Få längre livslängd på dina golv

Man brukar säga att ett golv ska hålla i åtminstone 40 år. Naturligtvis så spelar materialet in i detta också - det är stor skillnad på ett golv av massivt trä, ett plastgolv, ett parkettgolv och exempelvis ett klickgolv även sett till hållbarheten. Men, om vi ser till ett massivt trägolv och ett parkettgolv så bör man räkna med en livslängd som ligger i närheten av den siffra vi inledde texten med. 

“Underhållet spelar en stor roll i hur lång livslängd ett golv har. En golvslipning kan vara nödvändig då och då. Golvet behåller då sin karaktär och får - tack vare ytbehandlingen - ett starkare skydd“ 

Detta förutsatt att man sköter om golvet och underhåller det på rätt sätt. Det naturliga underhållet sker genom städning och genom att man skyddar golvet med exempelvis mattor, med möbeltassar och genom ökad omsorg - att inte slänga kläderna hur som helst, att inte gå med skor - i synnerhet klackskor - och så vidare. Trots ökad medvetenhet och regelbunden städning så kommer ett trägolv ändå att slitas och bli nött. Ditt hem i Stockholm kan - trots att det nyligen städats - kännas tråkigt och livlöst. 

Vid dessa lägen så brukar man rekommendera en golvslipning. Tack vare en golvslipning så ger man golvet det utseende man vill ha; den tar fram den naturliga skönheten och genom ytbehandlingen som sker efteråt så får skyddet ett starkare skydd - både mot väta och mot vanligt, normalt slitage. 

Vissa golv är i större behov av en golvslipning

Hur ofta en golvslipning bör ske beror lite på vilket rum det handlar om. Ser man till vardagsrummet i ditt hem i Stockholm så kan den ske mer sällan; detta då slitaget sällan blir så extremt just där. i köket, barnrummet och hallen så kan en golvslipning vara nödvändig att genomföra betydligt oftare. Fler och fler personer i Stockholm väljer att lägga in trägolv även i hallen - något som, utan tvekan, är väldigt vackert och välkomnande. 

“I och med att slitaget är så högt i hallen så måste man slipa golvet oftare. Och: valet av ytbehandling blir extremt viktigt. Likaså hårdheten på träslaget. Funderar du på ett trägolv i hallen så är ek, björk och ask att föredra“ 

Men - just hallen är känsligt och ett trägolv där bör skötas på ett bättre sätt än i övriga delar av huset. Dels så drar du in mycket smuts i hallen, dels så kommer det in mycket vatten, dels så går man i med skor och där exempelvis en sten kan repa ytan. Kort och gott: ett trägolv i hallen är vackert, men väldigt vanskligt. Vill du välja ett sådant till din hall i Stockholm så får du vara mer noggrann än om du väljer exempelvis klinkers. 

En golvslipning där blir ofta nödvändigt - men den efterföljande ytbehandlingen än viktigare. Väljer man exempelvis lack eller hårdvaxolja så får man ett tåligare golv som klarar mer slitage än vanlig olja gör. 

Dessutom så bör man - som ett sista tips - välja ett trägolv som är av ett hårdare träslag. Furu - som är väldigt mjukt - fungerar sämre än exempelvis ek, ask eller björk. Det fungerar med ett trägolv hallen, men var beredd på att ett större underhåll kommer att krävas. Läs mer här om golvslipning i Stockholm.

3 Feb 2018