Tips för att bygga köksö

 Vad gjorde vi egentligen innan köksön fick sitt genomslag i våra svenska kök? Var la vi alla saker, var hackade vi görskaer och var stod vi och hängde med en glas rödvin under fredagkvällen? För; en köksö erbjuder allt detta och en köksö är, enligt oss, ett av de bästa sätten att förändra ett kök. Utan att det kostar så mycket pengar.

För, och det här är det bästa: en köksö går att bygga helt enligt egna önskemål, det går att välja hur hög- eller låg man vill ha den, det går att välja storlek och man kan dessutom inreda skåpen (om man vi ha sådana) efter sina behov.

Kort och gott; en köksö gör skillnad. Vi tänkte komma med några tips kring hur man ska tänka om man står inför att bygga en köksö – några små tankar som kan leda dig rätt. Vi gör det enligt följande:

  • Mät innan. Hur stor yta har du egentligen? Se till att mäta upp ditt kök och se till att även räkna med hur långt dina eventuella utdragbara luckor går samt hur de i så fall kolliderar med motsatt sida. Du ska ha någonstans att stå också. Rekommenderas av Konsumentverket är att en yta på mellan 120-140 cm mellan köksö och övrig inredning i köket. Då kan du och gäster röra er på ett bekvämt sätt i köket.
  • Prova med kartonger. Har du svårt att tänka dig köksön rent praktiskt och storleksmässigt? Ställ upp kartonger och känn efter. Addera och ta bort och känn i rent höjdmässigt också.
  • Arbetstriangeln i köket. Den gyllene triangeln ska du ha i åtanke då du bygger en köksö. Avståndet mellan kyl, spis och diskho (triangelns tre spetsar) ska inte vara för långt.
  • Ta hjälp: ska du dra in el och vatten i din köksö – kolla först med din bostadsrättsförening om detta är möjligt och se till att anlita både en elektriker och en rörmokare om du får ett jakande svar.
  • Avställningsytor: tänk på att ge dig själv åtminstone 40 cm för att ställa saker på. Din köksö ska fylla en funktion också.


En liten köksö kräver stor planering

Det är relativt lätt att sätta upp en köksö där det finns yta att jobba med. Svårare är fallet om det handlar om ett mindre kök och där krävs det ofta bättre planering. Här har vi två stycken förslag som brukar visa sig vara guld värda och fungerande även i mindre kök.

  • Gör en mobil köksö. Din köksö behöver inte sitta fast i golvet. Nej, i många fall så är de mindre köksöarna faktiskt snyggare om de är mobila och rörliga. De fyller en stor funktion i och med att du får mer utrymme, de ger dig en yta att hacka exempelvis grönsaker på och – vid behov – så kan du flytta din köksö lite åt sidan då den inte används.
  • Platsbygg din köksö: Kontakta först och främst en inredare (eller leta efter inspiration på nätet) och förklara hur stor yta du har i köket, vilka behov du har samt vilken funktion din köksö ska ha. Låt denne ta fram några förslag och kontakta därefter en snickare som kan hjälpa dig med att platsbygga förslaget du fastnat för. Lägg krut på att köpa en exklusivare bänkskiva – även den tillverkat efter dina behov – och vips: du har en liten köksö som är helt unik för just ditt kök.