ganska nybyggd lägenhet så kommer ni behöva hjälp med något helt annat. 

Oljat golv

När ni har fått hjälp av experterna så kommer de både att göra en golvslipning och behandla golvet med antingen lack eller olja. När ni har ett oljat golv så är det viktigt att använda städmetoder som är torra. Ni ska rengöra golvet med så lite vatten som möjligt för att inte förstöra oljan på ytskiktet. Riktigt tuffa fläckar som färg och fett ska ni ta bort med lacknafta så fort som de har satt sig. Vid enklare matfläckar och liknande så kan ni använda en trasa så länge som den är väl urvriden.

Lackat golv

Många golv är också lackade vilket ställer helt andra, mycket mindre krav, på rengöringen. Dammsugaren är ofta allt som behövs för att hålla golvet i gott skick. Golvet ska helst inte bli vått så om det behövs så kan ni rengöra med vatten men då endast med en urvriden trasa. För att bli av med matfläckar så kan ni använda ett rengöringsmedel som är lätt alkaliskt. Ett riktigt bra tips är att skaffa en ordentlig dörrmatta eftersom ni då samlar upp damm och smuts vid entrén vilket gör att golvet utsätts för färre påfrestningar och hålls i gott skick längre.

Budgetrenovera i köket

1 aug 2018

Om det finns någonting som sammanfattar vår samtid så handlar det om att renovera. Där en renovering förr handlade om att förbättra snarare än att försköna så är det idag lite av var mans sak. Något som kommer av en kombination av tre olika saker: A) Vi har det lite bättre ställt idag B) vi finner inspiration överallt - varenda tidning, tv-program och blogg ger tips om olika inredningsstilar och så vidare och C) vi har ett förmånligt avdrag tillgängligt och redo att användas.

Det senare i form av Rot-avdraget och där vi kan dra av 30 % av den totala arbetskostnaden för arbetet och där taket ligger på hela 50.000 kronor per år och per person.

Rot-avdraget är det stora skälet till att våra svenska plånböcker öppnats i syfte att renovera, förändra och få det finare. Detta har också skett i främst två stycken rum: köket och badrummet. Gemensamt mellan dessa båda rum är att de är känsligare och kräver mer professionalism än andra utrymmen (exempelvis vattenskador är - tyvärr - inte ovanliga) och att det ofta kostar mer att genomföra olika typer av ingrepp i dessa rum.

Köket är - trots det tillgängliga Rot-avdraget - fortfarande dyrt att renovera i. Men, detta om man ser till att byta ett helt kök. Det finns även andra alternativ som inte alls bär lika stora kostnader - men som kan leda till en stor förändring. Det går att budgetrenovera ett kök och komma billigt undan. Låt oss ge några tips.

Golvslipning, lackering av köksluckor och nya bänkskivor

Vi tänkte ge några tips kring hur en budgetrenovering kan te sig och vi ska främst fokusera på tre stycken områden: golvet, köksluckorna och på bänkskivorna. Tre områden som - tillsammans - kan förändra hela utseendet på köket. Så här kan du göra:

 • Golvslipning: Har du ett golv av trä i ditt kök så är det allt som oftast möjligt att genomföra en golvslipning och genom en sådan ta fram de inneboende, positiva egenskaperna ännu en gång. Att golvet i köket drabbas av ett stor slitage är naturligt sett till hur mycket tid vi spenderar där, vad vi gör i köket och vilka typer av livsmedel som finns (och tappas, skvätts och rinner) och används. En golvslipning ger golvet lyster igen och det sker till ett väldigt bra pris. Om du bor i Stockholm eller någon annan större stad så finns det ett stort utbud av företag inom golvslipning och det möjliggör att du kan få ett väldigt förmånligt pris. Ta in flera offerter och du kommer att se vilken enorm variation som finns gällande priset för en golvslipning. Ett viktigt råd: välj en ytbehandling som klarar av exempelvis vatten och hårdare smällar (en tappad kastrull exempelvis). Lack brukar vara gångbart efter en avslutad golvslipning. Mer om golvslipning: http://www.golvsliparnastockholm.nu.
 • Lacka om köksluckorna. Köksluckorna är slitna och tråkiga - men är de färdiga att slängas? I många fall så handlar det om att de går att rädda genom att bara lacka om dem. Många köper helt nya luckor i onödan. En lackering kanske kostar - i ett större kök - mellan 10- 15.000 kronor. Räkna på vad helt nya luckor kostar och du ser att en lackering - liksom en golvslipning - är att föredra. Passa även på att byta ut handtagen till köksskåpen. En sådan liten detalj gör en enorm skillnad.
 • Nya bänkskivor: Bänkskivorna fyller flera funktioner och inte minst så har de en stor uppsida i det rent estetiska. Vårt råd är att du går upp några kronor och byter till bänkskivor av exempelvis natursten eller något annat mer exklusivt material. Visst, det kommer att bli dyrare, men på köpet så får du också ett kök som känns mer unikt och betydligt mer exklusivt. Du tjänar in pengar på att lacka om luckorna och på att slipa golvet. Det frigör ekonomisk kraft för att investera i exklusivare bänkskivor.

Våga trägolv i kök!

15 jul 2018

Det är inte många som tänker på att det skulle kunna passa att ha ett traditionellt trägolv i kök. Mågna tänker att det bör vara ett praktiskt golv som tål vatten och spill. Här tycker vi att det gott och väl går riktigt bra att inreda köken med vackra trägolv, även om just parkettgolv inte är det optimala. Tvärtom, har man ett lantligt hus, och inreder med ett lantligt kök, passar det alldeles utmärkt att inreda med breda tiljor i till exempel furu. I övrigt bör man titta på sitt kök och bestämma det golv som man själv gillar och som man tycker passar i köket. Är det svårt att bestämma sig för det ena eller det andra kan man alltid ta kontakt med en golvläggare för att få bra råd om vilka träslag som passar just i ditt kök.

Fördelar med trägolv i kök

En viktig fördel är att om man lägger ett trägolv i köket, är det ett golv som du alltid kan slipa, nästan hur många gånger som helst. Det blir som nytt. Det är ett mycket tåligt golv som, om du underhåller det på rätt sätt, kan hålla i 30-50 år. Tycker du efter några 10-tal år att golvet har blivit tråkigt och trist,  kan du alltid slipa om det istället för riva ut och slänga det. En golvslipning är ett bra mycket mindre kostsamt sätt att förnya golvet om du har ett trägolv. Har du ett vackert trägolv behöver du aldrig vara orolig för att inte hålla dig med en snygg inredning. Ett trägolv är klassiskt och behåller sitt fina utseende i många år. Många trägolv har dessutom garanti på över 10 år.

Nackdelar med trägolv i kök

De nackdelar man bör nämna är att du bör ta hand om ditt trägolv med jämna mellanrum. Men med att "ta hand" om ett trägolv innebär inga stora och dyra reparationer, utan handlar om att hålla det städat genom att moppa golvet en gång i veckan med lite vatten och miljövänlig såpa. Någon gång om året mår det bra av att bonas. Något mer än så behöver du inte göra. Har det blivit tråkigt, smutsigt och slitet kan du alltid slipa om det så får du ett golv som ser ut som nytt.

I Stockholm finns det 350 golvslipare

Bor du i Stockholm har du väldigt många hantverkare som arbetar med golvslipning att välja mellan. Alla är ju förstås inte likadana. Här anser vi att du ska välja hantverkare med omsorg. Det handlar ju om ditt kök i ditt hem. Googla golsvlipning Stockholm, då så får du upp flera olika hantverkare som arbetar med golvslipning i Stockholm. Sedan är det bara att välja någon av dem, be om offert och referenser. Lycka till!

Säkra köket mot bränder

5 jul 2018

Det går många matlagningsprogram på TV, Youtube och i andra kanaler. Det är en stor hype kring matlagning. Snart ska vi vara våra egna Oliver och baka, grädda, fritera och steka vår mat. Särskilt populärt är det att fritera grönsaker och kött. Problemet med att laga mat, som kommer från andra kulturer och som för med sig brandrisker är att vi inte lär oss hur man kan förebygga dessa risker när vi friterar och lagar mat med större brandrisk. Särskilt viktigt är det ju i falla med fritering där ju oljan lever sitt eget liv när den blir tillräckligt varm. Här ska man ju inte hälla vatten på brinnande olja till exempel, utan stänga in elden med lock, filt eller något annat som stänger ute syret.

Ta ett helthetsgrepp över brandsäkerheten hemma

Här rekommenderar vi att ta ett helthetsgrepp i kökets inredning och förbereda köket med olika brandsäkrande åtgärder. Man kan till exempel inreda med brandsäker tapet, eller med brandsäker målning. Man kan även isolera köket med material som inte antänds så lätt. Anlitar man ett företag som kommer hem till en och tittar på hur köket är byggt kan man inreda och förebygga bränder i ett kök genom de materialval som man gör. Till exempel kan man lägga en brandskyddande platta i metall, precis framför spisen, inreda med köksfläktar som stängs av automatiskt vid eld, man kan isolera ventiler och rör så att med material som inte matar en eld utan som tål höga temperaturer utan att antändas. Brandvarnare är viktiga, liksom att alla kök ska vara utrustade med brandsläckare, och ha brandfiltar nära till hands i kök.

Anlita ett företag som brandsäkrar hemmet

Det finns företag som säkrar hus. Då kan de antingen brandisolera ens hem, brandtäta eller renovera med särskild brandfogning. Bor man i Stockholm finns det ett 10-tal företag som arbetar med brandskydd och isolering. Googla brandisolering Stockholm så att du får förslag på företag som marknadsför sig som ett sådant företag som arbetar med brandisolering i Stockholm. De kommer att vilja komma hem till dig för att inspektera och ge förslag på hur du kan förbättra din brandsäkerhet. Vilka material som tål höga temperaturer och som inte antänds så lätt vet de som arbetar med brandsäkerhet. Många av dem är föredetta brandmän som i stället för att arbeta för att släcvka bränder, arbetar förebyggande för att bränderna inte växer och sprider sig och delar med sig information om vad husägare och fastighetsägare kan göra .

Renovera kök och få nästan nytt kök

9 jun 2018

Ska du renovera köket? Ibland kan en renovering av köket göra mycket för att hemmet ska kännas fräscht och nästan nytt. Köket sägs ju vara hemmets hjärta. Renoverar man då köket, gör det att mycket känns på nya sätt och man tycker att matlagningen är rolig igen. Det blir också något fint att visa upp för grannar och bekanta.

Vad kan man göra för att göra köket fräscht på nytt? Här beror ju allt på hur mycket man är villig att lägga på renoveringen av köket. Vi tar upp olika omfattning och vad man kan göra för att renovera det. Vi börjar med den största renoveringen till den minsta.

1. Riva ut hela köket och ersätta med helt nya material

Man kan riva ut hela köket; kakel, golv, vitvaror, köksskåp och luckor – rubbet. Detta är det absolut största renoveringen man kan utföra, men frågan är om det är nödvändigt. Är det så att man upplever att köket är väldigt utslitet och vill ha helt ny inredning är det en bra idé. Då kan man införa en helt ny stil på köket om det är så att man längtar efter det.

Nya tapeter eller färg

Väggar; kakel, våttapet eller våtmålning? Här ställer villigheten att lägga resurser på inredning krav på vilket byggmaterial som blir aktuellt Det mest kostsamma är kakel, men det blir det snyggaste alternativet, men det går minst lika bra att få samma krav på våtutrymme med hjälp av våttapeter, eller våtmålning. Varken våttapeten eller våtmålningen är lika säkra alternativ som kakel på väggarna, men duger gott nog.

Slipa om golv eller lägga nytt

Golv; klinker, tiljor av trä, eller plastmatta. Här kan klinker ge ett relativt kallt golv, men man kan alltid lägga en golvvärme som motverkar det. Trä är det vackraste alternativet och man kan mycket väl välja ett slitstarkt trämaterial. Breda tiljor ger ett robust intryck, medan laminat ger ett klassiskt intryck och är lätt att städa. Även plastmattorna numera som är väl gjorda är numera så pass snygga och inte alls så ”plastiga” som de gamla plastmattorna.

Inreda med ny köksinredning

Köksinredning; köksskåp och luckor. Här finns så många variationer att det är svårt att avgränsa sig. Här finns alla slags olika material; trä, laminat, plast. Alla ger de olika ytor, antingen blanka eller matta.

Arbetsbänk och diskho: stenskivor, eller laminat eller plast? Bänkskivorna i sten, laminat eller plast är numera så snygga att det för utseendets skull inte spelar så stor roll. Däremot håller de olika materialen olika länge.

Renovera endast delar av köket

Vill man endast renovera en del av allt detta, kan man till exempel slipa om golv, tapetsera om och få ett nytt och fräscht kök på det sättet. Bor man i Göteborg har man minst ett 100-tal golvslipare att välja mellan. Googla golvslipning Göteborg för att få förslag på sådana i Göteborg. Bor du inte där, är det bara att skriva in din ort för att få kontaktuppgifter till flera. Fråga efter offert och referenser.

Ta hjälp av en arkitekt för att få ditt drömkök

29 maj 2018

Det är lätt att drömma om det ideala köket – det är trivsamt, vackert, praktiskt och kostar inte alltför mycket att bygga – men när man börjar planera inser man ganska snart att det inte är helt lätt att förverkliga alla sina visioner och idéer om köket. Man saknar helt enkelt kunskaperna om hur man rent praktiskt ritar upp ett kök, hittar de rätta produkterna och så vidare för att skapa det kök som bäst passar en själv och huset.

Ett personligt och originellt kök

Vill man skapa ett kök som både harmonierar med huset och med ens egna önskemål och behov kan det vara en god idé att ta hjälp av en arkitekt. Det blir allt vanligare att människor anlitar arkitekter för att skapa personliga och originella kök, som inte är fabriksritade utan personligt skapade. Tar du hjälp av en arkitekt kommer denne redan från första mötet att ta reda på vad du har för drömmar och idéer om ditt nya kök.

Utifrån dessa fakta kan arkitekten sedan börja skissa, och tillsammans kommer ni efter mycket bollande fram och tillbaka fram till en gemensam idé om ditt kök. Bli inte förvånad om den slutgiltiga ritningen inte ser ut som du hade tänkt dig från början. Ibland vet man inte vad man vill ha förrän man ser det framför sig. Det är detta som är en av arkitektens främsta uppgifter – att presentera lösningar du inte ens visste om att de fanns.

Snittpris för en arkitekt i Stockholm

Vill du anlita en arkitekt i Stockholm får du vara beredd att det kommer att kosta en slant. Snittpriset per timme för en arkitekt i Stockholm ligger på ungefär 850:-. Man får också vad man betalar för; en arkitekt med lång erfarenhet och gott renommé kan ta ut mer arvode än en nybakad arkitekt utan erfarenhet och referenser. Dock kan ju den sistnämnde vara fantastiskt begåvad ändå, men det blir mer av en chansning.

Tankar och idéer

Det första mötet med en arkitekt handlar mycket om att denne vill veta vad du har för önskemål och idéer. Ju mer du förbereder dig, desto bättre. Samla gärna ihop inspirationsbilder och skisser, både egna och andras, som du tycker säger något om hur du vill ha det. Berätta om dig själv och din familj, vad ni tycker om och vad ni har för behov. Ju mer arkitekten får veta om dig och din familjs tankar kring köket, desto lättare blir det att komma med förslag som ni kommer att uppskatta.

Den första skissen

Utifrån husritningarna och det du har berättat gör arkitekten sedan en första skiss som presenteras för dig. En första skiss är just bara det – en skiss. Nu har du chansen att säga om du tycker att arkitekten är på rätt spår eller om hen är helt ute och cyklar. Skissen kan revideras flera gånger, den är inte huggen i sten. Arkitekten kommer antagligen att stå för sina visioner och lösningar, men ingen arkitekt är orubblig.

Anpassar sig efter plånboken

En arkitekt kan både rita upp en planlösning och komma med förslag på produkter som kan passa i köket. Här hänger mycket förstås på budgeten, och en bra arkitekt vet hur man på bästa sätt kan anpassa sig efter plånbokens storlek. Att använda sig av exklusiva produkter är inget självändamål, ofta kan en lite dyrare detalj komplettera bra mot lite billigare lösningar. Du ska inte bli ruinerad bara för att du vill ha ett arkitektritat kök.

Höjer värdet på ditt hus

Tyvärr kan man inte använda ROT när man anlitar arkitekthjälp. Däremot blir ju det arkitektritade köket en rejäl värdehöjare på din bostad, något du garanterat får tillbaka om du senare skulle sälja huset. Och under tiden får du ett kök som är vackert, praktiskt och förhoppningsvis allt du drömt om.

https://www.arkitektstockholm.biz/ är en firma vi kan rekommendera.

Senaste trenderna i köksinredning

28 maj 2018

De senaste årens utveckling av RUT-advrag och minskning av avdraget på ROT-advragen har lett till dels en stor ökning och efterfrågan på hemstädning och samtidigt en minskning på renoveringar. Förra året fick vi, svenskar sammantaget rot-advrag för 9,25 miljarder kronor, och rut-avdrag på 4,63 miljarder kronor. Det har lett till att ökningen på efterfrågan på tjänster berättigade av ROT-advrag planade ut under 2016 och sjönk sedan så att vi är tillbaka på tidigare köpkraft som under 2013.

– Nu är vi tillbaka på det köparantal som vi hade 2013, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till tidningen Byggnadsarbetaren.

Många passade på att renovera under 2015, inför att summan som man kunde dra av som mest för, sjönk från hälften till en tredjdel av arbetskostnaderna. Fortfarande är det arbetskostnaderna som drar mest vid renoveringar. Byggmaterialet är fortfarande relativt billiga, sett til arbetskostnaderna. Bara för 100 år sedan var det tvärtom.

Därför har vi råd att renovera

Byggmaterialet för att renovera är relativt billigt för oss som bor i Sverige. Flertalet handlare av byggmaterial kan erbjuda ett relativt billigt sortiment av byggmaterial för att renovera hemma. Är det så att man känner att det är en hög kostnad att renovera, kan man alltså göra en hel del själv. Här rekommenderar vi inte att riva själv, och inreda utan att ta hjälp av en VVS-montör, och att dra egna elledningar själv. Här bör man absolut anlita en professionell VVS-montör för att installera nya blandare och köksutrustning, såsom diskmaskin och diskho, liksom att installera kyl och frys. På samma sätt bör man anlita en VVS-montör för att installera våtutrymmet i köket. här använder man så pass mycket vatten att man riskerar att få vatten- och fuktskador om man inte är professionellt hantverkare och vet vad man gör. I övrigt vill vi verkligen rekommendera att måla och tapetsera själv. Därför vill vi gärna ta upp årets inredningsttrender när det kommer till köksinredning, för en inspiration till din köksrenovering.

1. Pasteller med blommiga tapeter

För den som gillar den ljusa inredningstrenden, kommer att trivas i ett kök inrett i pastellfärger. Här är de flesta färger representerade i pastell-nyans; brunt blir i pastellnyans beige, eller sandfärgat. Blått blir azurblått, mot turkos. Rött blir rosa i en grå nyans. Grönt blir "salvia"-grönt. En härlig blandning av grått och ljust grönt, som påminner om färgen på salviabladen. Till det hör småblommiga tapeter, eller randiga tapeter men med en bård i småblommigt. Även tapeter med stora blommiga mönster är inne.

2. Kök som inte ser ut som kök

En helt annorlunda trend går mot att köksinredningen inte ser ut som ett kök. Man har skalat bort köksfläkten. Köksskåpen ser ut som vardagsrumsinredning. Kökslampan är ersatt med en kristallkrona. Golvet går i samma material som vardagsrumsgolvet. Det är en av anledningarna till att köksinredningen inte ser ut som kök, eftersom köket och vardagsrummet går i ett. Köket ser ut som en del av vardagsrummet.

3. Inredningsstil som ser ut som industrikök

Den tredje trenden som vi har sett i år är en inredningsstil av kök som påminner om industrilokaler. Detta är en trend som kom starkt under förra året och som fortsatte under innevarande år. Här har vi gasspis, och nakna kökshyllor. Här har vi inte heller köksskåp. Vi har arbetsbänk och diskbänk i något stenmaterial.

Känner man sig för osäker för att genomföra en  renovering av köket på egen hand, kan man med fördel anlita en snickare. Bara i Stockholm finns det mer än 1.500 snickare att välja mellan. Vilka ska man välja? När det finns så många kan det kännas osäkert vad man ska gå på för att välja rätt snickare. Bor man till exempel i Tyresö, utanför Stockholm, kan man alltid börja med att googla snickare Tyresö. På så sätt får man snickare som arbetar nära ens bostad.

Följ dessa mått för ett bra kök

19 maj 2018

Ska du bygga eget hus? De svåraste delarna i ett hus är badrum och kök. Har du planerat för hur de ska se ut? Det är i de rummen som en hel del tekniska lösningar, samt hur våtrum ska se ut och som är viktig att bestämma hur de lösningarna ska se ut. När det kommer till just badrum och kök finns det några regler för våtrum som man måste följa.

Har du bestämt dig för att köpa ett modulhus, då är de reglerna åtföljda, och inget som du behöver oroa dig för, såvida det inte är ett hus som du köpt från ett land utom Norden, där helt andra regler och mått kan förekomma. Vi kommer inte att gå in på skillnader mellan de olika husbyggen mellan länderna, däremot kommer vi här att ge råd om vilka mått som bör följas när det kommer till bygge av kök. Då finns det vissa mått som är bra att följa för att köket ska vara lätt att arbeta i.

Följ den "gyllene" triangeln i kök

Det finns en gyllene ”triangel” mellan diskho-spis-kylskåp. Med rätt avstånd mellan dessa tre blir det mindre spring och mer praktiskt att laga mat. 

 1. Det bör vara minst 80, men som mest 120 centimeter mellan diskho och spis. Standardhöjden på en arbetsbänk bör vara cirka 90 centimeter över golvet, vilket ger en normallång person en bekväm arbetsställning.
 2. Avståndet mellan arbetsbänk och väggskåpet ovanför bör vara 50 centimeter, annars riskerar man att slå huvudet i skåpet.
 3. Lämna minst 5 centimeter mellan skåp och väggen i köket, annars går det inte att öppna skåpdörren. Dölj mellanrummet med en passbit.
 4. Mellan fläktskåpet och spis bör det vara minst 50 centimeter, har du en gasspis bör avståndet vara 65 centimeter.
 5. Avståndet mellan skåp och köksö bör vara minst 120 centimeter, helst mer. Då kan man öppna alla skåpluckor och flera ryms samtidigt i köket.
 6. Avståndet mellan spis och köksö bör också vara 120 centimeter för att man ska kunna öppna ugnsluckan i spisen, vilket är väsentligt för att kunna använda ugnen.
 7. Bänkskivan bör vara minst 60 centimeter djup och inte sticka ut mer än 3 centimeter över kanten för att man lätt ska ta ur saker i skåpet under arbetsbänken
 8. Ett väggskåp ska vara som mest 40 centimeter djupt, annars kommer det att kännas i vägen hela tiden.

Anlita en kontrollansvarig för byggregler och föreskrifter

Är du osäker på fler liknande regler, som kan vara bra att känna till när det kommer till att bygga hus, kan du, eller bör du ta kontakt med en kontrollansvarig som kan se till att gällande byggregler uppfylls när man bygger. Läs mer här om hur du får kontakt med en kontrollasnavrig i Stockholm på: https://www.kontrollansvarigstockholm.net.

Tänk på stilen när du lägger om taket

10 maj 2018

Börjar det bli dags att lägga om taket? Även om takmaterial som tegel och plåt kan hålla i upp emot hundra år, kommer det till slut en punkt när de måste bytas ut. Bor du i ett äldre hus är detta projekt säkert bara ett i raden av bygg- och renoveringsprojekt som ska avverkas. Att bo i ett äldre hus kräver att man gillar byggnadsvård och renovering!

Inte samma sak som en köksrenovering

Det finns mycket att tänka på när det gäller renovering, oavsett om det rör sig om ett kök eller ett tak. Men när det gäller kök handlar det mycket om att förändra, att man vill ha det nytt och fräscht, men ändå byta från en äldre till en nyare stil, som bättre passar en själv. Vad gäller taket skulle vi vilja hävda att det är precis tvärtom. Här handlar det mycket om vad som passar huset, och faktiskt är det bästa att försöka återskapa det gamla taket så långt som det är möjligt.

Du får inte göra vad du vill

När det kommer till ett hus exteriör, dess fasader och tak, handlar det inte bara om personligt tycke och smak längre, utan då gäller även saker som detaljplaner och områdets karaktär, samt byggnads- och kulturvård. Du måste alltid söka bygglov om du vill ändra ett hus fasad till exempel, och detsamma gäller taket. Vill du byta ut ett gammalt fint tegeltak mot ett nytt plasttak kommer du antagligen inte att få renoveringen godkänd.

För varje område i en stad finns en detaljplan, som anger om det ska finnas speciella byggregler och som dikterar hur en renovering får göras. Om byggplanen dikterar att alla hus i området ska ha tegel som smälter ihop med resten av området, eller att hus måste målas gula eller röda, då måste du som husägare förhålla dig till det, även fast du tycker att du borde få göra vad du vill med din egendom.

Tänk i det långa loppet

Du bör som husägare alltid hålla i åtanke att det som är din egendom idag brukade vara någon annans egendom, och kommer att tillhöra någon annan i framtiden. Egentligen är vi bara vårdare av våra hus, som är äldre än oss, och kommer att överleva oss alla. Det är därför det finns detaljplaner, och byggnadsvårdsföreningar, och grannar som blir arga om du målar taket lila.

Ta hjälp av rätt takläggare

I Stockholm finns områden som har mycket styrning i detaljplanerna, och områden där det inte är lika noga. Oavsett vilket ska du alltid läsa detaljplanen för ditt område noggrant innan du genomför en takrenovering eller takläggning. Försök så långt de tär möjligt att utföra takläggningen på ett varsamt sätt. Kan tegelpannor sparas eller ersättas, gör det. Se också till att du tar hjälp av en takläggare i Stockholm som kan byggnadsvård, och kan gamla tak. Någon som värdesätter gammalt hantverk och tar till vara på både gammal kunskap och gamla material. Tillsammans kan ni hjälpa ditt hus att få ett nytt skydd mot väder och vind, samtidigt som det får behålla sin gamla karaktär långt in i framtiden.

Titta på väggarna i ditt kök

3 maj 2018

Har du funderat över dina väggar i köket? Det positiva med den senaste trenden när det kommer till inredning är den att vi har gått från det vita och strama, till färggrannt och bohemiskt. Särskilt snyggt blir det om man följer samma nyans i hela köket. Det skapar en harmonisk känsla och ger ett lugn för dem som vistas där. Bestäm gärna en färg som du vill ska dominera i köket. Välj sedan varianter av den färgen i allt annat, som i textilier, porslin och möbler i samma slags färg som i väggarna.

Till exempel; om du väljer en rosa nyans i väggarna, kan du mycket väl låta textilierna gå i en grå färg som går mot en rosa nyans. På samma sätt kan du välja en brun matta, men som går i samma rosa nyans. Du kan välja att betsa kökssoffan och matbordet i en orange färg, men som går mot samma rosa nyans som på väggarna. De flesta färger går nämligen att kombinera, bara de har rätt nyans, som påminner om varandra.

Varför inte rådfråga en snickare?

När det kommer till färger och nyanser kan du till och med rådfråga en snickare som gärna står till tjänst med val av färger och kan ge råd om hur du kan göra om du till exempel är intresserad av att blanda din egen färg. De har erfarenhet av att blanda färger. Det ingår i deras yrke. Om du inte känner till en målare på rak arm, kan du alltid fråga släkt och vänner om de känner någon som de tycker är bra.

Får du inte napp den vägen kan du alltid till exempel googla målare Täby, om du nu råkar bo i Täby. Efter det borde Google ge förslag på målare som arbetar nära dig. Sedan är det bara fritt fram att ta kontakt med en målare som arbetar nära dig. Be om offert och referenser. Se sedan till att välja en målare som är noga med underlaget eftersom det är nästan lika viktigt som själva ommålningen och tapetseringen.

Välj en seriös målare – inte bara billligaste

När du ber om offert, välj då den som ber om att få komma hem till dig och inspektera det som du efterfrågar. Är det bara en vägg, kanske det inte är så vitkgit, hur kan man misslyckas med en enda vägg? Är det ett helt hus som ska målas om, ja då är det mcyekt viktigt att inspektera huset innan de ger en offert. Finns det mycket underlagsarbete som behvöer göras innan man kan måla om? Ja det är sådant som är viktigt att ta reda på innan man lovar för mycket, och inte plötsligt gör ett dåligt och slarvigt arbete, bara för att de försöker ge ett så billigt pris som möjligt. Även här gäller att man får det man betalar för.

Hur är det att arbeta som VVS-montör?

19 apr 2018

De flesta VVS-montörer, ja så heter det numera det yrke som man förut kallade för rörmokare, får en relativt hyfsad lön. De flesta montörer får mellan 25.000 kronor i månadslön och över 30.000 kronor. Var man bor i landet spelar roll, eftersom de många arbetsgivare ger individuell lön. Borta är de flesta arbetsgivare som har kollektivlön. Det är en hyfsa lön med tanke på att utbildningen är endast tre-årigt gymnasium.

För den korta utbildningen krävs det sällan studielån, som de tar som går en högskole- eller universitetsutbildning. Räknar man med att en hyra kostar i snitt 6.000 kronor för en trea, eller fyra, och har övriga räkningar på cirka 3.000 kronor, förutom matkostnader, lever man gott och väl på en VVS-montörslön.

Många olika arbetsuppgifter

Arbetar man som VVS-montör kan man arbeta med många olika arbetsuppgifter. Arbetar man på företag som vänder sig till privatpersoner i deras hem, kan man göra allt från att reglera värmen i deras element till att renovera hela badrum. Arbetar man inom industri kan man arbeta med allt från att övervaka elektroniska system till att mäta kemiska ämnen i vatten som exempel. Det är ditt eget intresse som styr vad du kommer att arbeta med och vad du väljer under utbildningens gång.

Man kan även vidareutbilda sig efter gymnasiet ifall man är intresserad av det. Oftast arbetar man med olika hantverk. Inom byggbranschen efterfrågas många VVS-montörer som kan installera allt som har med rör att göra. Arbetar man mot bostadsrättsföreningar kan man arbeta med underhåll av avlopps och vattenrör, reglering av inomhusvärme och läckande rör. Man kan byta ut eller täta läckande kranar och reparera värmepannor eller värmecentraler.

Man kan även arbeta för bostadsrättsförening

Vissa bostadsrättsföreningar anställer en rörmokare som arbetar på heltid för dem. Då vill de ha en person som kan arbeta med mågna olika arbetsuppgifter eftersom det är mycket som kan händ i bostadsrättsföreningen. Säg att det bor 300 lägenheter i en bostadsrätt. Då förstår vem som helst att det är en hel del som kan hända i de bostäderna udner årens lopp. Den ena får inte gång sitt element, en annan behvöer installera en ny tvättmaskin, den tredje har stopp i sitt avlopp, och allt det behöver de hjälp av en rörmokare. Det kan ha sin fördel att arbeta som anställd för en sådan förening. Man behöver inte resa i jobbet. Som hantverkare som tar olika uppdrag kan man behvöa resa runt i Stockholm och orterna runt storstaden. Det slipper man om man arbetar på en och samma arbetsplats. Läs mer om hur det är att arbeta som rörmokare i Stockholm på: http://www.rörex.se.

Renovera köket med yrkesmän

16 apr 2018

Var i huset sker flest vattenskador? Ett rimligt antagande gällande svaren är att ungefär 70% svarar badrummet. Det gör man dåd et är där man kommer i kontakt med vatten som allra mest. Ett naturligt antagande - som dock är felaktigt.

Då man renoverar ett badrum så är man nämligen väldigt noggrann med fuktskydd, fuktmatta, fuktspärrar och med själva fallet på golvet. Allt detta gör att vattnet inte utgör något större hot och att man - förutsatt att allting är korrekt gjort - inte löper någon större risk i att se en vattenskada uppkomma inne i badrummet.

Riskområdet i badrummet handlar snarare om felaktiga installationer som är utförda av privatpersoner snarare än av exempelvis en rörmokare eller en elektriker. Kopplar du in en tvättmaskin - som du inte ens får göra - och gör det fel så kan den plötsligt springa läck, rejält, och den stora vattenmassan kan komma att bli svårhanterlig och därmed uppstår en risk för fukt- och vattenskada.

Det om det; badrummet är ett riskområde - men inte så stort som många tror. Istället så är följande rum och anledningar de stora bovarna som förklarar vattenskador över hela Sverige:

Ta hjälp av en rörmokare och en elektriker

 • Undermåliga stammar/svenskt klimat: Det finns ett ursäktande drag kring detta. Det ligger i att det är svårt att veta hur stammarnas skick är och i kombination med att vårt klimat är, milt uttryckt, ganska opålitligt. Äger du ett hus i Stockholm så kan en iskall vinternatt göra att vatten i stammarna fryser, då vädret sedan slår om och det blir plusgrader under nästföljande dag så spricker rören och ledningarna. Det finns dock möjlighet att genomföra en rörinspektion där en rörmokare ser över vilket skick stammarna befinner sig i. Alltså agera på samma sätt som man gör vid exempelvis tak och grund av huset. Tyvärr glömmer många bort stammarna, man tänker enbart på dessa vid problem. Och, en sista sak: det går att se varningssignaler kring stammarnas status också. Luktar det illa i avloppen, bubblar det i dessa, sker ständiga stopp i toaletterna eller om det finns dålig avrinning så bör man kontakta en rörmokare för en undersökning.
 • Köket: Köket ligger före badrummet då det kommer till vattenskador. Med ganska god marginal dessutom; något som dels har att göra med att det sker fler köksrenoveringar idag än förr samt att dessa utförs av privatpersoner. Det är inget fel i att sätta upp ett nytt kök, men man bör låta en rörmokare sköta alla installationer samt kopplingar av rör och ledningar. Vi anser att två stycken yrkesmän alltid ska anlitas vid en köksrenovering: en rörmokare och en elektriker. Den senare måste anlitas om det ska dras el i köket. Genomför du egna kopplingar så bryter du mot lagen. En rörmokare bör du anlita av de skäl vi just gått igenom. Båda dessa går att använda Rot-avdraget för, det behöver inte vara så dyrt med andra ord.

← Äldre inlägg